Siraj, una dintre cele mai cunoscute afaceri de comert din Iasi se apropie de sfarsit @ Creditorii au cerut intrarea in faliment a societatii Siraj AD Impex, care are datorii de circa 10 milioane euro
Siraj, cea mai cunoscuta afacere de comert din Iasi pana la aparitia hipermarket-urilor si a mall-urilor va disparea. Complexul comercial va fi scos la vanzare pentru plata datoriilor firmei Siraj AD Impex SRL.
Astfel, Siraj AD Impex a intrat in insolventan luna august a anului 2013, perioada in care s-a incercat implementarea unui plan de reorganizare care avea ca obiective in primul rand plata esalonata a datoriilor care in prezent ajung la circa 10 milioane euro. Firma nu a reusit insa sa respecte respectivul plan de reorganizare, motiv pentru care in urma cu cateva zile lichidatorul firmei a solicitat Tribunalului Sindic prelungirea acestuia cu inca un an, de la 3 la 4 ani. Magistratii ieseni au respins solicitarea. Astfel, chiar daca caculele facute de lichidator si de Al Deiri, erau optimiste si duceau catre o redresare cel putin teoretic, judecatorii au respins solicitarea de prelungire pentru simplul motiv ca peste 75 la suta dintre creditori s-au opus solicitand intrarea in faliment. In aceste conditii, judecatorul a dat un termen pentru discutarea cererii de intrare in faliment iar dupa aceea se va trece la vanzarea bunurilor firmei adica si a Complexului Siraj.
Al Deiri nu cedeaza! „Sirajul nu este de vanzare”
Cu toate acestea, Ahmad Al Deiri, a spus jurnalistilor 7 Est ca nu va pierde complexul deoarece societatea va iesi din insolventa.
„Numai Vanbet a cerut intrarea in faliment dar s-a facut o plata catre aceasta firma. Sirajul va iesi din insolventa, o sa vedeti, Sirajul nu este de vanzare. S-a respins cererea de prelungire a planului de reorganizare dar dupa aceea am renuntat noi, nu am mai vrut noi sa se prelungesca”, a spus Ahmad Al Deiri.
Cocosat de credite bancare
Inca de la deschiderea procedurii de insolventa s-a putut observa dupa cifrele inscrise in tabelul creditorilor ca societatea a intrat in declin dupa accesarea unor credite bancare. Astfel, la deschiderea procedurii cel mai mare creditor era Raiffeisen Bank SA care s-a inscris cu circa 2,3 milioane de euro adica 10.587.079 lei fiind urmata de Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania SRL-8.949.445 lei, Banca de Import Export a Romaniei-Exim Bank SA-384.244 lei. De asemenea, statul roman prin Directia Regionala de Finante avea de recuperat taxe si impozite neachitate in suma de 42.665 lei. Ulterior tabelul a fost completat cu o creanta a Vanbet in suma de 8.949.445 lei si a Bancii de Import Export a Romaniei Exim Bank in suma de 370.000 lei.
De asemenea, doua societati comerciale cunoscute in domeniul lor de activitate au de recuperat bani de la Siraj. Este vorba despre Lindab SRL care are de recuperat circa 150.000 euro si Cargill Agricultura SRL care s-a inscris la masa credala cu suma de 683.419 lei.
Cum s-a privatizat Sirajul
Al Deiri a luat acest complex in anul 1999 cand Societetea Comerciala pentru Desfacerea cu Ridicata a Marfurilor Alimentare Moldova SA a fuzionat cu Siraj Ad Impex SRL. In aceasta fuziune Societetea Comerciala pentru Desfacerea cu Ridicata a Marfurilor Alimentare Moldova SA aducea ca aport cladirea complexului comercial si terenul iar Siraj AD Impex venea cu aportul de capital banesc, disponibil in cont de 232.341 lei si depozite marfa si ambalaje in valoare de 580.377 lei. Asta in conditiile in care Societatea Comerciala pentru Desfacerea cu Ridicata a Marfurilor Alimentare Moldova SA intra in aceasta fuziune cu cladiri si terenuri in valoare de cateva milioane euro. Cu toate acestea firma statului a devenit societate absorbitaa iar din fuziune a rezultat SC Siraj Ad Impex SA, unde Ahmad Al Deiri devenea principalul actionar cu 71,37 la suta, FPS ramanea cu 12,6 la suta, muncitorii prin PAS Moldova cu 0,7 la suta si de asemenea mai erau si alti mici actionari.
Constantin MAZILU