Ţara rahatului mental multicolor şi majoritar

0
1794

– despre vechea boală a mizeriei bune şi mizeriei rele –

De cîteva zile, patria romîneză vuieşte în fel şi chip, pe mii de voci, în urma episodului ceauşist de la Piteşti, care a avut în centru cutia goală numită ” Viorica Dăncilă, premier de paie „. Fără nici o discuţie, asemenea parade, cu copii dresaţi ca la circ, arată încă o dată, pentru cine mai avea îndoieli, nivelul primitiv la care a rămas Romînia, din punct de vedere mental, la 28 de ani de la căderea comunismului.

Unii ieşeni îşi mai aduc aminte de episodul din anii 2000, cînd actualul director artistic al Teatrului Naţional, Daniel Buzdugan, ar fi trebuit să-l întîmpine pe preşedintele Ion Iliescu, călare şi costumat în Mihai Viteazul. Norocul bătrînului ex-comunist şi al sărmanului comediant PD-ist a fost că un alt ex-activist comunist, Octav Cozmîncă, ajuns activist pesedist, a înţeles grotescul situaţiei şi efectul negativ pentru şeful lui, cerîndu-le lingăilor locali, conduşi de culturnicul Bogdan Bîrleanu, să renunţe la penibila idee.

Problema, una serioasă şi congenitală, e că pesediştii cu pedigri comunist nu sînt monopoliştii acestui tip de lingăism public. După cum ne-au amintit nişte imagini de arhivă, premierul Emil Boc, vioricul-dăncil al mîrlanului Traian Băsescu, a fost beneficiarul unei parade asemănătoare, tot la Piteşti. Numai că presa democrată şi liderii de opinie pro-europeni nu par să fi fost la fel de indignaţi de episodul ceauşist al premierului de paie aflst în turma preşedintelui reformator. Fiindcă aşa spune o regulă de bază romîneză, aplicată cu mare zel şi de elitele presupus decente : rahatul ” celorlalţi ” duhneşte îngrozitor, în timp ce acela produs de ” ai noştri ” aduce a parfum Chanel. Eventual no 5.

Să mai amintesc că dictatura şi paradele aferente au apărut, în Romînia secolului 20, pe vremea iresponsabilului rege Carol secundul, numit şi Carol Caraiman ? Să mai spun că ” dreptacii ” băsisto-liberali zgheară contra milioanelor de asistaţi sociali şi a mitei electorale pe care aceştia o primesc, dar n-au făcut nimic, efectiv, ca să elimine această boală endemică ? Fiindcă şi celor ” de dreapta ” le convine, la fel ca pesediştilor, să aibă o masă de manevră sărmană, subdezvoltată moral şi psihologic, pe care o pot cumpăra ieftin, cu doi mici şi o bere.

Asta e, de fapt, adevărata şi dezolanta radiografie a mizeriei romîneze post-comuniste : ea e aceeaşi, în diverse forme de agregare. Diferă doar culoarea pubelelor politice, grosimea stratului de reziduuri şi mirosul aferent. În rest, vasele comunicante subterane duc infecţia peste tot, de la stînga la dreapta şi de sus în jos, de la Răzvan Teodorescu la Andrei Pleşu şi de la Ion Solcanu la Alexandru Călinescu.

Iar pupatul fratern în Piaţa Endependenţi’, vizibil sau discret, e dunga finală, maronie, a acestui tablou de Viermonimus Borş.

Lucian Postu

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments