Vivertine si Reshape Studio la Interviurile 7 Est

0
4880

Rada Baltag: „ Un factor important in decizia unei persoane de a face miscare este raportul dintre asteptari si experienta pe care o traieste in acele clipe.”

Ovidiu Florea: „ Din pacate, cei mai multi dintre noi apeleaza la miscare cand ajung intr-o situatie critica, cand sanatatea le este deja afectata.”

Pentru unii frecventarea salilor de fitness a devenit un stil de viata, iar pentru altii reprezinta o simpla moda. Co totii suntem insa de acord ca miscarea si sportul reprezinta sanatate. Care sunt beneficiile miscarii, cat este de important un instructor de fitness si cum este privit acest fenomen in restul Europei aflam de la Rada Baltag – Owner/instructor Reshape Studio Iasi si de la Ovidiu Florea  – manager sportive la Vivertine.

1: Ce reprezinta sportul pentru dumneavoastra? 

Rada Baltag: Pasiunea care a devenit job si, ulterior, a evoluat in business propriu.

Ovidiu Florea: Sportul si dragostea pentru tot ceea ce este frumos sunt cele mai mari pasiuni ale mele. Am inceput miscarea inca de la frageda varsta de 5 ani practicand atletism, fotbal, ciclism, inot, echitatie, arte martiale, tir, fitness, judo, kayak etc. Ulterior, am urmat studii de specialitate, atat in tara cat si in strainatate. Consider ca aceasta este menirea mea si sunt facut pentru aceasta meserie. Promovez modelul la 40 ca la 20 de ani, iar scopul meu este de a contribui la crearea unei comunitati mai sanatoase prin miscare si alimentatie echilibrata, impartasind din vasta mea experienta acumulata in Romania, Franta si Spania.

  1. Care sunt beneficiile miscarii?

Rada Baltag: Exista numeroase scrieri despre beneficiile miscarii, insa, pentru a intelege care sunt beneficiile reale ale acesteia, trebuie sa o si practicum, iar dincolo de asta, sa stim ce inseamna miscare. Termenul de miscare, in sensul de exercitiu in urma caruia avem acele beneficii despre care se vorbeste, inseamna 150 de minute de efort fizic moderat sau 75 de minute de exercitiu fizic intens pe saptamana. Transformate in antrenamente, cele 150 de minute pe saptamana inseamna 3 antrenamente a cate 50 de minute. O alta conditie obligatorie este ca ora de miscare sa fie continua, fara repaus sau cu pauze mici si sa se inregistreze prezenta pulsului aerob, cel care ne ajuta sa avem acea stare euforica post-antrenament si care aduce o imbunatatire a starii de sanatate.

Ovidiu Florea: Beneficiile miscarii sunt multiple. Din punct de vedere fizic si fiziologic: cresterea si dezvoltarea fizica corecta si armonioasa, creste densitatea osoasa, modificarea compozitiei corporale, creste  secretia hormonilor fericirii, metabolism crescut, creste capacitatea cardio-vasculara si pulmonara, reduce colesterolul rau( LDL) si creste colesterolul bun( HDL), oxigenarea, detoxifierea, destresarea si detensionarea organismului, combaterea constipatiei, cresterea libidoului, cresterea rezistentei la boli (sistem imunitar), incetineste procesul de imbatranire, creste calitatea vietii, reduce riscul afectiunilor cardio-vasculare si pulmonare si a bolilor de metabolism, ajuta la diminuarea celulelor canceroase. Din punct de vedere mental, creste capacitatea cerebrala, increderea de sine, motivatia, reducerea depresiei, a  insomniei si a tulburarilor de personalitate. Din punct de vedere social: integrare intr-un grup de oameni sanatosi, sala de sport fiind cea mai buna retea de socializare.

  1. Care este diferenta dintre Romania si alte tari europene in ceea ce priveste procentul de populatie care face miscare? 

Rada Baltag: Veniturile industriei Fitness in Romania s-au ridicat la 18 milioane de dolari in 2017, dintre care 10 milioane provin din zona “wearable” – tot ce poate fi purtat, de la haine si incaltaminte pana la diverse dispozitive ce au tangenta cu activitatea fizica. Conform datelor Organizatiei Mondiale ale Sanatatii, suntem o populatie cu un consum insuficient de legume si fructe, exces de sare si ne apropriem de limita superioara in consumul de grasimi saturate. In materie de sport, doar o mica parte din populatie ajunge la cele 150 de minute de miscare pe saptamana. Cam asta este tabloul, insa sedentarismul si consecintele acestuia sunt o problema globala, nu doar a populatiei din Romania. Mult mai palpabile sunt ramasitele din tendinta de a privi mersul la sala ca pe un moft a celor care au timp si bani, ceea ce este total gresit. Asa ca, parerea mea este ca ar fi bine sa revedem modul de gandire si sa luam decizia potrivita pentru noi insine.

Ovidiu Florea: In cazul in care nu stiati, procentul de populatie care face miscare este cuprins intre 35% si 50 % in tarile din vestul Europei, fata de doar 7% in Romania, iar in Iasi, procentul este mai redus. Diferenta se explica prin faptul ca romanii nu au fost educati in aceasta directie, pe cand in tarile vestice acest proces a inceput cu mult timp inaintea noastra. Trebuie sa constientizam si sa le transmitem si celorlalti cat de importanta este miscarea.

  1. Ce facem pentru a creste procentul populatiei active?

Rada Baltag: Informam, educam, oferim suport. Nu poti obliga pe cineva sa faca ceea ce nu-si doreste, indiferent de cat de buna este intentia ta. Cresterea gradului de responsabilizare si constientizare se face treptat. Unii sunt deja la nivelul in care inteleg de ce este nevoie de miscare, altii au nevoie de mai multa informatie. De asemenea, un factor important in decizia unei persoane de a continua sau nu frecventarea antrenamentelor este raportul dintre asteptari si experienta pe care o traieste in acele clipe. Ori, este insuficient sa avem un program bun de exercitii, acesta trebuie sa fie inteles de cel care-l practica. Nu cred ca este cazul sa vorbim despre costuri pentru ca astazi avem de unde alege in functie de bugetul propriu.

Ovidiu Florea: Noi, clubul Vivertine, venim in intampinarea oamenilor oferindu-le conditiile optime pentru a face miscare, la un pret corect si incercam sa ii atragem si cu activitati cat mai diversificate. Ne desfasuram activitatea pe o suprafata totala de 4000 mp, cu multa lumina naturala si aer proaspat printr-un sistem nou de climatizare. La parter avem zona de piscina si spa cu doua bazine, o sauna uscata si una umeda, o salina, doua jacuzzii si cinci camere pentru masaj. La etajul intai, se gasesc vestiare spatioase, peste 500 de locuri, zona de fitness si zona de escalada. La etajul al doilea, se afla zona de cardio si patru sali in care se desfasoara peste 50 de activitati de grup (cycling, TRX, functional, abs, step, gym ball, pilates, yoga, scrima etc), destinate atat copiilor, cat si adultilor si seniorilor.

  1. Care este rolul unui antrenor si ce calitati ar trebui sa aiba pentru a fi complet?

Rada Baltag: Un instructor de sport lucreaza cu corpul si cu psihicul celor care vin la orele lui. De aici deriva calitatile unui instructor bun. Un specialist educat, bine informat si in continua dezvoltare. Domeniul fitness este unul dinamic de aceea este foarte important ca specialistii din aceasta sfera sa fie updatati cu tot ce se intampla, in acest fel creste nivelul de profesionalism si implicit se imbunatateste experienta clientilor, iar drept urmare, conversia spre fidelizare este mai mare. Privitor la lucrul cu psihicul pot fi spuse multe, iar calitatea de a intelege si de a simti oamenii se formeaza in timp.

Ovidiu Florea: In orice domeniu, ai nevoie de indrumarea si recomandarile unui specialist. Antrenorul personal te ajuta sa iti imbunatatesti starea generala de sanatate etapizat si in mod sanatos. Pentru inceput, acesta iti face o evaluare persoanala, care cuprinde un interviu despre modul tau de viata, iti face masuratorile necesare si in functie de obiectivele realiste stabilite de comun acord, iti va intocmi un plan individulizat de antrenament. Cu ajutorul lui, vei invata si efectua exercitiile corect si vei obtine rezultatele dorite in timp minim. In toata aceasta perioada, antrenorul iti va oferi motivatia de care ai nevoie pentru a merge mai departe. Din punctul meu de vedere, antrenorul trebuie sa practice ceea ce vrea sa transmita celorlalti, adica sa faca miscare si sa aiba un stil de viata sanatos.

  1. Ce activitati fizice desfasurati si ce le recomandati celorlalti?

Rada Baltag: De noua ani de zile practic exercitii cu propria greutate a corpului (body weight exercises) si, pentru mine, aceasta este forma ideala de antrenament. Imi pune in miscare toti muschii si, pentru ca este un antrenament cu o anumita ritmicitate si elemente combinate, imbunatateste coordonarea si controlul asupra corpului. Tin atat clase de grup cat si ore individuale si semi-private. Ce le recomand celorlalti? Sa gaseasca un tip de miscare care le place si sa-l practice de doua/trei ori pe saptamana. Stiu ca ritmul in care ne traim viata ne face sa renuntam la anumite activitati, insa, in egala masura, timpul este tot ce avem. Si, din pacate, o data cu trecerea anilor pierdem din energie si sanatate, ceea ce nu se mai poate recupera.

Ovidiu Florea: Eu, personal, practic sportul din placere si nu din necesitate. Sunt polisportiv si desfasor activitati, atat in sala, cat si in afara acesteia, precum antrenamante functionale, alergare, ciclism, fitness. Ori de cat ori timpul imi permite, evadez din jungla urbana pentru o urcare pe munte sau o plimbare cu kayakul. Recomand tuturor sa intreprinda activitati cat mai variate, pe care sa le faca cu placere, pentru a evita monotonia si, ulterior, abandonul.

7.Este miscarea o forma de preventie sau de tratament?

Rada Baltag: Este un adjuvant in tratamente si, desigur, o forma de preventie in dezvoltarea bolilor asociate sedentarismului. Cu totii stim ca eforul fizic ne ajuta sa “ne eliberam” de griji si intervine pana la nivel metabolic si hormonal, ducand la schimbarea starii de spirit prin instalarea euforiei post-antrenament (exercise-induced euphoria). Datorita acestui lucru, studiile de astazi arata ca sportul, alaturi de tratamentul medicamentos, ajuta in tratarea anxietatii, a depresiei, inclusiv si a celor cu sindromul Burnout.

 Ovidiu Florea: Din pacate, cei mai multi dintre noi apeleaza la miscare cand ajung intr-o situatie critica, cand sanatatea le este deja afectata. Activitatile fizice sunt foarte importante pentru a asigura functionarea optima a organismului si pentru a evita, pe cat posibil, degradarea sa, fiind cea mai buna si sigura forma de preventie. Totusi, acestea sunt elementare si atunci cand boala se instaleaza, dar trebuie desfasurate sub indrumarea unui specialist.

  1. Cum a evoluat industria fitnessului?

Rada Baltag: Exista pe youtube un video in care se arata evolutia acestei industrii si radeam cand mi-am amintit de acele aparate cu benzi (vibromasaj) dupa care era innebunita lumea, iar zilele acestea vazusem la cineva o postare cu un articol dintr-un ziar ce dateaza din 1930, in care erau descrise “chinurile” prin care treceau femeile pentru a slabi J. In mod cert astazi ne bucuram de mult mai multe optiuni si forme de antrenament. Pe piata sunt disponibile aparate performante, gadget-uri pentru analiza starii de sanatate si monitorizare, instructori calificati care pot oferi informatii corecte, antrenamente in grupuri mari, in grupuri mici, individuale sau semi-private. Avem tot ce ne putem dori.

Ovidiu Florea: In anii ’70, in ceea ce ii priveste pe barbati, erau la moda salile de culturism, dupa modelul Arnold Schwarzenegger, in timp ce femeile incepeau sa practice activitati de aerobic. In prezent, fitnessul a devenit o industrie si cluburile de sport au luat amploare, ghidandu-se dupa conceptele fit for fun, all in one si sportul pentru toti.

Contact: Str. Anastasie Panu, nr. 26 Tel: 0332 44 11 44/ 0799 50 51 36

Contact: Bld. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 13 Tel: 0735 02 33 97

Andrei Viliche

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments