Update 14.30
Bahluiul a răbufnit la intrarea în Iași. Blocurile din zona Aleea Mușatini și casele din zona joasă a râului, de pe Cicoarei, au fost inundate. Oamenii sunt disperați. Nicio autoritate nu a dat vreun semn de viață în zonă până în prezent. Viceprimarul Mihai Chirica nu a putut fi contactat telefonic pentru a informa opinia publică despre stadiul intervențiilor.
UPDATE
Echipe ale Inspectoratului pentru Situații de Urgențe Iași se află de câteva ore în zona Nicolina-Galata, unde intervin pentru consolidarea cu saci de nisip a unui mal al râului Nicolina. Apele și-au ieșit din matcă în această zonă, iar riscul de inundații este, în continuare, ridicat. Reprezentanții Direcției Bazinale Prut-Bârlad spun că în această zonă și în comuna Bârnova sunt cele mai mari probleme. Bahluiul, deși are debitul foarte ridicat, nu mai prezintă risc de revărsare.
După o ploaie de câteva ore, Iașul a devenit un oraș inundat. Cele mai afectate zone, Galata-Nicolina și Zona Industrială. Circulația în oraș est un calvar.
În Zona Industrială, traficul este restricționat, patrule de poliție și jandarmi interzicând accesul în special autoturismelor mici. Încă de la primele ore ale dimineții, oamenii erau disperați să ajungă la serviciu, însă apa prea mare, pe alocuri ajungând chiar la un metru, nu le-a permis accesul în unitățile unde își desfășurau activitatea. De la Baza 3 și până în capăt la Rond Țuțora, aproape toate instituțiile sunt blocate de apă. Doar camioanele mari și, din când în când, și autobuzele pot circula pe Calea Chișinăului. Șoferii mai curajoși, cu autoturisme de caăacitate mică riscă enorm încercând să treacă prin zonă. Mulți dintre ei au rămas blocați în mijlocul apelor.
În jurul orei 9.00, mașina de serviciu a prefectului județului Iași, un SUV Touareg, tracta un alt autoturism blocat de revărsarea apelor.
Canalizarea din Zona Industrială nu face față. În ultima oră cota apelor a început să crească, pe alocuri acestea depășind un metru.
Politia Rutieră a decis să introducă unele restricții de circulație. Traficul pe DN 24 spre Tomești-Comarna-Albița a fost deviat prin Holboca. Punctul de deviere se află în dreptul fostei fabrici Tepro.
În zona Galata-Nicolina mai multe locuințe au fost inundate. Pompierii intervin la două case de pe strada Vasile Ureche.
Debitul ploilor, de ieri și până astăzi, a fost 118 de litri pe metrul pătrat, mult peste capacitatea canalizării orașului de preluare a apelor pluviale.
„Fiind un debit de 9 m.c/secundă s-a depășit cu mult capacitatea prevăzută pentru sistemul de preluare a apelor pluviale din oraș. Au fost inundate zonele joase ale municipiului. În partea înaltă, nu sunt probleme. În acest moment, toate echipele ApaVital sunt la intervenții”, a declarat, în exclusivitate pentru 7est, Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al SC ApaVital SA.
El a mai spus că nu sunt probleme cu furnizarea apei potabile în oraș.