Un cetățean britanic, Samuel Jeremy Kattan le face zile fripte reprezentanților dezvoltatorului imobiliar Baron Development, pe motiv că aceștia refuză de luni de zile să-i elibereze actele și documentele necesare pentru a-și vinde casa achiziționată legal în cartierul rezidențial Bellevue Iași. Avocații administratorului Oren Uziel, cel care se ocupă în prezent de cunoscutul proiect imobiliar, recunoc că britanicul a plătit întregul preț de 75.000 de euro, plus TVA, dar nu au oferit explicații plauzibile privind refuzul dezvoltatorului de a elibera documentele de intabulare în cartea funciară a apartamentului respectiv.
Dezvoltatorul proiectului imobiliar Baron Development riscă să-i plătească unui cetățean britanic despăgubiri financiare consistente de mii de euro lunar deoarece refuză în mod repetat să-i elibereze bărbatului toate actele și documentele necesare înstrăinării unui apartament achiziționat legal, cu banii jos, în cartierul rezidențial ieșean Bellevue. Samuel Jeremy Kattan, originar din orașul Harrow-Regatul Unit al Marii Britanii, l-a acționat în judecată pe administratorul Oren Uziel, cel care se ocupă în prezent de ansamblul imobiliar Bellevue, cerându-i acestuia din urmă ca să-i elibereze toate actele și documentele de intabulare în cartea funciară, pentru a-și putea vinde casa pentru care a plătit suma totală de 75.000 de euro. Într-o plângere adresată Judecătoriei Iași, având ca obiect obligația de a face, englezul, prin intermediul apărătorului Liliana Lăcrămioara Guzu, a solicitat magistraților să-i oblige pe reprezentanții Baron Development la achitarea unor daune cominatorii în sumă de 100 de lei pentru fiecare zi de întârziere.
Nu poate vinde apartamentul pe care l-a cumpărat legal
Kattan a mai cerut și achitarea cheltuielilor de judecată rezultate în urma procesului precum și obligarea dezvoltatorului imobiliar la emiterea unui acord civil în justiție, semnat și parafat de ambele părți, referitor la eliberarea actelor necesare radierii apartamentului cu pricina, din registrul de carte funciară. În lipsa acestor acte oficiale care pot fi solicitate de la OCPI doar de către administratorul Baron Development, cetățeanul britanic nu-și poate înstrăina casa unui eventual cumpărător, locuință pe care a achiziționat-o în mod legal și cu documente în regulă.
“Am achiziționat o locuință în cartierul ieșean Bellevue, pe strada Fagului nr. 4 în baza unui contract de vânzare-cumpărare autentificat la Biroul Notarului Public Genoveva Pătrășcanu și Theodor Vlăduț Pătrășcanu. Urmare a acestui contract am devenit proprietarul unui apartament de 76 metri pătrați. Prețul de achiziție, conform contractului a fost de cca 75.000 de euro, plus TVA, acesta fiind plătit în două tranșe, prima de 22.500 de euro iar mai apoi o diferență de 52.500 de euro. După ce am plătit toată suma, după o perioadă de timp, din considerente financiare am vrut să vând locuința. Am solicitat, așa cum este normal și legal, de la OCPI Iași (Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară) eliberarea unui extras de carte funciară în vederea înstrăinării apartamentului. Însă, din cauza faptului că, vânzătorul – în speță Baron Development, instituise anterior un privilegiu pe diferența de preț, acesta fiind notat și la OCPI, mi-a fost refuzat dreptul de a primi documentele de intabulare cerute. Consider că obligația radierii locuinței din Cartea Funciară, și eliberarea actelor respective îi revenea exclusiv dezvoltatorului. Acesta din urmă ar fi trebuit să facă toate diligențele necesare către OCPI ca să-mi fie admisă această intabulare. Deși sunt proprietar cu acte a unei locuințe de 76,37 mp nu pot încă să-mi vând casa. Reprezentanții Baron au greșit. Le voi cere despăgubiri consistente” a menționat Samuel Kattan, în plângere, prin intermediul avocatei sale, Lăcrămioara Guzu.
Totodată, apărătorul a considerat că “în acest caz nu a funcționat pe deplin transferul de proprietate către clientul din Marea Britanie”.
Dezvoltatorul a recunoscut greșeala dar nu s-au sinchisit să o repare
De partea cealaltă a baricadei, avocații din cadrul SCA Mitel & Asociații, prin Ioan Emanuel Grosu, cel care reprezintă interesele dezvoltatorului imobiliar Baron Development, a susținut că toate erorile apărute vor fi corectate. De altfel, într-o întâmpinare, apărătorul Ioan Grosu a recunoscut că dezvoltatorul imobiliar ar fi primit de la britanicul Samuel Kattan toți banii pentru apartamentul cu pricina. “Contractul de vînzare-cumpărare a fost autentificat în iunie 2009, la BNP Pătrășcanu, iar Baron Development a primit întregul preț al locuinței”, au menționat avocații din cadrul SCA Mitel & Asociații. Apărătorii dezvoltatorului imobiliar nu au dat însă și explicațiile necesare rezolvării problemei cetățeanului britanic care a achiziționat legal și corect, o locuință în cartierul Bellevue Iași. În vederea studierii unor acte și documente depuse la dosarul cauzei, magistrații au stabilit un termen de judecată pe data de 22 februarie 2018.
Nicu SAMSON