Document BOMBA! Mitropolitul a trantit o licitatie de 200.000 de euro

0
5567

Golanie „ca la manual” cu fonduri europene la Mitropolia Moldovei si Bucovinei! @ Sefii bisericii au „trantit” o licitatie, iar incalcarea legii a fost sesizata de catre o comisie de audit de la Bruxelles @ Drept urmare, Mitropolia trebuie sa scoata din visterie aproximativ 200.000 de euro pentru ca nu a organizat licitatie si a incredintat direct, fara un anunt prealabil, un contract catre Iasicon SA @ Proiectul european in valoare totala de 13 milioane de euro a fost gestionat de catre Dumitru Savu, nimeni altul decat IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, al carui nume apare in Nota de Control realizata de catre Ministerul Dezvoltarii @ Mitropolia a contestat acest document, iar procesul se judeca la Curtea de Apel Bucuresti @ 7Est prezinta in exclusivitate actul de control si concluziile ferme ale functionarilor de la Ministerul Dezvoltarii: s-a incalcat legea, iar contractul a fost „servit” catre Iasicon SA @ „Constatam ca alegerea procedurii (…) s-a facut fara a fi asigurata o competitie adecvata, in absenta unei urgente imperative rezultate din evenimente imprevizibile sau in absenta unor circumstante de asemenea imprevizibile, incalcandu-se principiul concurentei si al transparentei cu efecte directe asupra eficientei utilizarii fondurilor publice”, se arata in nota de control a Ministerului Dezvoltarii.

Patima banului l-a atins si pe mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan. Inspectorii de audit ai Comisiei Europene si cei ai Ministerului Dezvoltarii Regionale au sesizat ca a fost incalcata legislatia achizitiilor publice si ca Mitropolia Moldovei a incredintat ilegal un contract de lucrari de constructii catre firma ieseana Iasicon SA. In urma controlului, banii au fost imputati Mitropoliei, sub forma unei „corectii financiare”, iar inaltii prelati trebuie sa scoata din visterie aproximativ 200.000 de euro pentru a acoperi „gaura”.

Colac peste pupaza, inspectorii de control europeni si cei ai Ministerului Dezvoltarii nu au tinut cont de rangurile si functiile bisericesti si l-au scos la tabla pe Dumitru Savu, nimeni altul decat IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

 

Licitatie trantita ca la primarie

Din documentul de control, reiese ca inaltii prelatii au procedat dupa reteta pacatosilor din institutiile publice, care se perfectioneaza in eludarea legilor privind atribuirea contractelor publice.

Mai precis, au inventat o situatie neprevazuta, adica in timpul lucrarilor de reabilitare de la ansamblul mitropolitan (Catedarala Mitropolitana si cladirile anexe), au descoperit ca situatia reala este mult mai grava decat s-a estimat initial si ca sunt necesare lucrari suplimentrae si implicit fonduri mai mari. In consecinta au atribuit fara licitatie si fara un anunt prealabil un contract de 200.000 de euro catre Iasicon.

Ilegalitatea s-a vazut de la Bruxelles

Conform documentului prezentat in exclusivitate de 7Est, semnalul a fost tras de la Bruxeles, Comisia Europeana sistand platile in urma unei misiuni de audit. Contractul vizat de controlul inspectorilor europeni a fost semnat sub forma unui act aditional in vara anului 2014. In luna octombrie a anului 2015, Comisia Europeana sisteaza platile urmare a unei misiuni de audit.

Pentru a evita organizarea unei proceduri transparente de atribuire a contractului, la care puteau sa participe mai multe firme, Mitropolia a invocat faptul ca pe parcursul realizarii lucrarilor la Cancelaria Mitropolitana si la Biblioteca Mitropolitana, au fost descoperite aspecte care nu au fost prevazute in proiectul tehnic initial si de aceea a atribuit fara licitatie contractul firmei Iasicon SA, care incepuse lucrarile.

Insa, aceasta argumentatie a fost demontata de catre membrii echipei de control, care au aratat ca studiul si proiectul trebuia sa anticipeze aspectele tehnice „neprevazute” si ca trebuia organizata o procedura transparenta, la care se puteau inscrie mai multe firme.

S-a incalcat principiul concurentei si al transparentei

Inspectorii de la Ministerul Dezvoltarii au aratat ca Mitropolia putea alege procedura negocierii frara publicarea prealabila a unui anunt, doar daca se indeplineau cumulativ mai multe conditii prevazute de lege: lucrarile sa fie intr-adevar neprevazute, sa nu poata fie executate decat de aceeasi firma, iar valoarea lucrarii sa nu depaseasca 20 la suta din valoarea contractului initial.

„Se constata ca nu au fost indeplinite conditiile de aplicare a procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anuns de participare respectiv nu s-a facut dovada ca circumstantele care au dus la modificarea prin act aditional a contractului initial de executie de lucrari au avut un caracter imprevizibil.

Faptul ca documentatia tehnica a fost intocmita cu mai multe onmisiuni de proiectare se incadreaza in categoria evenimentelor neprevazute si nu in categoria de evenimente imprevizibile (….)

Constatam ca alegerea procedurii (…) s-a facut fara a fi asigurata o competitie adecvata, in absenta unei urgente imperative rezultate din evenimente imprevizibile sau in absenta unor circumstante de asemenea imprevizibile, incalcandu-se principiul concurentei si al transparentei cu efecte directe asupra eficientei utilizarii fondurilor publice”, se arata in nota de control a Ministerului Dezvoltarii.

Raspuns sec la Mitropoliei

Am solicitat Mitropoliei Moldovei si Bucovinei sa ne prezinte un punct de vedere cu privire la controlul realizat de inspectorii Ministerului Dezvoltarii precum si argumentele invocate in procesul deschis la Curtea de Apel Bucuresti pentru anularea actului de control. Raspunsul emis de biroul de presa a fost insa unul sec.

„Dosarul nr. 3151/2/2017 se afla inregistrat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal si are ca obiect ”anulare act administrativ, anulare decizia nr. 355/14.10.2016”

Prin Decizia nr. 355/14.10.2016 a fost aplicata Mitropoliei Moldovei si Bucovinei o corectie financiara din valoarea cheltuielilor „Diverse si neprevazute” aferente contractului de lucrari pentru proiectul „Valorificarea turistica a Ansamblului Mitropolitan din Iasi”. Decizia a fost contestata de Mitropolia Moldovei si Bucovinei la instanta competenta, iar in prezent cauza se afla la al patrulea termen de judecata”, este raspunsul oferit de pr. Constantin Sturzu, purtatorul de cuvant al Mitropoliei.

Totusi, printre obiectiunile consemnate in nota de control, Mitopolia Moldovei si Bucovinei a aratat ca procedura de atribuire directa a fost verificata si aprobata de catre Ministerul de Finante si de Agentia de Dezvoltare Regionala Nor Est.

In prezent, Mitropolia trebuie sa returneze 927.234 lei.

Valoarea proiectului „Valorificarea turistica a Ansamblului Mitropolitan din Iasi” a fost de aproximativ 13 milioane de euro. 85 la suta din fonduri provin de la Uniunea Europeana, 13 la suta de la bugetul de stat, iar 2 la suta reprezinta contributia Mitropoliei.

Tudor LEAHU

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments