Teparul Gradinaru le rade in nas procurorilor! Escrocheria cu masini in leasing a devenit industrie

0
2573

Autoritatile par sa doarma in papuci sau au ochelari de cal. Cunoscutul escroc de masini scumpe, Vasile Gradinaru, fost reprezentant al firmei auto Hachi Motors, cel care a fugit in 2014 cu banii a peste 20 de clienti ce doreau sa-si achizitioneze autoturisme si motociclete Honda, a mai facut o victima. In martie 2018, teparul l-a pacalit pe un alt client de 5 autovehicole, bolizii fiind ridicati de societatile de leasing in urma neplatii ratelor de catre United Lux Cars, societate condusa tot de el. Sunt date certe ca prin aceasta manevra dubioasa escrocul si-a insusit toti banii ce fusesera platiti integral de un anume I.H. Victima a depus plangere la Politie si Parchet insa ancheta bate pasul pe loc. In 2016, Gradinaru l-a inselat chiar pe nasul de botez al copiilor sai, caruia i-ar fi promis achizitionarea a 7 masini in leasing, tot prin intermediul SC United Lux SRL, contra unui avans de 50 la suta pentru fiecare, pentru activitatea de rent-a-car (inchirierea catre persoane fizice ori juridice). In realitate, acesta a folosit toti banii in scopuri personale si a uitat sa mai transmita proprietatea masinilor achizitionate, catre firma amicului de familie, respectiv cumatrul sau.

Cunoscutul ex-dealer local Hachi Motors, Vasile Gradinaru, cel mai abil tepar de masini din ultimii ani din zona Moldovei parjoleste peste tot pe unde trece. Relativ recent, in martie 2018, barbatul, utilizand metoda bine-cunoscuta, l-a escrocat de ieseanul I.H. de 5 autoturisme, prin intermediul firmei-fantoma United Lux Cars. In urma cu doua luni, Politia si Parchetul s-au mai pricopsit cu niste plingeri penale venite din partea unor clienti tepuiti de Gradinaru, dar ancheta pare ca s-a impotmolit deja dandu-i apa la moara escrocului pentru a-si continua nestingherit activitatea infractionala. Desi in dreptul lui Gradinaru statu acuzatii grave de inselaciune, abuz de incredere, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si fals intelectual, acesta le-a scapat printre degete anchetatorilor.

Gradinaru lucreaza prin interpusi si firme-fantoma

In plangerea inaintata autoritatilor, denuntatorul I.H. a aratat ca Vasile Gradinaru ar fi inceput sa lucreze de mai mult timp prin persoane si societati interpuse, tocmai pentru a nu fi prins cu ocaua mica iar numele acestuia nu apare de fiecare data in acte oficiale. In martie 2018, teparul a facut noi victime prin intermediul societatilor UNITED LUX CARS SRL si CLICK & DRIVE SRL. Nu este exclus ca Vasile Gradinaru sa fie, in prezent, si in spatele altor societati de profil din Iasi, in care lucreaza, fireste, prin interpusi. Metodele sale sunt destul de simple, el  beneficiind de credulitatea iesenilor atrasi de perspectiva unor mici avantaje financiare. Practic, Gradinaru le promite iesenilor dispusi sa achizitioneze un autoturism in leasing ca, printr-o societate de tip United Lux Cars SRL, va achizitiona pentru persoanele care nu se incadreaza din punct de vedere financiar rigorilor societatilor de leasing, autovehiculul dorit. Beneficiind de experienta sa in domeniu (acesta fiind fost angajat al unei societati de leasing), avand relatii la societatile de leasing si cunoscand cum “sa construiasca” un dosar, bineinteles cu multe date false, acesta reuseste sa achizitioneze in leasing, pe firma mentionata, autovehiculul dorit de cumparator. Cu acesta din urma,  Gradinaru, prin societatea interpusa incheie antecontracte de vinzare-cumparare, solicitand un avans de la cumparatorul de buna-credinta si stabilind plata autovehiculului in rate. Numai ca,  banii incasati de la cumparatorul de buna-credinta nu sunt virati catre societatea de leasing, ci sunt bagati in buzunarul sau”, sustine denuntatorul I.H., in prima parte a cererii transmise procurorilor.

Denuntator: “Escrocul profita de naivitatea si credulitatea clientilor sai”

In cea de a doua parte a plangerii, denuntatorul pacalit mai face si o prezentare exacta si minutioasa a modalitatii dubioase prin care teparul Gradinaru reuseste sa-si spolieze de bani si alti clienti din Iasi.

“Mai precis, Vasile Gradinaru gaseste o persoana interesata sa cumpere o masina in leasing si-i propune sa o cumpere pe societatea United Lux Cars SRL urmind ca persoana respectiva sa achite ratele catre United, care la rindul sau se obliga sa plateasca ratele la firma de leasing. Numai ca, banii achitati catre United Lux Cars Leasing nu ajung sau nu ajung integral la societatea de leasing, ci in buzunarul lui Gradinaru, in acest mod persoana de buna-credinta ramanand cu banii dati si fara autovehicul in momentul in care firma de leasing isi recupereaza masina ca urmare a neplatii. Aceasta este practic schema finala prin care Gradinaru a inselat foarte multe persoane fizice si juridice de-a lungul timpului, profitand de credulitatea acestora si de experienta sa acumulata in domeniu”, a conchis acesta.

Zeci de plangeri penale zac prafuite in sertarele Politiei si Parchetului 

Luind exemplul SC UNITED LUX CARS SRL, este greu insa de imaginat ca o societate infiintata in 2011, cu cifre financiare modeste, ar avea capacitatea financiara sa achizitioneze intr-un interval de 1-2 ani cca 10-12 autovehicule in leasing. De asemenea, este greu de imaginat cum societatile de leasing nu verifica datele si persoanele de contact ale firmelor care depun dosare pentru achizitionarea de autovehicule in leasing, avind in vedere ca la numarul de telefon al SC UNITED LUX CARS SRL spre exemplu raspunde si azi acelasi Vasile Gradinaru, care nu ezita catusi de putin ca sa-si decline identitatea. Pe de alta parte, este greu de inteles cum teparul este lasat sa isi continuie activitatea infractionala in contextul in care impotriva acestuia s-au formulat zeci de plingeri penale de-a lungul vremii iar victimile acestuia nu si-au mai recuperat banii nici in ziua de azi.

Nicu SAMSON

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments