Nu mai putin de 85 de angajati de la una din firme lui Iulian Taraboanta, fost sef la ITM in prezent consilier judetean, s-au plans judecatorilor ca nu si-au incasat salariile @ Autoritatile vor sa-i vanda averea lui Taraboanta pentru a plati fostilor angajati salariile restante
Un nou faliment care-i provoaca cosmaruri lui Iulian Taraboanta, fostul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca in prezent consilier judetean din partea UNPR. Dupa necazurile pricinuite de prabusirea Demetrela SRL, societatea care administra o buna parte din patiseriile si fast-food-urile din oras, aflate in special in statiile de asteptare a mijloacelor de transport in comun, Taraboanta trebuie sa dea acum socoteala in legatura cu falimentul unei alte societati la care a fost asociat si un anume Itic Grup SRL. Aceasta firma, care avea ca obiect de activitate plasarea fortei de munca, in special in activitati de curatenie dupa cum ne-a precizat chiar Taraboanta, a fost infiintata in anul 2015 avandu-i ca asociati pe actualul consilier judetean si pe un anume Ciprian Gabriel Ionescu. Firma a intrat in insolventa dupa numai doi ani de functionare si pentru ca a intrat practic si in procedura de faliment, lichidatorul judiciar vrea sa-i traga la raspundere pe cei doi asociati pentru dezastrul financiar in care a intrat societatea. Asta deoarece, in momentul in care a intrat in insolventa, in august 2017, societatea avea datorii de circa 100.000 euro. Astfel, in tabelul creditorilor s-au inscris Directia de Finante si un numar de 85 de salariati care nu si-au mai luat salariile in lunile ce au precedat intrarea in insolventa. Potrivit unui tabel preliminar al creantelor, Directia de Finante avea de recuperat pe 17.10.2017 de la aceasta firma nici mai mult nici mai putin decat 247.256 lei, iar cei 85 de salariati aveau de luat 150.000 lei. Ulterior, Directia de Finante s-a mai inscris in tabelul creditorilor cu 163.194 si de asemenea s-a mai aprobat creanta in valoare de 353.500 lei solicitata de o persoana fizica si anume Maria Alexandra Andrei din comuna Ciortesti judetul Iasi. Prin urmare, in prezent, datoriile firmei sunt de circa 200.000 euro, iar lichidatorul firmei vrea sa recupereze banii de la cei doi asociati ai SC Itic Grup SRL, respectiv Iulian Taraboanta si Ciprian Gabriel Ionescu. In acest sens, lichidatorul judiciar, a depus impotriva celor doi o cerere de angajare a raspunderii personale. Astfel, in cazul in care nu pot fi satisfacute cererile creditorilor nici prin vanzarea unor bunuri din patrimoniu, legislatia prevede ca banii sa fie recuperati din executarea averii celor care au condus firma aflata in faliment. Aceasta cerere trebuie aprobata insa de judecatori si poate fi formulata fie de lichidator dar si de oricare creditori. Procedura se aplica numai managerilor societatilor comerciale care au adus prejudiciii societatii sau au savarsit fraude in gestionarea fondurilor companiilor respective. In cazul lui Taraboanta si a asociatului sau cererea este sustinuta si de Directia Regionala de Finante. „Eu nu am fost administrator la aceasta firma, am avut doar calitatea de asociat. In ceea ce priveste salariatii, nu stiu, eu stiam ca s-a platit ceva”, a declarat Iulian Taraboanta.
Dosar penal tot de la un salariat
Aceasta nu este prima data cand Taraboanta da dovada, ca patron, ca nu-i pasa de drepturile salariatilor si asta in conditiile in care a fost sef la ITM si ar trebui sa aiba o cu totul alta atitudine fata de cei care-si duc traiul dintr-o leafa. In anul 2014, un fost angajat a lui Taraboanta pe nume Adrian Judele a depus o plangere penala impotriva fostului sef de la ITM. Fostul angajat l-a acuzat pe Taraboanta ca a muncit la negru ca i-au fost inscrise unele falsuri in cartea de munca. Dosarul penal are numarul 16.015/P/2014 fiind inregistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi. In data de 3.06.2016, procuorii au clasat plangerea solutie fiind confirmata de prim-procurorul Parchetului de pe panga Judecatoria Iasi. Adrian Judele a formulat la Judecatoria Iasi plangere impotriva rezolutiei procurorului iar in data de 12.04.2017 au desfiintat ordonanta de clasare si au dispus sa retrimiterea dosarului catre procuror in vederea inceperii urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata. Acuzatiile il privesc atat pe Taraboanta cat si pe alti complici de-ai sai cu ajutorul carora a condus firmele familiei. Pe rolul instantelor se afla deschise si unele procese civile in care fostul angajat se judeca cu Taraboanta pentru completarea vechimii in munca. Judecatorii au dispus insa suspendarea acestor litigii pana la solutionarea dosarului penal.
Constantin MAZILU