Încălzirea globală împarte lumea în două categorii: unii care sunt conștienți de aceasta și alții care, ei bine, sunt doar ignoranți. În orice caz, fenomenul l-a speriat zdravăn pe un student japonez care pare că a luat în calcul cele mai apocaliptice scenarii.
Jun Kamei de la Royal College of Art (RCA), Tokyo a creat, în colaborare cu laboratorul de design RCA-IIS, Amphibio – un echipament imprimat 3D care seamănă cu un tricou și care funcționează ca niște branhii gigante. Sistemul îi permite purtătorului să extragă oxigenul din apă și să-l respire.
Kamei a creat sistemul după ce a studiat corpurile insectelor care se scufundă. Pielea lor este superhidrofobă, ceea ce înseamnă că respinge apa, astfel încât să creeze o barieră mică de oxigen între ele și apă. Această barieră nu doar că le menține uscate, ci se ocupă și de schimbul de gaze.
Amphibio este construit dintr-un material similar care este poros și hidrofob. Modelele crestate ale „tricoului” își măresc suprafața, pentru a crește capacitatea dispozitivului de a împinge oxigenul către masca facială care acoperă nasul și gura purtătorului.
Jun Kamei spune că a dezvoltat dispozitivul pentru un viitor în care omenirea va trăi în apropierea apei (din cauza încălzirii globale). De asemenea, el zice că sistemul le va oferi un confort zilnic persoanelor care petrec mai mult timp în apă decât pe uscat.
Cu toate că Amphibio a fost testat și a demonstrat că funcționează, Kamei spune că ar avea nevoie de un sistem de 32 de metri pătrați pentru a susține consumul de oxigen necesar omului.
„În viitorul apropiat, sistemul îți va permite să petreci mai mult timp sub apă și cu mai puțin echipament decât atunci când faci scufundări”, a declarat el. O altă motivație din spatele proiectului au fost statisticile care preconizează că până în 2100, temperaturile vor crește cu 3,2 grade Celsius.
Aceeași predicție susține că fenomenul va duce la creșterea nivelurilor mărilor cu mai mult de 30%, ceea ce va scufunda multe orașe situate în zonele de coastă.
Sursa : https://playtech.ro/2018/tricou-branhii-respirat-sub-apa/