Fostul gestionar de la Ocolul Silvic Hîrlău, Călinel Rugină, cel care a formulat denuntul In urma caruiA au fOst trimisi in judecata sefii Orasului harlAu a ajuns el însuși victimă. Executorii judecătorești ieșeni i-au scos denunțătorului, toata averea la vânzare, din cauza unui împrumut bancar nerestituit la timp ce depășește 5 miliarde de lei vechi. Rugină și familia sa rămân astfel fără acoperișul deasupra capului dar și fără un teren de 3.000 de mp.
„Am ajuns în această situație din cauza unor probleme de sănătate. Din 2007, nu am reușit să plătesc ratele”, a declarat Călin Rugină.
Călinel Rugină, cel care a formulat denuntul in baza caruia au fost trimisi in judecata fostul primar Constantin Cernescu si seful ocolului silvic Ioan Amariei precum si Dumitru Simionescu fostul sef al Politiei a rămas fără avere și fără casă. Fostul gestionar de la Ocolul Silvic Hîrlău, Călinel și soția sa au împrumutat de la BCR în jur de 500.000 de lei, creditul uriaș fiind gajat cu terenul dar și cu casa personală situată în comuna Scobinți, județul Iași. Deși la început bărbatul a plătit corect și la timp toate ratele lunare, odată cu trecerea timpului, el a întâmpinat mari greutăți financiare și a înregistrat întârzieri semnificative. La un moment dat, Rugină nu a mai dat nici un leu, împrumutul cu tot cu dobânzi și comisioane depășind la un moment dat suma de 518.000 de lei. Conform publicației de vânzare aflată pe masa executorilor judecătorești Georgiana Nichițoi și Sergiu Sebastian Plumbu, averea lui Călinel Rugină, care este scoasă acum la mezat, e compusă dintr-o casă de locuit plus terenul aferent în suprafață de 3.145 mp, arabil, curți și viță-de-vie. Aceasta este situată în intravilanul comunei Scobinți și a aparține atât lui Călinel Rugină cât și soției acestuia, Elena Rugină. Executorii susțin că familia Rugină datorează BCR 518.227,22 de lei, cu tot cu dobânzi și comisioane.
Casa și terenul din Scobinți, scoase la mezat cu 296.000 de lei
Valoarea totală a imobilului din Scobinți care aparține familiei Rugină a fost stabilit la suma de 395.000 de lei, în baza unui raport de expertiză întocmit de expertul tehnic Viorel Gaman. Prețul de la care pornește licitația de vânzare este de numai 296.250 de lei, reprezentând 75 la sută din valoarea la care a fost evaluat imobilul. Casa și terenul denunțătorului din Hârlău, urmărite în justiție de creditori, sunt grevate de următoarele sarcini și drepturi reale: dreptul de ipotecă în favoarea BCR și somație de plată emisă de către BEJ Sergiu Plumbu, tot în favoarea aceleiași instituții bancare.
I-a dat în gît pe toți: pe primar, vice, șeful Poliției și chiar pe protopopul orașului
În urmă cu doi-trei ani, Călinel Rugină a ajuns pe prima pagină a ziarelor locale penttru că a deconspirat la DNA, conducerea orasului Harlau care potrivit opiniei sale s-ar fi ocupat cu afaceri cu material lemnos. Practic, în urma numeroaselor denunțuri transmise anchetatorilor, Rugină, pe atunci gestionar la Ocolul Silvic Hîrlău, a decapitat întreaga “ștăbime” din orașul Hîrlău, în frunte cu fostul primar Constantin Cernescu, viceprimarul, dar și șeful Poliției și chiar protopopul. “Dispoziția verbal a șefului Ocolului Silvic Hîrlău a fost la materialul lemnos să fie de cea mai bună calitate, să nu se întocmească documente jutificative, în sensul ca marfa să nu fie achitată. Lemnul urma să fie trecut în procentul de 5 % pierderi din totalul materialului lemnos aflat în gestiunea martorului denunțător. După câteva zile, martorul denunțăror (n.r.-Călinel Rugină) a eliberat din depozitul Ocolului cca 8 mc de esență fag și stejar, lemnul fiind încărcat în mașina unității”, se arată în dosarul de urmărire penală a procurorilor DNA.
Nicu SAMSON