Brașov, Iași și Roman – finaliste în programul Capitala Tineretului din România

0
1220

 București, 20 august 2018: Programul „Capitala Tineretului din România” anunță finalizarea procesului de evaluare a candidaturilor înscrise în prima rundă a ediției 2019-2020. Orașele care merg mai departe în finala competiției pentru titlul de Capitală a Tineretului din România sunt: Brașov, Iași și Roman. În această etapă, finaliștii au ca termen limită data de 8 octombrie (ora 16:59) pentru a depune dosarul de candidatură dezvoltat pe baza conceptelor înscrise în prima rundă. Orașul câștigător va fi anunțat pe 10 noiembrie 2018, în cadrul Summitului Tinerilor, ediția a III-a, la Baia Mare.

 „Implicarea activă a tinerilor în comunitate, încurajarea transformării în realitate a viziunii lor despre orașele în care trăiesc, contribuie cu siguranță la crearea unei identități locale și a unei comunități bazate pe valori comune. Ne bucurăm că prin programul «Capitala Tineretului din România» am reușit să facilităm un cadru de dialog între autoritățile locale și organizațiile de și pentru tineret. Cu siguranță, beneficiile unui astfel de program la nivel de dezvoltare a comunității locale vor fi vizibile pe termen lung”, spune András Farkas – Grupul PONT, secretar general al Guvernanței pentru Capitala Tineretului din România.

 Orașul câștigător va purta titlul de Capitala Tineretului din România în perioada 2 mai 2019-1 mai 2020 și va câștiga un premiu în valoare de 50.000 de euro, acordat de Banca Comercială Română (BCR). Premiul reprezintă un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse de orașul câștigător, dar și o resursă disponibilă pentru contribuția proprie în atragerea de surse adiționale de finanțare.

 „Proiecte care țin de viața socială, de dezvoltarea de locuri de muncă sau calitatea locuirii sunt câteva dintre câștigurile pe care programul «Capitala Tineretului din România» le aduce în comunități. Mai presus de atât, reușește să schimbe mentalități și să pună tot mai mult tinerii pe agenda autorităților publice”, a declarat Nicoleta Deliu, Șef Departament Comunicare Corporativă și Afaceri Comunitare BCR.

 Orașele finaliste își vor prezenta și susține candidaturile în fața membrilor juriului de selecție, care va analiza în prealabil candidaturile finale. Juriul este unul independent și este format din: Adeline Dan (Asociația Municipiilor din România), Alexandru Ion Giboi (AGERPRES), Alin Ignat (Tineretul Național Liberal), Ana-Maria Doxan (NESTLÉ), Anca Năstase (Federația VOLUM), Cătălin Lazăr (Ministerul Tineretului și Sportului), Claudiu Catană (Tineretul Alianței Liberalilor și Democraților), Constantin Bratu (Coca-Cola România), Csongor Oltean (Conferința Tineretului Maghiar din România), Dan Barna (Uniunea Salvați România), Daniel Orza (Baia Mare Capitala Tineretului din România), Denisa Samek (Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România), Gabriel Carnariu (Bacău Capitala Tineretului din România), Liviu Rogojinariu (Comitetul Economic și Social), Marius Deaconu (Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România), Mihaela Gîrleanu (Organizația Națională Cercetașii României), Miruna Andriesei-Iavni (BOSCH România), Olivia Adriana Vanea (Organizația de Tineret a Partidului Mișcarea Populară), Petre Manole (Tineretul Social Democrat) și Petru Apostoaia (Consiliul Național al Elevilor).

 Jurizarea proiectelor se va face în funcție de o serie de criterii, printre care motivația care a stat la baza fundamentării candidaturii, coerența viziunii, a misiunii și a obiectivelor, și corelarea proiectelor propuse cu strategii și documente de politici publice de tineret.

 „Ne bucurăm că prin demersul nostru tinerii reușesc să fie percepuți din ce în ce mai puternic ca o resursă importantă în dezvoltarea urbană pe termen lung. Crearea unui cadru de dialog cu municipalitățile, participarea civică și o mai mare responsabilizare personală și comunitară, sunt angajamente pe care orașele înscrise și le asumă și care le vor fi benefice nu doar în perioada desfășurării competiției, ci și pe termen lung”, a declarat Mihai Dragoș, Președintele Consiliului Tineretului din România.

 „Proiectele tuturor celor trei orașe finaliste anul acesta merită apreciate, doarece sunt foarte creative și pline de entuziasm. Apreciem în mod deosebit responsabilitatea în pregătirea dosarului de candidatură și așteptăm cu mare interes detalierea conceptelor înscrise. Oricare dintre proiecte are potențialul să aducă schimbări permanente în comunitate și abia așteptăm să fim alături de noua capitală pe acest drum frumos care urmează”, a spus Tudor Ogner, Președintele Federației Tinerilor din Cluj.

 Programul „Capitala Tineretului din România”, care funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, titlu deținut de Cluj-Napoca în 2015, a fost inițiat de către Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română. Prima ediție a avut loc în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău și Baia Mare, care deține acest titlu începând cu 2 mai 2018.

 Detalii despre programul Capitala Tineretului din România sunt disponibile pe site-ul https://capitalatineretului.ro/.

CE ESTE CAPITALA TINERETULUI DIN ROMÂNIA

Titlul „Capitala Tineretului din România” urmărește principii similare cu cele ale titlului „Capitala Europeană a Tineretului”, titlu gestionat de Forumul European al Tineretului, al cărui membru este și Consiliul Tineretului din România. Titlul „Capitala Tineretului din România”, dorește să ofere o oportunitate unică orașelor din țară de a-și transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete cu participarea activă a tinerilor.

 Fiecare oraș, care primește acest titlu are oportunitatea de a dezvolta însuși un program cadru amplu care vizează dezvoltarea urbană prin participarea tinerilor, capitalele realizând proiecte din ce în mai profesionale, abordând noi teme de interes pentru tineri și încurajând dezvoltarea de idei noi și inovatoare referitoare la participarea activă a tinerilor în viața comunității. Încercând să stabilească noi modele de dialog structurat și de responsabilizare, mobilizare a cetățenilor, aceste programe anuale aduc o contribuție semnificativă la procesul de armonizare a diversității urbane, conservând identitatea diversă a comunităților dar și promovând toleranța bazată pe comunicare și acțiune comunitară.

Poți afla mai multe despre program pe www.capitalatineretului.ro

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments