Frăţia Putin-Merkel : mod de întrebuinţare romînez

0
1756

– despre notele false cîntate de corul idioţilor utili –

Imediat după re-re-realegerea lui Putin ca preşedinte-tătuc al Rusiei, Angela Merkel s-a grăbit să se întîlnească, din nou, cu semi-dictatorul kremlinez. Nu la Berlin, ci la Soci, una din reşedinţele de vară ale noului / vechiului / perpetuului şef / ţar al tuturor ruşilor (  şi al altor milioane de ne-ruşi ). Pentru cine nu se uită doar la fotbal şi ştiri cu accidente de maşină,  gestul cancelarei germane a fost un compromis clar, în contextul noilor sancţiuni occidentale aplicate Rusiei, după scandalul otrăvirii în Marea Britanie a unui fost ofiţer de informaţii rus şi a fiicei lui.

Nu doar vizitarea blamatului Putin în bîrlogul lui a fost o concesie demonstrativă, ci şi discuţiile despre conducta de gaz ” anti-occidentală „. Nimic nou : Germania îşi continuă vechea politică ultra-pragmatică a tangoului cu Rusia, frau Angela vrînd, prin accentuarea disponibilităţii sale pro-ruse, să-i dea un ghiont indirect lui Donald Trump, cu care se întîlnise mai înainte. O întîlnire de la care tanti Merkel a ieşit, pare-se, destul de şifonată.

Bine, şi ce treabă are cu noi, sărmanii romînezi, lascivitatea germană cu mecanisme de real politik ? Are. Pe plaiurile mioritice, oricine îndrăzneşte să critice politica SUA în Romînia, sau falanga condusă de SRI /SIE – DNA, e etichetat automat de trompetele propagandistice drept ” om al ruşilor „. Chiar dacă, adesea, e vorba de obiecţii argumentate şi absolut legitime. În ciuda primitivismului evident al acestui greţos mecanism propagandistic, el produce efecte, fiindcă mulţi naivi / proşti se comportă precum cîinele lui Pavlov sau personajele zootehnice ale lui Orwell : ai zis ceva ” rău ” de americani, gata, eşti dujmanul democraţiei şi sluga Rusiei. Ca în vremea comunismului, numai că acum s-a schimbat duşmanul.

Aţi auzit însă cumva ca mulţi lătrăi pro-americani, mari demascatori ai ” pro-ruşilor „, să fi bîzîit ceva vizavi de cleiosul pupat pro-rus de la Soci al cancelarei Merkel ? Dacă da, vă rog, daţi-mi nişte link-uri pe adresa redacţiei. Poate nu le-am văzut, fiindcă dormeam pe teancurile de ruble, ameţit de vodca rusească. Sau explicaţi-mi de ce doar mi se pare că tanti Angela s-a prostituat politic, în beneficiul pragmaticilor săi alegători.

Ştiu : precum spune o veche fabulă, ” democraţia nu-i pentru căţei „. E doar pentru dulăi. Dar, tovarăşi şefi ai propagandiştilor ultra-democraţi, scutiţi-ne măcar din cînd în cînd de balele haitelor voastre de javre plătite. Nu de alta, dar balele astea infectează aerul comun. Al nostru, al tuturora.

Şi, cînd ursul o să vină într-adevăr la stîna noastră, n-o să prea mai găsiţi cîini ciobăneşti care s-o apere.

Lucian Postu

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentFestivalul „Serile Filmului Românesc” la Tiki Village
Articolul următorTovarăşul Bulgariu dă cu nucii în perete
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments