Într-un interviu acordat cu generozitate unui post de televiziune proguvernamental, domnul Liviu Dragnea reușește să ne sperie și să ne dea vești bune, în același timp. Nici n-ar fi politicos să rămânem indiferenți față de discursul celui mai puternic om politic din România momentului, lider al principalului partidului și patron spiritual al guvernului.
Așadar, la 10 august a avut loc o tentativă eșuată de lovitură de stat, finanțată de unele multinaționale – bănci și alte companii care își externalizează profiturile și sunt deranjate de eforturile viguroase ale guvernului Dăncilă de a le determina să-și plătească impozitele. Acestea, sugerează domnul Dragnea, își plătesc angajații să iasă la miting, le dau zile libere, cine știe ce altceva mai fac. În aceste condiții, ne-am putea întreba, nu cumva aceste costuri se regăsesc în prețurile bunurilor și serviciilor oferite consumatorului român? Dacă așa este, domnul Liviu Dragnea și guvernul de inspirație social-democrată ar putea să se gândească la o soluție de compensare. Spre exemplu, angajaților la stat să li se ofere tichete valorice speciale care să acopere o parte din prețul respectivului bun sau serviciu, fie că e vorba de un credit la bancă sau de un tub de pastă de dinți.
Vestea numărul unu este, însă, aceea că doamna Viorica Dăncilă are tot sprijinul politic pentru a rămâne în funcție până în 2020 și, așa cum frumos spune domnul Dragnea, va relaționa cu toți liderii Uniunii Europene. Așadar, președinția românească a Uniunii, în primul semestru al anului viitor, are toate șansele să fie una de succes: cabinetul este plin de personalități care vor conduce elegant și competent reuniunile Consiliului de Miniștri. Cât despre doamna premier, poate se învrednicește coaliția să-i convingă pe judecătorii Curții Constituționale să-și schimbe hotărârea anterioară, în sensul ca domnia sa, nu președintele, să fie reprezentantul țării la reuniunile Consiliului European.
Cu riscul de a-i supăra pe cei care îl compară pe președintele Iohannis cu o plantă din familia Moraceae, domnul Dragnea îi schițează acestuia un măgulitor portret de eminență malefică, deloc cenușie. Nu știm și nu vom ști niciodată cât de multe și de mari sunt eforturile lui de a submina buna aplicare a programul de guvernare. Iar tentativa de lovitură de stat de la 10 august s-ar putea să-l fi avut tot pe el la timonă. E normal, atunci, ca domnul Dragnea să-i dorească suspendarea, deși șansele unui asemenea demers în forul legislativ sunt, acum, aproape de zero. Și asta chiar dacă PSD ar introduce respectiva moțiune sub formă bilingvă, în română și maghiară.
De neînțeles este, însă, reticența domnului Liviu Dragnea de a-l identifica, prin nume și prenume, pe omul puternic, bogat și rău care îi dorește sfârșitul politic și, cine știe, poate chiar fizic. Răspunzând unei noi întrebări puse de interlocutorul său, extrem de binevoitor și săritor, domnul Dragnea îl pomenește pe George Soros, dar efectul e pe jumătate ratat. Dacă Viktor Orbán poate, de ce se abține domnul Dragnea? Singura explicație ar fi aceea că identificarea este amânată pentru viitoarele campanii electorale. Din fericire, starea de sănătate a respectivului miliardar este bună.
În cel puțin una dintre ele, șeful PSD va trebui să joace un rol central. Răspunsul la întrebarea respectivă este „poate da, poate nu”, dar toată lumea știe că, exceptând situația în care va produce rapid un candidat cu mari șanse de victorie la prezidențiale, liderul PSD va trebui să intre în cursă. I-o doresc și alții, inclusiv cei care apreciază că asta e modalitatea cea mai bună de a-l înlătura din fruntea partidului, indiferent de rezultat. Viitoarele interviuri acordate de domnul Liviu Dragnea presei românești vor fi din ce în ce mai interesante.