Dorin Schiopu: „Alegerea unui sport trebuie sa tina cont de conformatia fizica a copilului, motricitatea acestuia, de talentul nativ”

0
3465

Dorin Schiopu a jucat ani de zile baschet de performanta la Cluj, iar in prezent organizeaza evenimente sportive si se ocupa de echipa de seniori de la Iasi. Fiind o persoana care cunoaste lumea sportului atat din arena cat si de pe marginea acesteia, l-am invitat pe acesta sa faca o radiografie a situatiei sportului, atat din perspectiva educatiei juvenile cat si din cea a performantei.

  1. Cat de atrasi sunt copiii din ziua de azi de sport, raportat la generatiile anterioare?

Sportul este in competitie directa cu tot ceea ce inseamna tehnologie si confortul oferit de sedentarism. Inainte nu existau atatea tentatii de a-ti petrece timpul liber ca si in zilele noastre, astfel incat sportul era o optiune extrem de “la indemana”; daca ne aducem aminte cat de multe ore ne petreceam cand eram copii in fata blocului, la un fotbal sau un “tenis cu piciorul”, la diverse jocuri ale copilariei noastre care acum practic nu mai exista (“v-ati ascunsea”, sotron, ratele si vanatorii, etc). Petrecerea timpului liber prin sport in zilele noastre devine un obicei pe care trebuie sa ni-l cultivam si educam, pe cand acum 20-30 ani era o alternativa foarte uzuala.

  1. De ce vin copiii din ziua de azi sa faca sport? Cat este pasiunea lor si cat este dorinta parintilor?

Greu de spus. Foarte multi copii vin la sport indrumati de parinti sau prieteni. De asemenea, multi vin atrasi de ambianta colectivului (au colegi de clasa sau prieteni care deja practica sport si vor sa mearga impreuna cu ei). Sunt si multe cazuri in care parintii isi traiesc dorintele prin copiii lor si atunci exista o anumita presiune asupra copilului de a practica un anumit sport sau de a face performanta intr-un sport sau altul.

  1. In scoala profesorii trateaza la “Diverse” educatia sportiva a tinerilor. Consecintele sunt vizibile cu ochiul liber. Vedem din ce in ce mai multi copii supraponderali, iar evolutia tehnologica ( smartphone, tableta, PC) a devenit dusmanul numarul 1 al sportului. Cum poate fi contracarat acest fenomen si cine ar trebui sa o faca?

Acest fenomen trebuie contracarat in primul rand de acasa. Parintii trebuie sa acorde o foarte mare atentie echilibrarii programului copiilor lor intre lectii-scoala si miscare. Daca socotim ca la scoala un copil petrece minim 4 ore, cu temele de acasa mai petrece inca 2-3 ore, constatam ca 6-7 ore dintr-o zi normala sunt fara miscare. Daca nu se constientizeaza aceasta balanta nu se vor putea schimba niciodata mentalitatile.

  1. Liceele sportive si centrele de juniori reprezentau o pepiniera de talente. Ce s-a intamplat in ultimii ani de Iasul nu mai produce sportivi de performanta?

Nu poate fi pus degetul pe o anumita problema. Este mai degraba un cumul de factori. Formarea unui jucator dureaza cel putin 4-5 ani. Pe intreg acest parcurs de timp pot aparea factori perturbanti care sa interfereze. Cea mai cruda realitate este insa lipsa unei infrastructuri sportive la nivel de sport de masa: terenuri de fotbal, baschet, volei, handbal, tenis, piste de alergat, unde copiii sa isi petreaca timpul liber. Sportul de performanta porneste de la sportul de masa si de la resursa umana care gestioneaza acest patrimoniu de copii si viitori sportivi/atleti. Iasul produce sportivi de performanta la nivel de juniori, evident exista generatii de copii mai talentate sau mai putin talentate, dar exista activitate la acest nivel. Ceea ce este problematic insa este faptul ca nu exista suficiente echipe de seniori unde sa isi continue activitatea sportiva si astfel dupa terminarea junioratului, o buna parte dintre acestia se pierde.

  1. Cum vedeti dumneavoastra “reabilitarea” Iasului din punct de vedere sportiv? Cum putem produce din nou sportivi de performanta?

Trebuie investit in infrastructura: cat mai multe terenuri de sport, curtile scolilor sa fie deschise pentru sport, sali de antrenamente performante, sala polivalenta dedicata sportului (si nu targurilor si expozitiilor).

Trebuie recompensata performanta la nivel de antrenori si profesori de sport astfel incat sa fie stimulata aceasta resursa umana.

Trebuie sustinut calendarul competitional al echipelor.

Trebuie investit in dezvoltarea echipelor de seniori.

Evenimentele de sport de masa sa fie sustinute financiar si logistic de catre autoritati.

  1. Care ar fi programul minimal de sport/miscare pentru o viata sanatoasa? Dar pentru performanta? La ce trebuie sa fie atenti parintii/copiii cand aleg ramura sportiva?

Pentru o viata sanatoasa 30-60 minute de miscare zilnic (orice sport) sunt recomandate.

Pentru performanta in sport trebuie sa te antrenezi zilnic, conform unui program de pregatire specializat.

Alegerea unui sport trebuie sa tina cont de conformatia fizica a copilului, motricitatea acestuia, de talentul nativ pe care l-ar putea manisfesta copilul pentru un sport sau altul.

  1. In ultima perioada au aparut o sumedenie de asociatii/cluburi private. Unde se poate face performanta? La stat sau la privat?

Performanta se poate face acolo unde sunt conditiile necesare perfomantei: infrastructura sportiva, antrenori specializati, finantare pentru competitii, staff tehnic complet.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments