Rodbun, facturi fictive si jonglerii cu TVA

0
2289

@Inspectorii ANAF au descoperit in contabilitatea RODBUN un numar de noua facturi considerate a fi fictive prin care compania a dedus in mod ilegal TVA in cuantum de 50.000 de lei

@ Facturile provin de la alte firme din grupul RODBUN si au fost emise pentru servicii de consultanta care nu au fost prestate niciodata

@ ANAF sustine ca exista o practica generala prin care societati cu acelasi actionariat fac tranzactii fictive intre ele pentru a eluda plata taxelor la bugetul de stat

@ Avocatii RODBUN se lupta in instanta sa anuleze procesul verbal intocmit de Directia Regionala a Finantelor Publice Iasi

Grupul RODBUN a fost prins de catre inspectorii ANAF ca a dedus ilegal TVA in cuantum de peste 50.000 de lei. Suma provine din inregistrarea in contabilitatea companiei a noua facturi de prestari servicii de consultanta pe care inspectorii fiscului le considera fictive. Desi RODBUN inregistreaza o cifra anuala de afaceri de peste 70 de milioane de euro, una dintre cele 17 societati din grup, respectiv Rodbun Farm Oncesti SRL, a incercat sa fenteze statul roman cu o suma ridicola comparativ cu puterea financiara a companiei. In luna iunie 2015, inspectorii din cadrul Directiei Regionale a Finantelor Publice Iasi au efectuat un control la societatea Rodbun Farm Oncesti SRL in scopul de a verifica in contabilitatea companiei realitatea unor tranzactii contabile. Rodbun Farm solicitase statului o rambursare de TVA in cuantum de aproximativ 100.000 de euro. Potrivit procedurii fiscale, ANAF are obligatia de a efectua un control si de a verifica si constata daca exista TVA de rambursat, precum si de a stabili cuantumul sumei care trebuie returnate contribuabilului.

Tranzactii fictive, TVA dedus ilegal

Astfel ca, in perioada 2 -26 iunie 2015 inspectorii ANAF au verificat corectitudinea tranzactiilor si inregistrarilor din contabilitatea companiei. In urma verificarilor, inspectorii au constatat faptul ca societatea inregistrase in contabilitate un numar de noua facturi provenite de la o alta societate din grupul RODBUN care aveau ca obiect prestarea de servicii de consultanta in agricultura. Inspectorii au solicitat reprezentantilor Rodbun Farm sa dovedeasca realitatea prestarii acestor servicii pentru ca facturile sa fie considerate legale si cu drept de deducere al Taxei pe Valoarea Adaugata. Intrucat administratorul de la acea data al societatii, Marius Surubaru, nu a prezentat echipei de control documentele care sa dovedeasca prestarea serviciilor si realitatea tranzactiilor, inspectorii ANAF au considerat ca cele noua facturi sunt fictive si prin urmare sumele reprezentand TVA-ul au fost deduse ilegal. Astfel, au fost stabilite in sarcina companiei obligatii fiscale de plata suplimentare in cuantum de 50.323 lei.

 Instanta a dat dreptate Fiscului

Rodbun a atacat in instanta procesul verbal incheiat de inspectorii ANAf sustinand ca facturile inregistrate in contabilitate au la baza servicii reale si ca este dreptul companiei de a deduce TVA-ul aferent acelor facturi. „Firma Rodbun Farm Oncesti a facut obiectul unei inspectii fiscale in perioada 2 iunie – 26 iunie 2015 ca urmare a solicitarii la rambursare a soldului negativ a TVA, in suma de 421.661 lei. La finalul controlului s-a intocmit un raport prin care s-a stabilit suplimentar de plata suma de 50.323 lei, reprezentand taxa aferenta serviciilor de consultanta agricola. Rodbun Farm indeplineste conditiile legale pentru exercitarea dreptului de deducere de TVA si detine pentru serviciile prestate un numar de 9 facturi emise in conformitate cu art. 155 din Codul Fiscal. Firma si-a exercitat in mod corect dreptul de deducere pentru suma de 50.323 lei reprezentand TVA respins la rambursare. Conducerea firmei Rodbun Farm a pus la dispozitia organelor fiscale toata documentatia: procese-verbale, note fito-sanitare si facturi inregistrate corect in evidenta contabila.” a precizat avocatul celor de la Rodbun, leonardo Ceausescu. Insa judecatorii au dat dreptate Fiscului confirmand implicit faptul ca grupul Rodbun a incercat sa fenteze statul de peste 50.000 de lei.

Practica generala de eludare a taxelor

Avocatii Rodbun au facut recurs considerand ca magistratii primei instante si-ar fi depasit atributiile puterii judecatoresti deoarece au apreciat in mod eronat ca serviciile ce fac obiectul contractului de consultanta agricola, nu ar fi fost prestate efectiv catre Rodbun Farm. De asemenea, avocatii societatii au mai solicitat anularea deciziei de impunere a ANAF si rejudecarea cazului, invocand nerespectarea dreptului la aparare cat si necompententa teritoriala a instantei iesene de judecata. „Prima instanta a respins contestatia impotriva deciziei ANAF, iar noi am facut recurs. Au fost intrunite toate conditiile de deductibilitate a TVA. S-a retinut in mod gresit ca nu a fost dovedita realitatea acestor servicii de consultanta agricola. Judecatorii ieseni s-au pronuntat asupra unor aspecte ce nu fac obiectul activitatii lor. Daca serviciile de consultanta agricola au fost efectuate sau nu, acest lucru nu poate fi stabilit decit prin efectuarea unei expertize de specialitate. Motivarea instantei de fond are la baza teoria ca nu s-a dovedit realitatea contractului, insa societatea a depus toata documentatia aferenta care sustine realitatea si realizarea acelor servicii de consultanta”, a explicat Leonardo Ceausescu, avocatul Rodbun.

In replica, juristii ANAF sustin ca Rodbun Farm nu a putut sa dovedeasca executarea efectiva a serviciilor de consultanta agricola si ca exista, de altfel, o practica general legata de unele servicii fictive care sunt facturate intre firme cu aceiasi asociati si care au fost facute pentru a creste cheltuielile si a diminua obligatiile de plata catre bugetul consolidat al statului.

Grupul Rodbun este deţinut de antreprenorii romani Daniel Muntean şi Alexandru Iancu si este un business integrat in agricultura, ajuns la o cifra de afaceri anuala de peste 70 de milioane de euro şi 500 de angajaţi. Grupul Rodbun deţine 70 de fitofar­macii, lucreaza peste 10.000 de hectare de teren in noua ferme aflate in Caraş-Severin, Tulcea, Ca­laraşi, Dolj, Iaşi, Bacau, Prahova, Mureş şi Braila, preponderent in arenda, de­ţine silozuri verticale şi magazine cu o ca­paci­tate de depozitare de 100.000 de tone şi o flota proprie de transport formata din 65 de camioane, potrivit reprezentaţilor com­pa­niei. Cea mai importanta societate din grup este com­pania-mama Rodbun Grup SRL care are la baza structura de vanzari, respectiv co­merţul cu materii prime agricole şi cereale. Grupul RODBUN produce samanţa, o proceseaza si apoi o vinde partenerilor prin diviziile de vanzari. Totodata,  RODBUN achizitioneaza producţiile fermierilor din camp, prin 65 de camioane proprii şi 300 ca­mioane inchiriate in campanie agricola, şi ulterior le vinde atat la export, cat şi catre parteneri interni.

 

Nicu SAMSON

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments