Ultimul tun al lui Puscasu la Primarie: subventii de 700.000 de euro. Cumatrul primarului, executa silit sandramaua lui Chirica

0
932

Desi nu s-a tinut nici o evidenta clara a numarului de pensionari, studenti  ori elevi care au folosit de-a lungul anilor autobuzele Unistil, Puscasu a facturat catre falimentara regie de transport in comun o suma uriasa de 3,3 milioane de lei (cca 700.000 de euro), suma ce reprezinta contravaloarea subventiilor acordate pentru categoriile sociale mentionate.

Patronul Unistil SRL executa silit fosta regie de transport in comun RATP, societate aflata sub tutela Primariei iesene, pe motiv ca nu i-ar fi platit serviciile prestate in favoarea persoanelor care au beneficiat de gratuitate pe traselele din oras, respectiv elevii, studentii si pensionarii. Capital Insol SPRL, administratorul judiciar care se ocupa de ceea ce a mai ramas din activul falimentarei RATP Iasi sustine ca “sumele de bani pretins a fi datorate catre Unistil, ar fi fost deja achitate la o data anterioara”.

Razboi in justitie intre patronul Unistil SRL, Vasile Puscasu, si falimentara RATP, societatea de transport in comun aflata ani de-a randul sub tutela Primariei iesene.  Motivul: neachitarea unei datorii de 3,3 milioane de lei (cca 700.000 de euro) provenite din gratuitatile acordate de Municipalitate, pe traseele pe care SC Unistil SRL a efectuat transportul in comun a elevilor, studentilor si pensionarilor. In urma unei sentinte civile, judecatorii au admis actiunea formulata de creditorul Unistil si au obligat defuncta RATP, firma aflata sub obladuirea administratorului judiciar Capital Insol SPRL, la plata unei despagubiri de 3,3 milioane de lei. Dosarul si titlul executoriu a fost apoi transmis Biroului Executorilor Judecatoresti Dragos Iovu si Ciprian Ioan Sirbu, care au solicitat demararea executarii silite. Primul pas a portareilor a fost initierea masurii de poprire pe toate conturile din banci ce au apartinut fostei RATP Iasi, fiind vizate un numar de 5 institutii bancare: Alpha Bank, BCR, Credit Europe Bank, Libra Bank si Garanti Bank. Practic, BEJ Iovu si Sirbu au instiintat institutiile bancare mentionate ca s-a dispus poprirea pe conturile regiei de transport in comun, scopul final fiind recuperarea celor 700.000 de euro.

Conturi blocate pentru recuperarea a 3,3 milioane de lei 

Intr-o plangere inaintata instantei de judecata, aparatorul care reprezinta SC Unistil SRL, avocata Raluca Danila, a aratat ca datoria pe care fosta RATP Iasi o are catre firma privata de transport, consta in contravaloarea serviciilor prestate in perioada 1 august 2014-19 iunie 2016, in favoarea persoanelor care au beneficiat de gratuitati, respectiv elevii, studentii si pensionarii. Practic, categoriile sociale mentionate au beneficiat din partea Primariei iesene, de bilete si abonamente reduse cu 50% pe toate mijloacele de transport in comun, iar pensionarii de gratuitati iar in perioada mentionata au folosit intr-o mare masura si traseele deservite de autobuzele Unistil.  Desi nu exista nici o evidenta clara a numarului de pensionari, elevi si studenti care au folosit mijloacele de transport in comun apartinand operatorului privat Unistil SRL, omul de afaceri Vasile Puscasu a facturat catre defuncta RATP Iasi, suma de 700.000 de euro. Pe langa acesti bani, fosta RATP mai trebuie sa plateasca o suma de bani importanta de 45.771 lei reprezentand cheltuielile de executare silita. Nemultumiti de instituirea popririi pe conturile fostei societati de transport in comun, pe dosarul si titlul de executare aflat pe masa BEJ Iovu si Sirbu, lichidatorii de la Capital Insol SPRL au contestat executarea silita. Sunt insa sanse extrem de mici ca administratorul judiciar sa aiba si castig de cauza.

