Interviuri în oglindă

0
1305

Marius Bodea: „Avem o „mineriadă” parlamentară: PSD-ALDE atacă frontal ordinea statului de drept şi egalitatea în faţa legii.”

Dan Lungu: „Mulți tineri stau cu bagajele făcute. Va urma un exod similar celui de după mineriade”

Pe final de an, coaliția de guvernare PSD – ALDE a călcat pedala până la fund, sfidând opoziția și societatea civilă. Opoziția fierbe, dar pare incapabilă să oprească marșul partidelor aflate la putere, marș ce a culminat cu modificarea legilor justiției. Marius Bodea, deputat PNL, și Dan Lungu, senator USR, ne spun cum se desfășoară această luptă în Parlament, care sunt armele de care uzează opoziția, dar și despre modul în care s-a împărțit bugetul, Iașul alegându-se doar cu un os de ros.

 

 

  1. Avem un final de an fierbinte în Parlament: aprobarea bugetului de stat pe 2018, modificarea legilor justiției, modificarea regulamentului Camerei Deputaților. PSD-ALDE face a dictatură, iar opoziția pare incapabilă să facă ceva. Strada fierbe, UE și SUA ne arată cu degetul. Cum vedeți aceste lucruri din interior?

 

Marius Bodea: Nu doar finalul de an este „fierbinte”. Tot anul 2017 a fost aşa, din păcate. În loc să ne preocupăm de problemele serioase, care interesează societatea, noi avem o permanentă risipă de energie pe temele care îi interesează pe domnii Dragnea şi Tăriceanu, împreună cu cea mai mare parte a celor din PSD-ALDE cu probleme în justitţie. Anul 2017 este un an pierdut din punct de vedere politic şi economic. PSD nu a reuşit să îşi respecte angajamentele electorale, economia este supusa unor teste catastrofale, iar preocupările lor sunt legate de căsăpirea justiţiei.

Nu sunt de acord că Opoziţia este incapabilă să facă Opoziţie. Noi am întreprins toate demersurile parlamentare, constituţionale şi civice pentru a putea opri acest tăvălug. Se tot perpetuează acest neadevăr că Opoziţia nu face nimic…Nu este aşa. Am iniţiat moţiuni de cenzură, am făcut sesizări la Curtea Constituţională, am blocat permanent dezbaterile folosind procedura si regulamentele parlamentare, am ieşit în stradă, am discutat cu cetatenii in circumscriptii, am facut tot ce poate opozitia sa faca.. Facem tot ce ţine de noi, cu pârghiile pe care le avem!

Eu vă pot spune că trăim cele mai tulburi vremuri după 1990 pentru că, în aceste zile, se joacă drumul României: fie continuăm pe parcursul european, euro-atlantic, fie alegeam calea erdoganizării, orbanizării României. Semnalele venite de la UE şi SUA sunt normale pentru că partenerii noştri vor ca România să fie un stat stabil.

Dan Lungu: Există o disperare a majorității parlamentare, o încrâncenare care se simte în tot  Palatul Parlamentului, cât e el de mare. Vor să treacă până în Crăciun legile justiției cu orice preț, a protestelor masive sau a scăderii dramatice în sondaje. Aici situația este și mai tensionată, fiindcă sunt multe lucruri care nu se văd și adesea sunt greu de explicat. Forțarea procedurilor e la ordinea zilei, șicanele și injuriile la fel, tăierea microfonului în plen e deja o obișnuință, iar astăzi deputații USR pur și simplu au fost opriți cu bodyguarzii să intre la Senat să-și poată ține amendamentele.

 

  1. S-au făcut modificări la statutul magistraților. Judecătorii și procurorii revin sub bocancul politic. Care este rațiunea pentru care s-au făcut aceste modificări?

 

Marius Bodea: Întenţia este chiar cea pe care aţi sugerat-o dvs. in întrebare: „revenirea sub bocancul politic”. Vreau să precizez că sunt multe modificări la legile justiţiei bune, în acord cu prevederile organisemelor internaţionale şi Curţii Constituţionale. Dar multe dintre aceste modificări trădează interesele ascunse pe care le au liderii PSD – ALDE de a ne întoarce în anii 2000-2004, când „partidul era în tot şi în toate” şi când procurorii anti-corupţie se ocupau doar cu furturi de găini şi îi anchetau doar pe cei care făceau „blatul” pe tren.

Dan Lungu: E fix ceea ce știe sau își imaginează toată lumea: niște oameni politici aflați la butoane vor să scape de niște dosare. Desigur, totul e învelit într-un discurs de marketing politic mai mult sau mai puțin abil.

 

  1. PSD schimbă legile justiției pentru a-și proteja liderii. Mai avem un pic și PSD face o lege specială în care să menționeze că Dragnea și ai lui pot să fure și nu au voie la pușcărie. Ne îndreptăm spre Kongo sau rămânem în UE? Care este poziția dvs?

 

Marius Bodea: Eu cred că ce se întâmplă în aceste zile în Parlament este lupta generaţiei noastre de a păstra România pe traseul său european şi euro-atlantic pentru că PSD-ALDE atacă frontal ordinea statului de drept şi egalitatea în faţa legii. Avem o „mineriadă” parlamentară, cei de la Putere se folosesc de toate mijloacele pe care le au la îndemână să „închidă” gura opoziţiei prin modificări absurde la Regulament. Eu nu îmi doresc să ne întoarcem în „anii de plumb” ai lui Iliescu şi Năstase, când aveam un regim al bunului-plac, al arbitrariului şi când feseniştii erau „mai egali decât alţii”. Eu îmi doresc pentru mine şi copilul meu şi familia mea să trăim într-o ţară în care legile sunt făcute pentru oameni, nu pentru politicieni, în care statul are principala menire de a apăra drepturile şi libertăţile cetăţenilor, nu interesele celor care au funcţii de putere în stat.

Dan Lungu: Instituțiile internaționale au trecut de la stadiul de îngrijorare la cel de alarmă. Nu mai e mult și vor apărea sancțiunile și izolarea României. Mulți tineri stau cu bagajele făcute, nu numai la Sibiu, ci peste tot în țară. Va urma un exod similar celui de după mineriade.

 

  1. Parlamentarii au dezincriminat conflictul de interese în ceea ce îi privește. Tot parlamentarii au respins propunerea ca persoanele condamnate penal să nu mai poată ocupa funcții publice, alese sau numite. Cum ați votat? Vi se par normale aceste privilegii de care vă bucurați ca și parlamentar?

 

Marius Bodea: Am votat împotriva dezincriminării conflictului de interesee, evident. Eu nu mă bucur de aceste „privilegii” pentru că mie nu mi se aplică. Este, din păcate, o politică a arbitrariului…”unii sunt mai egali decât alţii”. Este trist că cei care au obţinut majoritatea parlamentară folosesc instituţia Parlamentului pentru a-şi albi cazierul..

Dan Lungu: USR a votat sistematic împotriva privilegiilor de orice fel, mai ales pentru parlamentari. Și eu, se înțelege.

 

  1. Bugetul pe 2018: unde se poziționează Iașul ca și alocări și importanță aratată de Guvern?

 

Marius Bodea: Iaşul şi Regiunea de Nord-Est sunt umilite în acest buget. Suntem la coada clasamentului ca sume alocate pentru investiţii şi care regiune, şi ca oraş. Să vă faceţi o imagine mai clară: La Iaşi, din fondurile pentru investiţii pentru infrastructură primim 0.007%, iar Regiunea de Nord-Est 2,32%. Investiţiile din bugetul Ministerului Transporturilor repartizate pe cap de locuitor din Regiunea de Nord-Est sunt doar de 42 de euro, în timp ce la nivelul Regiunii Sud-Muntenia sunt de 14 ori mai mari, ajungându-se la 605 euro. Regiunea de Nord-Est va primi pentru infrastructură în jur de 138 de milioane de euro, în timp ce Regiunea Sud-Muntenia, ca termen de comparaţie, va beneficia de investiţii de peste 1,8 miliarde de euro. Sumele defalcate pentru finanţarea lucrărilor la drumurile judeţe diferă, de asemenea, între judeţele Iaşi şi Teleorman. Astfel, Iașul va primi 11,6 milione de lei, în timp ce Teleorman va avea peste 12 milioane de lei, iar Craiova 12,1 milioane de lei. Asta în condiţiile în care judeţul Iaşi este al doilea judeţ ca regiune din România.

Dan Lungu: Peste 99% din amendamentele la Legea bugetului de stat care se refereau la Iași au fost respinse. Asta spune tot!

 

  1. Ministerul Transporturilor a făcut publice alocările pe regiuni. Suntem bătaia de joc a celor de la București. Cum punem capăt acestor mizerii?

 

Marius Bodea: Pedepsindu-i la vot pe cei care,  în campanie, au promis marea cu sarea. Domnii Chirica şi Popa ar trebui să pună capul în pământ de ruşine că au trădat încrederea electoratului. Au primit voturi cu toptanul de la ieşeni promiţând în campanii autostradă, şosea de centură, spital regional de urgenţe, continuarea lucrărilor de modernizare la Aerport şi de doi ani nu s-a alocat niciun sfanţ pentru aceste obiective de investiţii. În loc să se lupte pentru interesele Iaşului, ei se răfuiesc aici, la nivel local, ca doi oameni imaturi, neînţelegând că ieşenii au de suferit de pe urma acestui compartament păgubos.

Dan Lungu: Așa este, procentul alocat Iașului este rușinos. Văd că parlamentarii ieșeni ai majorității parlamentare depun amendamente, se poartă ca și noi, cei din opoziție. Așteptăm de la ei mai mult lobby, influență reală, amendamente facem noi cei care nu avem miniștri, directori prin ministere ș.a.m.d. Cred că până politica ieșeană nu va avea oameni în executiv, ne vom afla mereu într-o situație precară.

 

  1. Cum catalogați atitudinea senatorului Șerban Nicolae față de deputatul Cosette Chichirău? Cum catalogați, în general, atitudinea parlamentarilor puterii față de cei ai opoziției?

 

Marius Bodea: Un comportament de birjar, nedemn pentru un reprezentant al Parlamentului, care sper să fie sancţionat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Biroul Permanent al Senatului.

Dan Lungu: Poate că, așa cum spun unii, Cosette nu a avut cea mai inspirată abordare, dar cu certitudine  Șerban Nicolae a avut cea mai proastă reacție. E incalificabil ce a putut spune. De altfel, nu e o surpriză, la biroul permanent de acum ceva vreme, același Șerban Nicolae s-a luat, cu un vocabular suburban,  de Mihai Goțiu. De jigniri, șicane sau amenințări  s-au ”bucurat” și Cătălin Drulă, Florina Presadă de la USR sau Pavel Popescu de la PNL. Dincolo de lipsa bunei cuviințe sau expresia unei mentalități, astfel de jigniri sunt folosite și pentru a intimida opoziția, pentru a inhiba orice reacție normală la abuzuri mai mici sau mai mari.

 

 

Rareș Neamțu

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments