Promoţie: Un american din New Jersey face medicina la Iaşi, la preţ redus

0
117

Dintr-o universitate falimentară şi cu grave probleme de imagine, UMF Iaşi a redevenit atractivă pentru studenţii străini: aproape jumătate dintre tinerii care învaţă medicina la Iaşi sunt din alte ţări n Un student american din anul V explică ce l-a atras: preţul n Cu banii cheltuiţi în şase ani de medicină la Iaşi ar fi plătit un singur an de studii la el acasă în SUA

 

Acum şase-şapte ani nu dădea nimeni doi bani pe UMF Iaşi. Instituţia, zdruncinată grav de scandaluri de diplome false şi şpăgi, începuse să fie ocolită de studenţii străini. Declinul a fost stopat de fostul rector Cristian Dragomir, iar revenirea s-a produs în timpul actualului rector, Vasile Astărăstoae. UMF Iaşi a avut beneficii mari de pe urma crizei, dar şi datorită faptului că diplomele sunt acum recunoscute în aproape toată lumea. Astfel, bugetul UMF a ajuns, în 2013, la 200 de milioane de euro, iar numărul studenţilor străini este de 2.500: aproape jumătate din total.

 

Din New Jersey, la Iaşi

Daniel Francisco Mejia are 27 de ani şi este în anul V la Medicină. A venit în Iaşi la 22 de ani, încurajat de mama sa, medic de origine britanică stabilit în Statele Unite ale Americii. Americanul student la Iaşi este cât se poate de sincer în privinţa motivelor pentru care a venit aici: banii. „Cu toate cheltuielile pentru un an de medicină în Statele Unite am făcut aici toată facultatea, suportând inclusiv cazarea, mesele şi transportul pe şase ani. Chiar dacă facultatea acasă este de 4 ani şi aici de şase, tot este o diferenţă mare de preţ. În plus, pregătirea este identică şi, când voi aplica pentru un post în Statele Unite, voi trece prin acelaşi examen – un fel de licenţă compusă din patru module – ca atunci când aş fi făcut facultatea acolo. În Statele Unite nu se acordă burse de studiu în acest domeniu, deşi este foarte mare nevoie de medici, astfel că, oricum, părinţii ar fi plătit totul”, a spus Daniel Mejia.

 

Sarmale şi ţuică

Pe lângă studiul aprofundat al medicinei, Daniel a avut ocazia să vină în contact şi cu câteva produse tradiţionale care l-au marcat. „Îmi plac foarte mult sarmalele. Nu am nici un coleg din SUA căruia să nu-i placă. Şi am mai făcut cunoştinţă cu ţuica. Am mai băut în trecut whisky sau tequilla, dar când o rudă a unui coleg m-a invitat acasă, de Paşte, în primul meu an aici, şi mi-a pus un shot dintr-o băutură pe care n-o ştiam am devenit brusc foarte religios, deşi nu fusesem în viaţa mea, şi m-am rugat să treacă arsura”, a povestit studentul. El mai spune că prietenii de acasă sunt extrem de interesaţi despre ce face el aici. „Ei ştiu despre România foarte puţine. Au auzit de Dracula, dar le-am povestit multe alte lucruri de aici şi au aflat mai multe decât că aici trăiesc vampiri. De altfel, toate rudele şi prietenii părinţilor mei ştiu acum despre Medicina de la Iaşi pe care, apropo, o apreciez ca fiind una extraordinară, şi se duce vestea”, a precizat Daniel.

Acesta merge acasă o singură dată pe an şi prietenii pe care-i are aici îl fac să nu se simtă abandonat. Peste un an, când va termina medicina, va practica meseria în Statele Unite. „Sper că într-o cameră de urgenţe, asta mă atrage cel mai mult. Fac în fiecare an voluntariat acasă, la Spitalul Thomas Jefferson, limitat, ce-i drept, din cauza problemelor pe care le-aş putea avea cu sistemul de asigurări, nefiind încă licenţiat. Şi aici fac practică, la spitalele Neurochirurgie şi Sfânta Maria”, a explicat Daniel Mejia.

 

A renăscut

În ultimii şase ani, UMF a crescut de la 600 – 700 de studenţi străini la 2.500, iar fondurile aduse de ei se adaugă numeroaselor proiecte europene şi de cercetare derulate. Bugetul pe 2013 al UMF Iaşi l-ar face să pălească pe orice administrator de oraş din România: este de 200 de milioane de euro, cu numai un milion de euro mai mic decât al Primăriei Iaşi. „Trebuie să spun asta deschis: nu reuşeam să fac nimic dacă declinul universităţii nu era stopat de fostul rector, profesorul Dragomir. Practic, atunci au încetat scandalurile şi a început campania de spălare a imaginii în mediul universitar internaţional. Peste aceasta au venit câteva iniţiative din interior, inclusiv cu parteneriate cu agenţii externe de turism, şi au reînceput să vină studenţi străini. Ne-a ajutat enorm că, în comparaţie cu alte domenii, diploma emisă de noi este acum recunoscută oriunde în lume. Inclusiv pentru studenţii români care se gândesc la faptul că vor putea lucra în afara ţării. Acum avem 2.500 de medicinişti străini la cursurile de licenţă din 70 de ţări, inclusiv din ţări cu tradiţie în învăţământul medical. Cam de patru ori mai mult decât acum cinci ani”, a spus Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi.

 

Vrea un campus

Datorită unor bugete imense, crescute an de an, UMF Iaşi va deveni un jucător inclusiv pe piaţa imobiliară. În curând, va fi organizată o licitaţie pentru crearea unui campus universitar. „În prezent, nu putem oferi la pachet studenţilor şi cazare. Fiecare se descurcă, dar avem în vedere un proiect de realizare a unui nou campus universitare. Dorim să investim, până anul viitor, în această idee. Dorim să preluăm un proiect imobiliar într-un stadiu avansat, de la cineva care nu mai are bani să termine un grup de clădiri, şi să-l finalizăm. Vom investi 10 – 11 milioane de euro în acest proiect”, a declarat rectorul UMF. Acesta spune că s-a discutat inclusiv preluarea proiectului imobiliar Arena, din Tătăraşi, scos la vânzare. „Este rentabil să cumpărăm acum un proiect scos la vânzare de bancă, pentru că, adăugând investiţiile de finalizare, ajungem la 350 – 400 de euro metrul pătrat, ceea ce este foarte bine”, a precizat Vasile Astărăstoae.

 

Astărăstoae vrea şi spitalele, pe modelul AKH din Viena

Rectorul a anunţat că doreşte ca UMF să administreze spitalele din Iaşi care aparţin Ministerului Sănătăţii. Este vorba despre spitalele CFR, Sf. Spiridon, Institutul de Cardiologie şi Spitalul Socola. „Avem, din toate fondurile pe care le administrăm, suficient cât să ne ocupăm şi de aceste unităţi. De altfel, discuţiile cu Ministerul Sănătăţii, care a înţeles utilitatea demersului, sunt avansate. Ar fi trei mari avantaje: condiţii mai bune pentru pacienţii locali, deschiderea spitalelor pe piaţa medicală europeană şi cercetarea din domeniul medical, care aduce fonduri. Este modelul francez sau, dacă vreţi, modelul de la celebrul Spital Universitar AKH din Viena, care tratează pacienţi străini, iar cu banii obţinuţi face cercetare în domeniu şi condiţii mai bune pentru austrieci”, a precizat Astărăstoaie.

 

10 -12 milioane de euro este profitul anual al UMF, rezultat din proiecte europene, de cercetare şi din taxele studenţilor, după ce sunt scăzute toate cheltuielile. La UMF Iaşi sunt 11.100 de studenţi, dintre care 6.000 la studii de licenţă şi restul la masterat sau doctorat

 

Vasile Astarastoaie:

„În 2012 a fost concurenţă de 3,6 pe loc la cursurile în limbile engleză şi franceză, pentru străini”, Vasile Astărăstoae, rector UMF

 

5.000 de euro este taxa de studiu pe care o plăteşte fiecare student străin. La asta se adaugă banii de cazare, mâncare şi transport pe care mediciniştii străini îi cheltuiesc în Iaşi. Prin comparaţie, în SUA un an de şcoală costă 50.000 de dolari. 

Scandaluri cu diplome false

În anul 2000 s-a descoperit că 63 de italieni au devenit doctori stomatologi, urmând facultatea de medicină la Iaşi fără să fie clar dacă au terminat vreodată liceul sau dacă au văzut vreodată pe interior sălile UMF Iaşi. Scandalul internaţional a fost imens şi a fost debutul declinului UMF Iaşi, declin stopat abia în 2006.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments