Omul de afaceri este pe cale sa piarda garantia de 550.000 de euro achitata cu titlu de garantie la licitatia in urma careia a adjudecat Hotel Traian @ Libra Bank nu vrea sa mai finanteze achizitia facuta de Puscasu @ „Nu exista sa nu platim. Suntem in discutii cu trei banci. Da, Libra a pus niste conditii legate de stingerea unor litigii cu privire la licitatia de adjudecare care sunt inca pe rolul instantei”, a spus Puscasu
Patronul Motel Bucium, Vasile Puscasu, este pe cale sa incaseze cea mai grea lovitura a vietii de afacerist. Puscasu este in pericol sa piarda peste jumatate de milion de euro, bani pe care i-a achitat ca si garantie de participare pentru cumpararea la licitatie a Hotelului Traian. Desi parea ca va face afacerea vietii sale, lui Puscasu ii fuge presul de sub picioare. Consortiul de lichidatori care a organizat licitatia de vanzare a Hotelului Traian a incalcat legea, desfasurand procedura de vanzare fara a avea documentele necesare din partea Ministerului Culturii, institutie care avea drept de preemtiune la cumparare. Puscasu si-a facut socoteala pe seama unei finantari bancare a tranzactiei. Numai ca bancile l-au lasat cu ochii in soare de frica incertitudii asupra corectitudinii tranzactiei precum si a litigiilor din instanta generate de ilegalitatea procedurii. Riscul e prea mare, iar bancile nu-si permit sa piarda o suma atat de importanta. Strans cu usa de lichidator sa plateasca restul de pret, Puscasu mai are la dispozitie doar 5 zile lucratoare sa faca rost de 6 milioane de euro. Altfel, pierde cei 550.000 euro depusi ca si garantie. Pentru Puscasu aceasta pierdere poate insemna declinul afacerilor sale.
Directia de Cultura: „Procedura este nula”
Pe data de 23 februarie, Adunarea Creditorilor a SC Turism Moldova SA aproba vanzarea Hotelului Traian si a Hotelului Astoria. Consortiul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. si CASA DE INSOLVENTA RAVA S.P.R.L. – FILIALA BUCURESTI, au anuntat pe 27 februarie 2018 intentia de vanzare a celor doua hoteluri ale SC Turism Moldova SA, Traian si Astoria. Licitatia a avut loc pe 7 martie la Bucuresti, la sediul BDO. In urma licitatiei, Hotelul Traian este adjudecat de SC Motel Bucium SRL pentru suma de 5,5 milioane de euro fara TVA. Pe 12 martie, Directia Judeteana pentru Cultura Iasi transmite prin fax catre lichidatorul BDO un document care arunca in aer intreaga licitatie. Potrivit adresei nr 835, Directia comunica lichidatorului faptul ca licitatia s-a desfasurat cu incalcarea legii si astfel procedura este nula.
Puscasu: „Asta inseamna sa fii prost”
„Cladirea Hotelului Traian este inscrisa in lista monumentelor istorice publicata in MO nr. 113 bis din 15.02.2016 la pozitia 1285, cod lista IS-II-m-B-04084 sub denumirea generic de Hotel Traian. In conformitate cu art 4 aln (4) – Monumentele istorice aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vandute numai in conditiile exercitarii dreptului de preemtiune ale statului roman, prin Ministerul Culturii si Cultelor, pentru monumentele istorice clasate in grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale MCC, pentru monumentele istorice clasate in grupa B, ori al unitatilor administrative-teritoriale, dupa caz, potrivit prezentei legi, sub sanctiunea nulitatii absolute a vanzarii. Avand in vedere ca in anul 2018 SC TURISM MOLDOVA SA nu a depus o solicitare de preemtiune la Directia Judeteana pentru Cultura Iasi privind instrainarea monumentului istoric, va comunicam ca licitatia organizata de firma BDO Business Restructuring SPRL este nula.” se mentioneaza in documentul transmis de catre Directia de Cultura.
De cealalta parte, Vasile Puscasu a avut o reactie vehementa la adresa directorului Directiei de Cultura, Virgil Babii, cel care a semnat hartia care a dinamitat tranzactia.
„Cum sa dai o asemenea hartie? Ala de la Directia de Cultura nu stie carte. Asta inseamna sa fii prost. El paste boboci acolo. Nu stie legea. Licitatia a fost perfect valabila. Nu trebuiau sa faca nicio procedura inainte de licitatie. Preemtiunea inseamna ca daca Pusacu a dat 1 leu si ministerul vrea sa cumpere da acel leu. Ministerul a trimis hartie ca nu vrea sa cumpere. Totul este in regula.” a declarat Puscasu.
Strict din punctul de vedere al legislatiei, asa cum este descrisa preemtiunea prin legea 422/2001 si prin Ordinul ministrului Culturii nr 2118/2007, consortiul de lichidatori trebuia sa desfasoare procedurile de notificare a intentiei de vanzare in vederea exprimarii preemtiunii de catre Ministerul Culturii inainte de desfasurarea licitatiei. In cazul in care Ministerul uzita de dreptul de preemtiune, se intra pe o procedura speciala care prevedea evaluarea si expertizarea imobilului si apoi o procedura de negociere directa cu vanzatorul. In cazul in care Ministerul nu isi utiliza acest drept, lichidatorul putea demara procedura de licitatie.
Contestatii pe banda rulanta
Prin procesul verbal de licitatie, Motel Bucium SRL a fost declarat adjudecatar al imobilullui ”sub conditia suspensiva a neexercitarii dreptului de preemtiune de catre Ministerul Culturii”. Intr-adevar, lichidatorul BDO a obtinut la finalul lunii aprilie toate documentele necesare din care reiese ca statul roman renunta la dreptul de preemtiune asupra acestui imobil. Insa acest lucru s-a petrecut dupa desfasurarea licitatiei si nu inainte cum prevede legea. In paralel, actualul chirias al imobilului, firma SC Optimal Travel SRL a deschis mai multe procese in instanta prin care a contestat hotararea Adunarii Creditorilor de instrainare a imobilelor, raportul de evaluare a hotelului Traian si procedura de licitatie organizata de catre consortiul de lichidatori ai Turism Moldova SA. Reprezentantii Optimal Travel sustin ca atat timp cat procedura de preemtiune prevazuta de lege nu a fost respectata, licitatia este nula de drept. In intampinarile depuse la instanta de judecata Optimal Travel arata ca obtinerea ulterioara a documentelor necesare de la Ministerul Culturii nu echivaleaza cu intrarea in legalitate si ca procedura de licitatie din data de 07.03.2018 pentru vanzarea Hotel Traian trebuie anulata.
Puscasu strans cu usa
Puscasu e acum intre ciocan si nicovala: lichidatorii il preseaza sa dea banii, iar bancile care trebuie sa il finanteze ii cer clarificarea litigiilor care risca sa anuleze tranzactia. BDO l-a notificat pe Puscasu prin adresa 1383/02.05.2018 ca are la dispozitie 30 de zile pentru achitarea diferentei de pret, respectiv suma de 6 milioane de euro, pentru finalizarea tranzactiei, in caz contrar urmand ca licitatia sa fie anulata, iar SC Motel Bucium sa piarda cei 2.585.000 lei achitati ca si garantie de participare la licitatie. Iar de aici treburile incep sa se complice pentru omul de afaceri iesean. Puscasu sustine ca nu dispune de aceasta suma si ca este nevoit sa apeleze la un credit bancar. Dar bancile sunt reticiente in a finanta achizitia lui Puscasu. Tranzactia dintre lichidator si Motel Bucium SRL prezinta un risc ridicat pentru banci tocmai datorita suspiciunii ca procedura de licitatie s-a desfasurat in mod ilegal si a faptului ca pe rolul instantelor de judecata sunt mai multe dosare care privesc licitatia si actiunile premergatoare licitatiei. Or, pentru finantator exista orcand riscul anularii tranzactiei si revenirii bunului in patrimoniul SC Turism Moldova SA. Dar nu exista garantia ca suma platita de Motel Bucium catre lichidator va fi returnata companiei iesene, deoarece, dupa finalizarea tranzactiei, lichidatorul are obligatia de a distribui sumele incasate creditorilor, iar creditorul principal este un fond de investitii cu sediul intr-o cutie postala din Vancouver! Prinde corbu scoate-i ochii!
Bancile i-au tras clapa
Libra Bank a trimis un email catre consortiul de lichidatori in care sustine ca va finanta tranzactia doar in conditiile in care toate litigiile privind licitatia vor fi inchise cu hotarari definitive si toate sarcinile mentionate la cartea funciara vor fi radiate pana la data semnarii contractului. Mai mult, Libra solicita schimbarea procedurii de achitare a restului de plata, modificare care ar duce practic la modificarea conditiilor anuntate prin caietul de sarcini, ceea ce ar fi ilegal. Practic conditiile impuse de Libra echivaleaza cu un refuz, solicitarile transmise fiind imposibil de indeplinit pana la termenul limita, respectiv 04.06.2018.
„Avem termen pana pe 4 iunie sa achitam diferenta. Vom achita banii din credit bancar ca nu avem de unde din alta parte. Nu exista sa nu platim. Suntem in discutii cu trei banci. Da, Libra a pus niste conditii legate de stingerea unor litigii cu privire la licitatia de adjudecare care sunt inca pe rolul instantei. De fapt Libra nici nu cred ca mai intra in discutie. Mai sunt doua banci care ne-au acordat creditul si trebuie sa ne decidem cu cine semnam. Nu stiu inca ceva sigur. Mai vorbim saptamana viitoare dupa ce platim.” a declarat Vasile Puscasu.
Insa lucrurile nu stau intocmai cum au fost prezentate de patronul Motel Bucium. Bancile acorda credite in conditiile unor tranzactii clare. Se poate spune ca de multe ori bancherii sunt mai cataloci decat Papa. Mai toate bancile au o procedura similara si de obicei se acopera cu zeci de documente. Banca finanteaza tranzactia daca garantiile sunt solide si daca afacerea are potential pentru ca banca vrea sa isi incaseze inapoi banii. Or, in cazul vanzarii Hotelului Traian exista mai multe riscuri. In primul rand exista riscul anularii tranzactiei si astfel imobilul cumparat revine in proprietatea Turism Moldova liber de sarcini, astfel ca banca ar pierde garantia constituita la acordarea creditului. Totodata, Puscasu a cumparat doar imobilul, nu si business-ul, respectiv licenta de turism, acreditari, contracte, personal. Iar, mai mult decat atat, actualul chirias are un contract valabil ceea ce va duce la alte litigii care pot dura luni de zile.
Rares Neamtu