Contract de colaborare pagubos pentru RATP

“Va rugam sa ne comunicati infiintarea popririi asupra conturilor RATP Iasi, la institutiile bancare mentionate, pentru sumele datorate acum precum si pentru cele datorate in viitor. Toate acestea se vor indisponibiliza  in contul Libra Bank, apartinand executorilor judecatoresti. Va rugam sa ne comunicati infiintarea popririi si sa ne trimiteti dovada indisponibilizarii”, suna dur ultimatumul BEJ.

In baza protocolului de colaborare nr. 89 din data de 19 iunie 2006, incheiat intre operatorul privat de transport Unistil SRL si RATP Iasi (operator principal), s-au stabilit clar traseele exploatate de firma lui Puscasu dar si eventuale despagubiri si penalitati de intarziere, in cazul nerespectarii contractului, unele dintre despagubiri ajungand chiar la suma de 10.000  de lei. Urmare a neachitarii gratuitatilor pentru elevi, studenti si pensionari, patronul Unistil s-a adresat instantei de judecata. Dupa finalizarea procesului civil in favoarea sa, omul de afaceri executa silit fosta regie de transport in comun, chiar daca aceasta societate a functionat sub tutela Primariei iesene conduse de cumatrul sau, Mihai Chirica. In total, debitul RATP catre Unistil se ridica la 3.325.163,56 de lei iar 45.771,76 de lei reprezinta cheltuielile de executare silita.

Capital Insol: “Datoria a fost platita

In contestatia adresata Judecatoriei Iasi, reprezentantii lichidatorului Capital Insol SPRL, firma care se ocupa de ceea ce a mai ramas din fosta RATP, sustin ca datoria a fost achitata la o data anterioara si, in consecinta, se impune suspendarea executarii silite.

“Cei de la Unistil se afla intr-o mare eroare. Considera ca i s-ar fi cuvenit plati mai mari decit cele stabilite in contractul de colaborare. Executarea silita nu se poate face decit daca creanta este certa, lichida si exigibila. Suma de 3,3 milioane de lei, calculata conform sentintei civile 1321 din data de 3 octombrie 2017, si pentru care s-a pornit executarea silita, a fost deja achitata. Instanta a stabilit ca singurele plati ce trebuiesc efectuate de debitor catre Unistil sunt cele prevazute in contractul de colaborare 89, din 19 iunie 2006 ”, arata avocata Liliana Alexandru, cea care reprezinta in justitie fosta societate RATP Iasi.

Mai mult, lichidatorul judiciar Capital Insol SPRL, prin reprezentantul sau legal Gheorghe Moraru, solicita si el suspendarea executarii silite si anularea tuturor formelor de executare, documente aflate in posesia BEJ Iovu si Sirbu.

“In prezent, cei de la SC Unistil SRL ne datoreaza suma de 140.659,04 lei, din care cca 131.678 lei reprezinta compensari iar 8.981 lei reprezinta taxa de timbru”, a conchis lichidatorul Gheorghe Moraru.

Declaratii contradictorii  

In replica, intr-o intampinare, avocata Unistil, Raluca Danila, le cere magistratilor sa respinga contestatia formulata de reprezentantii defunctei RATP.

“Platile la care face referire apararea fostei regii de transport in comun sunt facute cu mult inainte de data la care s-a pronuntat instanta de judecata. Dupa  decizia civila, cei de la RATP nu au mai efectuat nici o plata catre Unistil, acesta fiind si motivul pentru care am procedat la punerea in executare a sentintei civile 1321/2017. Contestatoarea Capital Insol si RATP nu indica nici un motiv intemeiat pentru care instanta ar trebui sa anuleze masurile de executare silita. Pentru societatea noastra este singura posibilitate legala de a ne recupera creanta constatata de judecatorul sindic, a concluzionat avocata Danila, cea care reprezinta interesele SC Unistil SRL. De partea cealalta a baricadei, intr-o intampinare-raspuns, aparatorul falimentarei RATP Iasi, avocata Liliana Alexandru, nu se lasa cu una-cu doua si  solicita si ea, inca o data, suspendarea executarii silite precum si anularea tuturor formelor de executare intocmite de BEJ.

“Prin constituirea dosarului de executare silita, SC Unistil SRL a incalcat regimul special de executare aplicabil unui debitor intrat in procedura de faliment, ignorand faptul ca unica modalitate legala pentru creditori, indiferent de natura creantei sale, este participarea la procedura colectiva a insolventei”, mai considera, la final, avocata Alexandru.

Nicu SAMSON

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments