Proiectul „Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate de închiriere a bicicletelor – Iași VeloCity” este la un pas să obțină finanțare europeană.
În ședința Consiliului Local din data de 10 iulie, aleșii au aprobat în unanimitate completarea inventarului domeniului public al Municipiului Iași însușit prin HCL 212/30.05.2018 cu terenurile (amplasamentele) identificate în vederea implementării acestuia.
Vineri, 10 august, consilierii locali vor aproba forma finală a acestui proiect care va fi depus pentru a primi fonduri europene disponibile și rezervate Municipiului Iași în cadrul Programul Operațional Regional (POR) – Axa 4, destinată mobilității urbane – Obiectivul specific 4.1 – „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.
Data limită pentru trimiterea cererilor de finanțare este 31 decembrie 2018. Bugetul estimativ al proiectului „Iași VeloCity” este de 22.197.963 lei, inclusiv TVA (4.763.511,37 euro), iar perioada de implementare este de 24 de luni.
Primarul Mihai Chirica a explicat astăzi, într-o conferință de presă, că prin intermediul proiectului vor fi amenajate 50 de amplasamente care totalizează 62 de stații de îmbarcare și închiriere pentru biciclete. Vor fi cumpărate 813 de biciclete mecanice, 37 de biciclete electrice, 60 de triciclete pentru persoanele de vârsta a treia și 20 de triciclete pentru persoanele cu dizabilități. Totodată, vor fi amenajate 10 stații de depanare și 35 de parcări private. În privința stațiilor de depanare, acestea vor fi puncte fixe în care se vor regăsi uneltele potrivite reparațiilor sau pentru mentenanța bicicletelor ori a tricicletelor, acestea urmând a fi asigurate cu niște cabluri de oțel. Parcările private se vor adresa altor proprietari de biciclete care vor putea folosi spațiile amenajate și puse la dispoziție de către noi, fiind astfel o alternativă viabilă față de alte parcări similare.
De asemenea, proiectul presupune și implementarea un sistem inteligent de mobilitate urbană alternativă, independent energetic utilizând biciclete inteligente, la care se adaugă sisteme de andocare și terminale inteligente, cu posibilitatea închirierii cu ajutorul tuturor modalităților electronice (aplicații mobile, portal, sms, etc.), precum și pe baza cardului de acces.
Sursa : Stiri de Iasi, https://www.stirideiasi.ro/inca-un-pas-pentru-iasi-velocity-proiectul-care-costa-peste-47-milioane-de-euro