Dosarul „Șpagă la amantă”, îngropat cu popă și lăutari. DNA: terenurile nu erau două, erau trei

0
6330

Fostul anchetator DNA, Emilian Eva a scăpat recent de mai multe denunțuri penale făcute împotriva sa de persoane pe care le-ar fi anchetat de-a lungul carierei. Pe numele fostului justițiar au fost formulate o ploaie de acuzații de trafic de influență, abuz în serviciu și luare de mită, însă, dosarele cu pricina au fost clasate din motive care mai de care mai ciudate. Explicațiile oferite în ordonanța de clasare, emisă pe 30 ianuarie 2018, sunt aberante, nu-l dezvinovășesc pe Eva, ba mai mult, amplifică suspiciunile de corupție. Acuzațiile denunțătorilor o vizează exclusiv și pe fosta amică a procurorului, avocata Claudia Iuliana Ciofu, cea care a fost băgată la înaintare” într-o serie de tranzacții imobiliare la limita legii.

O ordonanță de clasare din data de 30 ianuarie 2018 îl face scăpat pe fostul procuror Emilian Eva, ieșit din sistem pe ușa din dos din cauza unei condamnări penale pentru corupție. Mai precis, Eva a fost absolvit  de răspundere penală pe motive de prescripție a faptelor. Conform documentului intrat în posesia jurnaliștilor 7Est, Emilian Eva a primit mai multe suprafețe de teren de la o persoană, tranzacțiile fiind realizate prin intermediul Claudiei Ciofu, cu care fostul procuror avea la acea vreme o relație amoroasă.

Denunțător: amanta era săracă, dar a cumpărat teren de 500.000 euro

“În urmă cu mai mulți ani, aflîndu-mă în sfera de influență a procurorului Eva, ce se ocupa cu intermedierea de tranzacții imobiliare, am fost înștiințat că în zona Bucium există o suprafață de teren, la un preț scăzut, ce ar putea fi achiziționată și ulterior parcelată în vederea revânzării. Pentru acest pont, Eva i-a solicitat lui Petrică Duman ca să-i ofere, cu titlu gratuit, două parcele de teren, pe care urma să le preia prin intermediul unor interpuși. Duman ar fi spus că a achiziționat mai multe hectare de teren (întocmind acte notariale pe numele socrilor săi, pe nume Mantu),  și pentru care a plătit suma de 500.000 euro. Ulterior, acesta a fost abordat de Eva care i-ar fi solicitat să încheie în mod fictiv acte de vânzare-cumpărare referitor la 2 parcele, pe numele avocatei Claudia Ciofu (cu care procurorul avea o relație de concubinaj)”,  explică Gheorghe Clapon, în denunțul transmis DNA Iași. Totodată, documentele  de vînzare-cumpărare din 2008 întocmite de soții Mantu către Claudia Ciofu, au fost în mod evident fictive sub aspectul plății prețului, banii nefiind niciodată achitați. Potrivit susținerilor lui Petrică Duman, avocata Ciofu era la data respectivă o persoană fără experiență și fără venituri suficiente achiziționării unor bunuri imobile de valoare.

DNA: parcelele erau trei și nu două

Referitor la faptele prezentate de Clapon, explicațiile din ordonanța de clasare nu îl disculpă pe Eva, ci doar arată că tranzacția a privit trei parcele și nu două și că au fost realizate în 2005 și nu în 2008, așa cum a susținut denunțătorul.

“Susținerile denunțătorului Clapon nu sunt corecte: numărul de parcele cumpărate de Claudia Ciofu este (sic!) de 3, și nu de 2 așa cum se precizează inițial. Totodată, dobândirea terenului de către soții Mantu s-a făcut în anul 2005, și nu în 2008 așa cum susține denunțătorul. Mai mult, soții Mantu au dobândit terenul respectiv printr-un contract de schimb și nu prin vînzare-cumpărare”, mai explică procurorul. Altfel spus, toate explicațiile din ordonanța de clasare, documentul care l-a spălat definitiv de păcate pe fostul procuror Eva, sunt dea dreptul hilare. La o simplă parcurgere a textului ordonanței se observă clar, fără dubii, că Eva a fost făcut scăpat de fosta colegă de breaslă.

A intervenit prescripția      

În cursul anului 2015, fostul procuror DNA s-a mai pricopsit cu două denunțuri penale pentru luare de mită, șantaj, abuz în serviciu și influențarea declarațiilor. Într-un denunț, afaceristul moldovean, Anatolie Mărgărint, patronul Expo Forest SRL l-a acuzat pe Eva de luare de mită, șantaj și abuz în serviciu, iar pe avocata Claudia Ciofu, bănuită a fi amanta acestuia, de șantaj, complicitate la luare de mită și complicitate la abuz în serviciu. Într-un alt denunț-șoc, Ioan Leonte, fostul primar din Gorban, căruia procurorul Eva, i-ar fi fabricat mai multe dosare penale, l-a acuzat pe anchetator de abuz în serviciu, cercetare abuzivă precum și pentru influențarea declarațiilor pe parcursul urmăririi penale.

“Mi-am vândut casa pe nimic prietenei procurorului”

“La sfîrșitul anului 2002, în decembrie, am fost abordat de Ciofu Claudia Iuliana, despre care aflasem că este amanta procurorului Eva, care mi-a comunicat că are cunoștință despre faptul că în cel mai scurt timp anchetatorul urmează să-mi pună sechestru pe casa din Iași, de pe str. Ion Creangă 66.  Femeia mi-a propus pe un ton ferm să îi vînd ei acea proprietate, cu un preț derizoriu întrucât dacă nu mă voi conforma o voi pierde definitiv în favoarea statului, în cadrul urmăririi penale. Eu am perceput această propunere ca pe o obligație absolută, aceasta din urmă dându-mi de înțeles că dacă nu voi proceda ca atare, Eva îmi va face și mai mult rău. Fiind forțat de împrejurări, am încheiat un contract de vînzare-cumpărare primind apoi de la Ciofu Claudia Iuliana suma de 15.000 dolari. Asta deși valoarea casei și a terenului era la data respectivă de cel puțin 70.000 de dolari”, a explicat Mărgărint, în denunțul său.

De asemenea, și în cazul de față, DNA a dispus clasarea astfel încât împotriva lui Eva și a lui Ciofu nu s-a mai început deloc urmărirea penală. Asta deoarece, pentru prezumtivele fapte, s-ar fi împlinit din nou termenul de prescripție.

Bianca CRISTEA

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments