Pensie nesimtita de 4.000 de euro, dupa un proces parodie: Toader vs Toader

0
1629

Tudorel Toader si-a castigat pensia nesimtita de 4.000 de euro in instanta. Procesul a semanat cu o parodie! Casa de Pensii a invocat decizii ale Curtii Constitutionale, din completul careia chiar Tudorel Toader a facut parte. Cu toate acestea, instantele au mers pe mana petentului Tudorel Toader, acordandu-i acestuia castig de cauza. 

Ministrul de Justitie, Tudorel Toader, se roaga sa prinda suta de ani. Si-a asigurat o batranete mai mult decat linistita cu o pensie de serviciu de cca 4000 de euro pe luna. Desi a fost mare magistrat constitutional, rector, decan, profesor, avocat si procuror, Tudorel si-a cistigat pensia in justitie, cu oarecare emotii. Practic, Casa Judeteana de Pensii Iasi a sustinut ca Toader, in calitate de judecator constitutional la data solicitarii pensiei de serviciu, nu ar indeplini conditia de varsta ceruta de lege. A urmat respingerea rapida a cererii de pensionare dar actualul ministru a revenit in forta si a contestat tot ce se putea contesta, obtinand cistig de cauza, atit la Tribunal cit si la Curtea de Apel. Culmea nu este insa faptul ca ieseanul a obtinut o pensie babana de serviciu, la limita legii, ci ca unele dintre prevederile pe care le-a criticat in prezenta cauza, ar fi fost stipulate anterior in lege chiar de un complet al CCR din care facea si el parte.

Tudorel Toader, unul din cei doi ieseni cu grad de ministru plin in actualul Guvern Dancila, a obtinut in justitie, o pensie babana, de serviciu, de mii de euro. Banii au fost insa obtinuti in urma unui proces, deoarece reprezentantii Casei Judetene de Pensii s-au pus de-a curmezisul si i-au respins acestuia, initial, cererea de pensionare.

Pe 27 august 2015, Toader s-a adresat Casei de Pensii Iasi, respectiv Casei Nationale de Pensii, sa i se acorde pensia de serviciu prevazuta de art 82, alin 2, din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, atasand adeverinte emise de Curtea Constitutionala a Romaniei care certifica faptul ca este judecator la CCR la data pensionarii.

Surpriza mare insa. Dupa ce au citit si analizat documentatia lui Toader cu mare atentie, conducerea CJP Iasi i-a respins acestuia solicitarea, decizia avand numarul 97790/R/5 din octombrie 2016. Ulterior, ministrul a primit acelasi raspuns negativ si din partea reprezentantilor Comisiei Centrale de Contestatii.

Procesul parodie: Toader vs Toader

Iritat de raspunsurile negative oferite de sefii Casei Nationale de Pensii, actualul ministru al Justitiei si-a angajat aparator, in persoana avocatei Mihaela Rosu, si a inceput ofensiva juridica impotriva oficialilor de la Casa Judeteana de Pensii Iasi. Cu alte cuvinte, Toader a cerut magistratilor Tribunalului anularea celor doua hotarari emise de CJP, respectiv CNP, solicitand acordarea pensiei de serviciu ca si fost judecator constitutional, pentru perioada 1 septembrie 2015 – 1 august 2016.  In cererea transmisa magistratilor, Tudorel Toader a anexat si o adeverinta cu nr.3653/6 iulie 2016, emisa de Curtea Constitutionala, tocmai in vederea stabilirii pensiei de serviciu. Pe parcursul litigiului, ieseanul a avut castig de cauza atit la Tribunal cit si la Curtea de Apel, insa problema este insa alta. Unele dintre prevederile din lege au fost criticate aspru de Tudorel, in calitate de reclamant, chiar daca unele dintre precizari ar fi fost stipulate anterior chiar de un complet CCR din care facea si el parte. Mai precis, ministrul a atacat si criticat niste precizari si pasaje din lege ce nu-i erau tocmai favorabile lui in speta de fata, desi aceasta primise anterior si OK-ul CCR, implicit a sa personal.

Insa, scopul scuza mijloacele, spune un mai vechi proverb. Una peste alta, la final, magistratii Curtii de Apel Iasi i-au dat dreptate lui Toader. Asta in conditiile unei opozitii vehemente venite din partea reprezentantilor CJP Iasi.

„Reclamantul nu indeplineste conditia de varsta ceruta de Lege”

Prin decizia 97790/R/din 5 octombrie 2015, oficialii Casei Judetene de Pensii Iasi au respins solicitarea lui Toader prin care acestea cerea acordarea pensiei de serviciu in conformitate cu legea 303/2004.

“Functia detinuta la data solicitarii pensiei de serviciu – judecator la CCR-nu este prevazuta in continutul art. 82, alin 2, dil Legea 303/2004. Totodata, reclamantul Toader, la data solicitarii, nu indeplineste conditia de varsta ceruta de Legea 47/1992 si Legea 263/2010, drept pentru care i s-a respins cererea de pensionare”. Altfel spus, conform celor de la CJP Iasi, ministrul nu indeplinea legal conditia de varsta ceruta de legislatia in vigoare. Acest lucru ar fi fost prevazut si stipulat clar chiar in decizia 262 din 23 aprilie 2015 a Curtii Constitutionale, care sustine faptul ca trebuie facuta o distinctie intre cele doua tipuri de pensie de serviciu in cazul de fata fiind calitatea de judecator CCR la data solicitarii pensiei dar si virsta limita prevazuta de Legea 263/2010. Ori, Tudorel sustine cu mina pe inima ca el indeplinea intocmai toate cerintele.

Tudorel Toader a fost agent de asigurari 

„Pe 27 august am depus dosarul de pensionare la CJP Iasi prin care am solicitat acordarea unei pensii de servici potrivit art. 82, alin 2, din Legea 303/2004, incepand cu 1 septembrie 2015. Printr-o decizie ulterioara, mi s-a respins solicitarea. Apoi am formulat contestatie inregistrata cu nr 130619/17 noiembrie 2015. Din docmentele depuse la dosar rezulta faptul ca incepand cu data de 1 septembrie 1986 am detint urmatoarele functii: procuror, perioada 1 septembrie 1986-30 septembrie 1990, avocat din data de 1 octombrie 1991 – 3 octombrie 2006, judecator CCR din 6 octombrie 2006 si pana in 2016. Nu am cerut pensionarea pentru limita de varsta in conditiile Legii 263/2010. Precizez ca avand o situatie identica de rezolvat, CJP Cluj Napoca a acordat pensia de serviciu solicitata in baza Legii 303/2004 considerind ca din cuprinsul reglementarii, prin judecator de intelege atit judecatorul din puterea judecatoreasca dar si judecatorul constitutional ”, arata Toader, in actiunea transmisa instantei de judecata.

Din extrasul cartii de munca depus la dosarul cauzei mai rezulta faptul ca actualul ministru al Justitiei a lucrat in anii 1981 si 1982 ca si agent de asigurari la ADAS Vrancea. Apoi, din 1986 a detinut functia de procuror, incepindu-si activitatea de anchetator in cadrul Procuraturii locale din Panciu-Focsani.

Curtea a respins ca nefondat apelul Casei de Pensii

Cu toata opozitia reprezentantilor CJP Iasi, care nu au dorit sa-i acorde pensie de serviciu actualului ministru al Justitiei, Curtea de Apel Iasi i-a dat dreptate lui Toader, facandu-i o remuneratie lunara de cca 4000 de euro. Pe 16 martie 2017, un complet de judecata de la instanta superioara ieseana format din presedintele Ancuta Gabriela Obreja Manolache, judecatoarea Daniela Pruteanu si grefiera Emanoela Manona Donea, au batut definitiv in cuie pensia babana a lui Tudorel Toader. Magistratii au respins apelul formulat de Casa Judeteana de Pensii Iasi, ca nefondat, si au mentinut hotarirea colegilor lor de la Tribunalul Judetean,spre satisfactia ministrului.

CASETA DE TEXT

Averea lui Toader

Tudorel Toader a obtinut, anul trecut, cumulat, suma de 327.000 de lei din pensii. Asta inseamna ca, lunar, ministrul Justitiei incaseaza 27.250 de lei. Ministrul a completat in declaratia de avere ca are si aproape opt hectare de teren agricol si forestier, un apartament si doua case in judetul Vrancea. In plus, Toader mai detine in Iasi doua apartamente si o casa. Fostul judecator al Curtii Constitutionale a mai scris apoi ca detine si trei autoturisme: doua Volkswagen (Passat si Touareg) si un Audi Q3. La aceste venituri se mai adauga si cele obtinute ca profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, de la care a castigat aproape 177.000 pe an, dar si ca ministru al Justitiei: cca 120.000 de lei anual si 69.000 de lei, tot pe an, ca membru al CSM. De asemenea, Toader a mai declarat ca a primit suma de 3.600 de euro din chirii si 6.600 de lei din drepturi de proprietate intelectuala. Trai neneaca!. Pe banii Statului Roman. Sa tot traiesti asa cu 10.000 de dolari lunar in portofel.

 

Bianca CRISTEA

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments