Avem DOVADA! Scamatoria imobiliară care l-a făcut milionar pe Harabagiu. Soacra și-a vândut singură un teren luat de la primărie

0
3841

Soacra este pentru „vicele” Gabriel Harabagiu ceea ce pentru Adrian Năstase a fost „Mătușa Tamara”, un paravan care să justifice îmbogățirea rapidă și injustă a acestuia  Conform documentelor deținute și prezentate în exclusivitate de 7 Est, soacra lui Harabagiu nu a avut niciodată dreptul de a moșteni întreaga suprafață 1,5 hectare, așa cum a lăsat să se înțeleagă viceprimarul  Totul arată că este vorba despre o combinație imobiliară gestionată de la un capăt la altul de Harabagiu, care și-a băgat în față soacra pentru a ascunde întreaga afacere  Conform contractului, soacra lui Harabagiu a plătit doar 73.500 de euro pentru terenul de milioane de euro din Moara de Vânt

Reprezentanții actualei administrații municipale se declară susținători înverșunați ai luptei anticorupție, participând inclusiv la mitinguri de susținere pentru DNA, dar se ocupă de aceleași combinații ca și demnitarii care au fost arestați la propunerea procurorilor. Săptămânalul 7 Est a obținut o serie de documente care arată că familia viceprimarului Gabriel Harabagiu a luat un teren de câteva milioane de euro folosindu-se de dreptul său de a moșteni o suprafață mult mai mică, care nu i-ar fi adus niciodată îmbogățirea. Documentele arată că această „retrocedare” nu a fost decât o combinație imobiliară gestionată de la capăt de viceprimarul Gabriel Harabagiu, care și-a băgat astfel în față soacra pentru a nu trezi suspiciuni printre structurile anticorupție.

Amintim că la sfârșitul anului trecut Prefectura județului Iași a emis un titlu de proprietate pentru 1,5 hectare de teren situat în Moara de Vânt lângă amplasamentul viitorului spital de urgență iar ulterior întreaga suprafață a ajuns în proprietarea socrilor viceprimarului Gabriel Harabagiu. Într-o discuție purtată cu jurnaliștii săptămânalului 7 Est, Gabriel Harabagiu a susținut că soacra sa ar fi avut tot dreptul să primească acest teren care după construirea Spitalului de Urgență va valora câteva milioane de euro. Jurnaliștii 7 Est au obținut documentul care arată că Maria Țâmboi avea doar calitatea de moștenitor doar pentru 3.750 mp, teren care ar fi trebui să se afle undeva în zona în care municipiul Iași se învecinează cu comuna Miroslava. Cu toate acestea, conform documentelor deținute de jurnaliștii 7 Est, soacra lui Harabagiu a avut calitatea de mandatar pentru toți moștenitorii și numai așa a reușit să pună mâna pe întreaga suprafață.

Afacere în stilul rechinilor imobiliari

Așadar, vorbim despre o afacere de îmbogățire croită după rețeta marilor rechini imobiliari. Această rețetă constă în identificarea unor persoane care ar avea dreptul să li se retrocedeze un bun imobil valoros. Se profită de faptul că aceste persoane nu au suficiente relații și bani pentru a lupta în justiție și administrația în vederea recuperării proprietăților astfel încât se lasă păgubași și vând cu ușurință drepturile succesoarele. Problema este că rechinii imobiliari sunt adevărații profitori ai afacerii. Asta deoarece adevărații moștenitori își vând drepturile succesorale pe câțiva lei în condițiile în care proprietățile valorează sute de mii de euro sau chiar milioane de euro. Acești moștenitori sunt victimele corupției din administrație. În cazul celor 1,5 ha din Moara de Vânt, Gabriel Harabagiu s-a comportat ca un adevărat rechin imobiliar. Coincidența face că în această afacere soacra lui Harabagiu a fost unul din cei 10 moștenitori.

Și-a vândut singură terenul

Documentul care arată că Harabagiu a fost tot timpul în spatele acestei afaceri este contractul de vânzare-cumpărare prin care Maria Țămboi și-a vândut singură cele 11.250 mp adică atât cât li s-a cuvenit celorlalți 9 moștenitori. Potrivit acestui contract de vânzare-cumpărare semnat pe data de 20 noiembrie 2017 în fața notarului Cristian Avram Cerasela, „vânzătorii” reprezentați de mandatara lor Maria Țămboi  au vândut către Maria Țămboi în calitate de „cumpărătoare”, 9/12 din suprafața de 1,5 hectare de teren situată în Moara de Vânt. Cu alte cuvinte, adevărații moștenitori nici nu au văzut terenul, iar contractul de vânzare-cumpărare este semnat numai de Maria Țămboi, care a iscălit astfel două ori în stânga în calitate de vânzătoare și în dreapta în calitate de cumpărătoare. Vânzătorii, adică adevărații moștenitori ai suprafeței de teren sunt Paula Țăran care locuiește într-un cămin de nefamiliști din Iași, Lucia Țigancea  din Brașov, Elena și Iulian-Adrian din Iași, Alexandru Cladiu Gorea din Iași și Mihaela Țăran, Pavel Răzvan Țăran, Andrei Iulian Țăran , Mădălina Maria Țăran din Târgu Frumos.  În dreptul fiecăruia este trecută persoana după care moșteneșțe o parte din suprafața de 1,5 hectare de teren. Astfel, cele 9 persoane moștenesc pe Minodora Vătămănescu, Dănut D. Țăran, Mihai Radu D. Țăran, Paula D.Țăran. În cazul Mariei Țamboi nu este precizat că ar avea drept de moștenire pentru vreuna din  persoanele înscrise pe titlu, ci numai calitatea de mandatară a acesteia.

Harabagiu s-a asigurat că pune mâna pe teren

Cu circa o lună înainte de eliberarea de către primărie a titlului de proprietate Harabagiu a vrut să se asigure că nu a muncit degeba și că în final întreaga suprafață va ajunge în proprietatea familiei sale. Astfel, în data de 18.08.2017 cei 9 moștenitori au semnat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru terenul respectiv, moment în care au primit câte un „avans”. În final,  cei 9 moștenitori au primit pentru cei 11.250 metri pătrați în Moara de Vânt o sumă totală de 73.500  euro adică 6,5 euro pentru un metru pătrat. Asta în condițiile în care prețul pieței în zonă este de cel puțin 50 de euro pentru un metru pătrat. Conform documentelor de retrocedare depuse la Comisia locală de fond funciar entitate din care fac parte funcționari din subordinea viceprimarului Gabriel Harabagiu cei 9 moștenitori aveau dreptul să primească un teren la granița dintre municipiul Iași și comuna Miroslava. Numai puterea conferită de calitatea de viceprimar a lui Harabagiu a făcut posibil retrocedarea a 1,5 hectare în Moara de Vânt lângă viitorul amplasament al Spitalului Regional de Urgență. De altfel, în acest caz fișa de punere în posesie a fost semnată la câteva zile după ce Guvernul a aprobat amplasamentul spitalului. Suprafața de 1,5 hectare care a ajuns la Harabagiu face parte dintr-o rezervă a primăriei, terenul fiind primit de municipalitate de la Agenția Domeniilor Statului pe când primar era Gheorghe Nichita. Mai trebuie precizat că la Primăria Iași sunt înregistrate sute de cereri de retrocedare a unor terenuri pe raza municipiului, solicitări care nu pot fi soluționate în ciuda faptului că cei care revendică au obținut și unele hotărâri judecătorești prin care s-a dispus restituirea proprietaților confiscate de comuniști. Însă aceste persoane nu au avut norocul să se înrudească cu un viceprimar al municipiului și în consecință vor aștepta mult și bine plata unor despăgubiri de la statul român.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments