Eveniment medical de excepție la Spitalul Sf. Maria

0
5271

În perioada 10 – 11 mai 2018, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” a fost gazda unui eveniment medical și educațional de excepție, un curs dedicat hipospadiasului.

Evenimentul s-a desfășurat sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, a Colegiului Medicilor din România și a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” și s-a bucurat de sprijinul Asociației „Sfânta Maria”, fiind dedicat tuturor celor pasionați de diagnosticul și tratamentul hipospadiasului, de la profesori și clinicieni până la tineri cercetători, rezidenți sau studenți.

Lucrările s-au desfășurat în Amfiteatrul „Prof. Dr. Ioan Nicolau” din cadrul Spitalului și au inclus prelegeri teoretice, prezentări de cazuri, demonstrații chirurgicale live și discuții ale lectorilor cu participanții la eveniment. În prima zi, după mesajul de întâmpinare și discursul Prof. Dr. Gabriel Aprodu, a existat o introducere în subiect, prezentarea de aspecte teoretice legate de istoricul, definirea, clasificarea și încadrarea bolii, principii de tratament, ingrijiri postoperatorii, precum și o intervenție chirurgical sub coordonarea organizatorilor locali, Dr. Iulia Ciongradi și Dr. Ioan Sârbu. Cea de-a doua zi a inclus în program alte două intervenții chirurgicale, prelegeri despre complicații și dificultăți în managementul bolii, prezentări de cazuri și discuții interactive cu participanții, organizatorii și cursanții bucurându-se de prezența Dr. Daniela Brândușa Gorduza, chirurg urolog pediatru în cadrul Spitalului Universitar „Femme Mere Enfant” din Lyon, Franța. Doctor Brândușa Gorduza este absolvent al școlii ieșene de medicină, iar după o scurtă perioadă petrecută în cadrul Universității de Medicină din Iași a ales să profeseze în Lyon, dedicându-și mare parte din timp tratării copiilor cu hipospadias. Gorduza activează într-unul din cele mai importante centre de urologie pediatrică din Europa, fiind autor de capitol în tratat internațional pe acest subiect, cu certificare a Boardului Societății Europene de Urologie Pediatrică si lector în cadrul cursurilor organizate de Asociația Europeană de Chirurgie Pediatrică.

Hipospadiasul este o afecțiune congenitală complexă care interesează unul din 300 băieți și asociază mai multe malformații ale penisului: deschidere aberantă a orificiului prin care se produce urinarea pe fața anterioară a penisului și nu la vârful lui, incurbarea penisului și o incompletă închidere circumferențială a pielii de la vârful penisului.

„Hipospadiasul ca boală, managementul și mai ales abordarea sa chirurgicală nasc în continuare numeroase discuții. Scopul manifestării a fost de a trece în revistă noutăți în domeniul hipospadiologiei într-un cadru propice schimburilor de idei și împărtășirii experienței personale într-o manieră interactivă, Clinica de Chirurgie Pediatrică din Iași având o lungă tradiție în diagnosticarea, tratarea și urmăririrea băiețeilor cu această afecțiune”, a declarat Dr. Iulia Ciongradi, directorul cursului.

Manifestarea a marcat și o premieră pentru Spitalul de Copii din Iași, fiind pentru prima oară când în această instituție se transmit live intervenții chirurgicale din blocul operator în amfiteatru.

„Organizarea acestui tip de manifestare a fost o noutate pentru Clinica de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din Iași, prin asocierea activităților teoretice, practice și demonstrative. Noutatea a constat, dincolo de premiera unor transmisiuni în timp real a intervențiilor chirurgicale, în posibilitatea discuțiilor interactive și explicative desfășurate pe tot parcursul evenimentului”, a declarat dr. Ioan Sârbu, organizator al cursului.

Au participat la curs studenți, medici rezidenți și specialiști din zona Moldovei, precum și din alte centre universitare, fiind considerat de către organizatori un real succes și existând un real apetit pentru acest tip de manifestare, în special în rândul tinerilor medici.

https://hypospadias2018.wix.com/iasi

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments