Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – centrul local Iași a contestat în instanță o decizie a Curții de Conturi care a solicitat reverificarea tuturor dosarelor de plată a subvențiilor Șefii APIA Iași au spus că ar avea asftfel prea mult de muncă, dar nu au reușit să-i înduplece pe judecători
Angajații fac grevă pe motiv că noile modificări fiscale și a legislației privind plata contribuțiilor sociale le reduc salariile iar șefii se plâng judecătorilor că muncesc prea mult. Vorbim de centrul ieșean al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA Iași). Conducerea acestei instituții a atacat în justiție o decizie a Camerei de Conturi Iași, care a dispus ca APIA Iași să reverifice toate cererile de plată a subvențiilor deoarece în timpul controlului au fost descoperite unele nereguli cu privire la sumele încasate de unii fermieri. APIA Iași, reprezentată de directorul general Sergiu Jităreanu, și directorii adjuncți Smărăndița Careja și Leonard Stafie, a contestat în justiție decizia Camerei de Conturi. APIA Iași a depus la Tribunal două cereri pentru a scăpa de sarcinile trasate de inspectorii Camerei de Conturi. În primul dosar, APIA Iași a solicitat suspendarea dispoziției de reverificare a dosarelor formulată de Camera de Conturi, iar în cealaltă cerere s-a solicitat anularea integrală a deciziei. În contestațiile depuse atât la sediul Camerei de Conturi cât și cele înaintate instanței șefii APIA Iași au arătat că reverificarea dosarelor de plată presupune un volum mare de muncă, practic imposibil de realizat pentru niște funcționari și directori care sunt plătiți regește să muncească 8 ore pe zi și mai beneficiază și de week-enduri prelungite aprobate de Guvern, scurte vacanțe care aduc și câte 4 zile libere în plus pe lângă concediul legal stabilit prin contractul colectiv de muncă. Asta în condițiile în care salariul mediu al unui funcționar APIA este de 5.000 lei pe lună iar directorii au venituri de 2.000 euro pe lună. Astfel, Sergiu Jităreanu câștigă 9.000 lei pe lună iar directorii adjuncți respectiv Smărăndița Careja și Leonard Stafie câștigă circa 8.000 lei pe lună. Deocamdată, judecătorii ieșeni nu s-au lăsat convinși de argumentelor șefilor APIA Iași și au respins cererea de suspendare a deciziei Camerei de Conturi. Asta înseamnă că APIA Iași trebuie să o pună în aplicare, adică să reverifice dosarele de plată până la următorul control al Camerei de Conturi. Cererea de anulare a deciziei Camerei de Conturi va fi judecată și în anul 2018. Asta înseamnă că decizia din acest dosar nu va avea nici un efect deoarece în această perioadă APIA Iași trebuie să finalizeze reanalizarea cererilor de plată.
Trebuie reverificate 146.000 de cereri
Inspectorii Camerei de Conturi au descoperit nereguli în dosarele depuse de fermieri în vederea obținerii subvențiilor pe suprafață, pentru carburanți și așa mai departe. Camera de Conturi nu a avut timp să verifice toate cererile și au ales doar un eșantion de 0,1 la sută. Verificarea dosarelor selectate prin eșantion a fost suficient pentru inspectori să decidă că trebuie făcută o analiză completă a modului în care s-au dat fondurile europene în ultimii ani de către APIA Iași.
„Noi am făcut verificările pe un eșantion de 0,1 la sută din cererile de subvenție depuse și am găsit nereguli. Pentru că am găsit nereguli în toate cererile pe care le-am analizat am dispus ca instituția să reanalizeze toate solicitările depuse de fermieri”, au spus recent pentru jurnaliștii 7 Est, reprezentanții Camerei de Conturi Iași.
Să mai precizăm că solicitarea Camerei de Conturi este cu atât mai justificată având în vedere că sunt fermieri în Iași care încasează subvenții de sute de mii de euro pe an și nu au fost verificați niciodată. În schimb, fermieri mici care s-au plâns de abuzurile APIA Iași și au depus plângeri penale împotriva lui Jităreanu și a Smărăndiței Careja sunt verificați în fiecare lună. În această situație se află fermierul Vasile Giurgiuveanu din Tătăruși.
Constantin MAZILU