conducerea Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași utilizează, ca depozite de carte, două spații ce pot transforma oricând sediul central de la Cub într-un Colectiv 2 • Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași nu au efectuat controale aici pentru că li s-a ascuns funcționarea în aceste două spații • umiliți și batjocoriți, angajații Bibliotecii arată cu degetul către Consiliul Județean Iași: „Să vină dl Maricel Popa să lucreze aici” • Biblioteca Județeană a devenit groapa de gunoi pentru toți cei ce vor să scape de cărți • parte din angajați pregătesc un protest de amploare: „Biblioteca a ajuns o rușine. Ne îndreptăm spre dezastru”
Situația de la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași degenerează din ce în ce mai mult. După ce, în luna decembrie, mai mulți angajați au depus la Consiliul Județean Iași un memoriu prin care semnalează abuzurile și ilegalitățile pe care le-ar fi comis și le comite managerul Dan Doboș, scandalul izbucnește din nou. De data aceasta, angajații reclamă condițiile de lagăr în care se văd siliți să lucreze. Mai mult, ei atrag atenția asupra pericolului unui catastrofe asemănătoare celei de la Colectiv prin utilizarea ilicită, neautorizată, a două spații de depozitare.
Fără căldură, supuși riscului de electrocutare și incendiu
Cele două spații sunt localizate la sediul central al Bibliotecii, pe Bulevardul Ștefan cel Mare. Primul se află la subsol, în imediata vecinătate a Clubului Underground, celălalt este poziționat sub secția Împrumut Adulți. „Oficial, spațiile nu există în nici un act. Deși siguranța angajaților este periclitată, putând avea oricând loc un nou caz Colectiv, aceștia lucrează aici zilnic, fără căldură, expuși mereu riscului de electrocutare, de rănire, de incendiu, de blocare în caz de cutremur”, relatează angajații de la „Asachi”. Din câte susțin ei, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași nu au avizat funcționarea acestor spații, existența lor fiind tăinuită de conducerea instituției. „Firma către care a fost externalizat serviciul de sănătate și siguranță în muncă a văzut aceste spații, dar este complice la tăinuirea lor”, spun bibliografii sătui de nesfârșitele umilințe la care sunt supuși de managerul Dan Doboș. „Dan Doboș a construit un sistem specific fostei Securități, bazat pe supraveghere și teroare, cu ierarhii făcute nu pe merit, ci pe obediență. Cine îndrăznește să protesteze este jignit, amenințat sau pedepsit prin mutarea haotică prin diferite filiale ale Bibliotecii”, mărturisește o bibliografă cu o vechime considerabilă în instituție. Una din pedepsele practicate de Doboș este și mutarea în unul dintre aceste două „lagăre”, focare de riscuri și de pericole. Fotografiile pe care le-am primit și pe care le publicăm confirmă, într-adevăr o stare de fapt inacceptabilă pentru o instituție publică europeană: sisteme electrice neizolate, mizerie, mucegai, igrasie.
Îți faci curățenie în casă? Aruncă-ți cărțile la „Asachi”!
Nu doar angajații Bibliotecii sunt în pericol aici, ci și un fond de 60.000 – 70.000 de publicații (cărți, ziare, reviste etc.) a căror depozitare nu respectă nici unul din principiile de bază ale acestei operațiuni esențiale pentru o bibliotecă. Cauza crizei de spațiu o reprezintă unul dintre obiectivele manageriale ale lui Dan Doboș, anume atragerea de donații. „Se merge pe un principiu cantitativist, orice idee de calitate fiind pur și simplu ignorată. Așa se face că sunt introduse tot felul de rebuturi, Biblioteca devenind o veritabilă groapă de gunoi pentru persoanele fizice care își fac curățenie prin casă sau pentru biblioteci ce se desființează. În 2017, ca să vă dau un exemplu, Biblioteca a inventariat 50.700 unități (cărți, reviste), pe care Dan Doboș, de ochii Consiliului Județean, le-a supraestimat la, țineți-vă bine!, 588.074 lei. Asta în condițiile în care mare parte din aceste cărți nu reprezintă decât maculatură”, precizează unul dintre cei mai respectați bibliografi de la „Asachi”. Un astfel de aflux de maculatură l-a reprezentat fondul preluat anul trecut de la Casa de Cultură a Sindicatelor, alcătuit majoritar din publicații ale deceniilor 5-6, un pericol pentru sănătatea bibliotecarilor și a utilizatorilor. Acestor cărți li s-a adăugat o altă pomană pentru bilanțul managerial al lui Dan Doboș: un fond de carte de la Biblioteca Spitalului „Sf. Spiridon”, alcătuit din cărți uzate moral, depășite și, deci, inutile. „A fost un coșmar preluarea acestui fond. Pur și simplu cei de acolo au vrut să scape de ele și au găsit un fraier. Angajații noștri au lucrat în niște condiții inimaginabile. Orice organism de control în respectarea normelor muncii și-ar pune mâine în cap. Să vină dl Maricel Popa să lucreze aici. E o aiureală totală această atragere de donații fără nicio strategie. Tot ce se obține este creșterea procentului de fond neutilizat, scăderea ratei de circulație a documentelor și ocuparea spațiului de depozitare, indicatori vitali pentru bunul mers al unei biblioteci”, susține un alt bibliograf cu state vechi de plată în instituție.
Cărți prețioase, de secol XIX, lăsate pradă mucegaiului
În timp ce, de dragul cifrelor, Dan Doboș acumulează maculatură, în cele două depozite ce funcționează ilegal putrezește un foarte valoros fond de carte juridică datând din secolul XIX. „Nu vreau să par patetică, însă, credeți-mă, îmi vine să plâng când mă gândesc la cele 8.000 de volume, majoritatea datând din secolul XIX, cu valori bibliofile necunoscute publicului. Pare incredibil ce vă voi spune, însă Dan Doboș a interzis bibliotecarilor catalogatori să prelucreze pentru public aceste unități. Catalogatorilor noștri, oameni foarte competenți, li s-a trasat sarcina să catalogheze mizeriile primite ca donații: zeci de mii de cărți fără nicio valoare, nenumărați autori sovietici, literatură proletcultistă, medicină de pe vremea străbunicilor și așa mai departe. Nu credeam că voi ajunge să spun asta: e o rușine ce se întâmplă la Asachi. Iar Consiliul Județean, cel care dă an de an banii pentru funcționarea noastră, trebuie să știe că ne îndreptăm spre un dezastru”, a mai declarat bibliografa sus-citată.
Dată fiind gravitatea celor semnalate, săptămânalul „7 est” a sesizat diferite organisme de control ale statului. Managerul Bibliotecii, Dan Doboș, nu a putut fi contactat pentru a da explicații în legătură cu cele descrise mai sus. În edițiile viitoare vom continua dezvăluirile de la „Asachi”.
Cine este Dan Doboș?
Pe vremuri jurnalist, calitate în care nu s-a remarcat decât ca serv al mai marilor timpului, Dan Doboș a intrat la finele anilor 2000 în anturajul fostului primar al Iașului, Gheorghe Nichita, devenind unul dintre agenții electorali de bază ai acestuia și fiind uns director de campanie în diferite momente electorale. Pe fundalul acestei relații politice, Doboș devine director, în 2012, la Tehnopolis, apoi, din 2013, inginerul chimist Dan Doboș ajunge director al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași. Între timp, același Gheorghe Nichita îl consideră potrivit pentru o altă sinecură: funcția de director executiv al Fundației Iași Capitală Culturală Europeană, funcție în care nu s-a remarcat prin altceva decât prin contractele pe care le-a acordat unei firme controlate de propria-i soție. În prezent, Dan Doboș se laudă cu susținerea consilierului județean Cristian Stanciu.