– despre învîrtitul în cerc, de 27 de ani –
“ Cosette Chichirău, luptătoarea curajoasă pentru democrație & stat de drept, contra golanului pesedist Șerban Nicolae, avocatul corupților „ . OK, dar n-ați vrea să ieșim puțin din cerc ? Din oala cu borș ? Din schema pavloviană ? Și să observăm că episodul cu amazoana libertății seamănă izbitor cu întîmplările din anii ’90, cînd țărăniștii bravi luptau eroic cu hidra pesedistă .
De ce e important să observăm această asemănare izbitoare ? Fiindcă ea ne poate lămuri, în mare măsură, de ce am ajuns , cumva, în locul de unde am plecat. Da, feseniștii erau neo-comuniști. Dar țărăniștii, liberalii & co erau naivi, isterici și infiltrați de neo-securiști. Așa că șeful SRI, Virgil Măgureanu, a votat schimbarea, în 1996, iar țărăniștii au sucombat în 2000. Și nici liberalii n-o duc teribil de bine. Iar electoratul realmente progresist e mult mai redus decît se iluzionează unii. Orice sociolog decent v-o poate confirma.
Cînd o tînără care a făcut bani în America revine în Romînia și nu are alte soluții de luptă politică decît cele din episodul cu Șerban Nicolae, ceva nu e în regulă. Circul poate fi o soluție extremă. Dar, pentru a fi eficient, are și el regulile lui. Arătîndu-și dinții la camera video, Cosette Chichirău îi poate amuza pe tinerii rebeli, dar nu va obține , în viitorul previzibil, voturile care s-o aducă în poziția de a decide soarta Romîniei, a județului Iași ori a municipiului omonim .
Fiindcă am avut, acum ceva timp, o discuție privată cu Cosette Chichirău, aș putea spune mai multe despre motivele rezervei mele vizavi de adecvarea ei în politică. Dar, fiindcă deputata USR nu e , momentan, un pericol public 🙂 , spun doar atît : nu mă miră deloc prestația ei de PNȚCD-istă din anii ’90. Și nici obstinația cu care își continuă drumul spre muzeul neo-PNȚCD-ismului.
Problema nu e însă Cosette Chichirău. Ci mai toată zona politică presupus reformatoare, progresistă. Incluzînd aici și politicienii, și electoratul. Cînd USR face implozie, la nici jumătate de an de la marele succes electoral, e vorba de un simptom mai mult decît serios. E unul foarte grav. Fiindcă asta arată că liderii tinerilor frumoși și liberi au vîndut doar niște noi / vechi iluzii. Iluzia unui mod profesionist de a face politică. Iluzia unei politici fără amestecul decisiv și ilegal al serviciilor de informații. Iluzia unei politici fără mahalagisme și fără copilării de adulți.
Spun asta de vreo 25 de ani, o repet : nu virușii Iliescu, Năstase, Ponta, Dragnea & co sînt marea problemă. De la ei n-avem ce să cerem, ăsta e rolul lor în piesă, să fie viruși. Problema sînt cei care se consideră vindecătorii societății romînești. Cît timp ei vor lupta contra holerei cu busuioc și ceai de pojarniță, sperînd că Sfînta UE și Sfîntul Washingtonie le vor spune descîntecul potrivit, nu ne putem aștepta decît la o repetare ciclică a poveștii. Doar că în locul dinților Cosettei Chichirău vor fi, eventual, fesele vreunui nou erou.
Pielea groasă, a următorului hipopotam Nicolae, va fi acceași.
Lucian Postu
Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului ” romîn ” și a derivatelor sale.