Ioan Lazar: „Se fac bani din crytomonede, dar nu stiu daca se ridica la nivelul legendelor urbane. De regula este nevoie de timp pentru castiguri mari”
Piata monedelor si a tranzactiilor virtuale constituie inca o enigma chiar si pentru cei care stapanesc cunostinte elementare economice sau de IT. Incercam sa dezlegam aceste mistere intr-o discutie purtata cu Ioan Lazar, software developer crypto-enthuziasth, co-fondator al proiectului Apollo Septem.
- BitCoin, Ether, cryptomonede, sunt termeni din ce in ce mai vehiculati. Ce este de fapt o cryptomoneda?
Bitcoin-ul sau prescurtat BTC reprezinta prima generatie atat de blockchain cat si de cryptomoneda care a fost lansata oficial in 2009. Aceasta aduce o idee noua si anume moneda digitala, un sistem care nu are in spate o banca centrala sau o anumita autoritate pentru a o controla.
La 6 ani distanta a luat nastere blockchain 2.0, o generatia care ne-a adus in fata o platforma care nu mai era doar blockchain, ci reprezenta un sistem de operare pentru contracte inteligente (smart contracts). Unul din proiectele pionere ale aceste generatii poarta numele de Ethereum, iar cryptomoneda introdusa de aceasta este ether (ETH). Pe langa aceastea, blockchain-ul vine la pachet cu un nou limbaj de programare dedicat acestuia, numit Solidity. Cu ajutorul acestuia se pot construi si executa aceste smart contract-uri, in acest fel s-au deschis o multitudine de posibilitati pentru a folosi cat mai mult tehnologia blockchain.
Un smart contract este defapt un program care controleaza transferul de cryptomonede sau asseturi dintre doua parti sub anumite conditii. Acesta nu defineste doar regulile ce trebuiesc respectate ci controleaza automat aceste reguli.
Revenind la ETH, aceasta moneda se comporta ca si combustibil pentru retea. Daca vrem sa transferam monede, sa executam un contract, sa transferam dreptul de proprietatate de la o persoana la alta avem nevoie de ETH pentru a plati minerilor combustibilul necesar pentru executie.
Inainte de a va spune ce este defapt o cryptomoneda, as vrea sa va spun ca aceste cryptomonede sunt defapt de doua tipuri: monede si tokeni.
O moneda este acea cryptomoneda care are propriul blockchain, practic propria infrastructura. Cum ar fi BTC, ETH, LTC, etc.
Pe cand token-ul este de regula construit peste un blockchain existent. Token-ul poate reprezenta in esenta orice bun ce este tranzactionabil, de la marfuri la puncte de loialitate sau chiar alte cryptomonede. Cateva proiecte care se bazeaza pe tokeni ar fi ApolloSeptem (APO), Substratum (SUB), Enigma (ENG) etc.
- Cum ai explica cuiva fara cunostinte in domeniu, ce inseamna blockchain?
Blockchain-ul este de fapt un registru public ce este copiat pe toate calculatoarele care fac parte din retea. Daca cineva trimite ETH unui amic aceasta informatie devine publica si este disponibila pe blockchain. Poate nu se stie identitatea celui care a trimis dar se stie cu exactitate valoarea ce a fost trimisa. In acest fel multi vad blockchain-ul ca pe o alternativa la o banca traditionala; in acest fel vor fi eliminati intermediarii din schema. In acest fel nu se pot face tranzactii in trecut si nici nu se pot schimba sumele sau alte detalii ale tranzactiilor. O actiune odata autorizata de retea este ireversibila.
- Se fac bani din cryptomonede sau sunt doar legende urbane?
Da, se fac bani din crytomonede, dar nu stiu daca se ridica la nivelul legendelor urbane. De regula este nevoie de timp pentru castiguri mari.
- Ce sfaturi ai puntru un incepator care doreste sa investeasca in acest domeniu?
Destul de complicat de raspuns la aceasta intrebare, pentru ca nu exista o reteta a succesului. De regula investitiile din acest domeniu se fac in acele ICO – Inital Coin Offering. Un ICO este de fapt o faza in care echipa proiectului prezinta ceea ce doreste sa dezvolte. In aceasta faza se cumpara la un pret extrem de mic tokenii sau monedele oferite de proiect, care mai tarziu vor putea fi tranzactionate pe un exchange.
Este foarte important ca mai intai sa faceti un pic de research legat de oamenii implicati in proiect, citirea si analizarea whitepaper-ului. Aceste investii necesita uneori multa rabdare deoarece disponibilitatea monedei pe exchange nu este imediata.
Momentan sunt o multi de ICO-uri (cateva sute). Sa nu credeti ca nu exista si persoane care urmaresc doar sa insele investitorii. De aceea este foarte importanta analiza proiectelor, pentru ca acestia sunt foarte priceputi in a insela. Nu va lasati pacaliti de cuvintele frumoase scrise in whitepaper.
Un lucru pe care il pot spune cu siguranta: investiti doar banii care sunt in plus si incepeti cu sume mici pentru a intelege cum functioneaza acest domeniu.
5.Exista monede virtuale “made in Romania”?
De monede virtuale „made in Romania” nu am auzit sa existe, cel putin in proiecte publice. Proiecte care au tokeni sunt cateva, Sether, Red Energy si mai nou Apollo Septem, poate mai sunt si altele. Ceea ce stiu cu siguranta este ca multi romani sunt implicati in foarte multe proiecte de acest tip.
- Ce pasi ar trebui sa urmeze cineva care vrea sa-si dezvolte propria moneda virtuala?
Dificila aceasta intrebare. Aici ar trebui sa luam in considerare chestiunile discutate mai sus, cele referitoare la diferenta dintre moneda si token pentru ca sunt directii diferite.
Criptomoneda: In acest caz putem opta pentru copierea unui blockchain existent (fork) si modificarea acestuia dupa dorintele si viziunea dezvoltatorilor sau pentru crearea unui blockchain de la 0. In ambele cazuri diversitatea de cunostiinte de care e nevoie este una foarte mare intrucat trebuie sa inglobeze cunostinte de economie, finante, matematica, tehnologia informatiei pentru a da utilitate criptomonedei.
Token: In acest caz lucrurile sunt putin mai simple. Trebuie doar sa alegem blockchain-ul deja existent si sa folosim ceea ce acesta pune la dispozitie. Si in acest caz foarte important este sa se gaseasca utilitate folosirii token-ului, spre exemplu creare de noi economii, costuri scazute pentru utilizatori, cresterea vitezei de finantare, autoguvernare etc.
Inainte de incepe sa construim fie token fie moneda ar trebuie sa ne raspundem la urmatoarele intrebari:
Token-ul/moneda are o utilitate ?
Token-ul/moneda aduce valoare adaugata?
Care este concurenta?
Aduce inovatie tehnologica?
- De unde pasiunea pentru blockchain si cryptomonede?
Pasiunea pentru blockchain a inceput cam prin 2010, cand am dat din intamplare peste un articol despre bitcoin. In acel moment totul a fost destul de abstract pentru mine. M-a fascinat mai mult idea de mining. Nu ma interesa si tehnologia din spate.
Dupa ce am inceput studiile in domeniul IT am inceput sa inteleg complexitatea din spatele acestui concept si sa apreciez munca si utilitatea din spatele tehnologiei.
Ethereum a fost proiectul care m-a facut chiar sa incep sa invat noul lor limbaj si sa il aplic in diverse contexe, iar de aici si pana a intra in investitii in cryptomonede a fost doar un pas. Desigur odata cu blockchain am invatat fara sa vreau si ceva principii si reguli cu caracter economic.
- Stim ca esti implicat intr-un proiect ce utilizeaza tehnologia blockchain. Vorbeste-ne putin despre aceasta initiativa?
Da, sunt implicat in mai multe proiecte, dar cel de suflet este ApolloSeptem. Acest proiect uneste un grup de experti IT si etuziasti de arta din Romania. Arta este unul dintre cele mai manipulate domenii, iar artisti se confrunta cu o multitudine de probleme. Asa ca, dupa o discutie cu cativa artisti, am decis ca putem aduce schimbari importante acest domeniu apeland la crearea un ecosistem sanatos si guvernat chiar de catre artisti. Conceptele pe care ne bazam sunt Democratie, Autoguvernare, Siguranta. Este un proiect extrem de complex care vrea sa aduca la un numitor comun arta si cele mai noi tehnologii, care doreste in acelasi timp sa inlesneasca accesul artistilor la finantare, sa le ofere noi piete de desfacere iar, pe de alta parte, sa disloce macar mecanismul manipulativ care domeneste in acest domeniu.
- Fara a fi indiscreti, cam ce sume ai investit in cryptomonede?
Sumele investite au fost modice, iar investitiile au fost de regula in ICO-uri. Proiectele care mi-au atras atentia au fost acelea care incearcau sa aduca inovatie in domeniu, intr-un fel sau altul, sau incearcau sa rezolve probleme din viata de zi cu zi.
De asemenea, in trecut am investit intr-un rig pentru minare ETH, iar ceea ce produceam prin minare investeam in alte proiecte. Dar, in ultima perioada mining-ul nu mai este fezabil, costurile de intretinere depasesc profitul. De aceea uneori este un castig sa fii early adaptor, si sa vezi potentialul de dezvoltare al unui proiect, a unei idei chiar daca pe moment nu ai castig. Oricum cuvantele de ordine sunt Analiza si Rabdare.
- Cryptomonedele genereaza venituri substantiale pentru cei care le inteleg. Se impoziteaza veniturile obtinute din tranzactiile cu monede virtuale?
Desigur ca se impoziteaza. Exista legi care reglementeaza si veniturile din investitiile in criptomonede in Romania. Se vorbeste din ce in ce mai mult si in Parlamentul European despre reglementari noi cu privire la criptomonede si ICO-uri. Intrucat nu avem inca o piata matura, iar majoritatea inca nu intelege bine, aceste noi tehnologii presupun ca vom avea parte constant de legislatie noua si imbunatatita in acest domeniu. Ce este insa cert pentru mine acum, este ca in Europa si in Romania au fost intelese beneficiile acestor tehnologii de avangarda, iar investitiile ce vor urma vor fi din ce in ce mai mari.
Andrei VILICHE