Deputatul liberal Marius Bodea a pornit jihadul împotriva investitorilor imobiliari. Mulţi dezvoltatori s-au trezit cu plângeri la diferite instituţii ale statului. O parte din proiecte au fost deja sistate, iar investitorii stau cu banii blocaţi. De atacul lui Bodea nu a scăpat nici Mihai Chirica, primarul Iaşului, cel care l-a învins categoric la alegerile din 2016. Marius Bodea vrea să blocheze piaţa imobiliară în lupta sa cu primarul în funcţie, sperând că va acumula capital de imagine. Ultima victimă a lui Bodea, Cristinel Bolobiţă.
Deputatul liberal Marius Bodea a pornit jihadul împotriva investitorilor imobiliari. Majoritatea proiectelor imobiliare au fost luate la puricat de parlamentarul ieşean, iar mulţi investitori s-au trezit cu plângeri la diferite instituţii ale statului. Aşa se face că o parte din proiecte au fost deja sistate, iar investitorii stau cu banii blocaţi. Ce înseamna asta? Bani mai puţini la buget şi mai puţine locuri de muncă. Cu alte cuvinte, blocarea pieţei imobiliare. Totul pentru capitalul de imagine pe care Marius Bodea şi-l doreşte pentru alegerile locale din 2020, când, cel mai probabil va încerca din nou să prindă fotoliul de primar al Iaşului. De atacul lui Bodea nu a scăpat nici Mihai Chirica, primarul Iaşului, cel care l-a învins categoric la alegerile din 2016.
Ultima victimă a deputatului liberal este Cristinel Bolobiţă, un investitor care construieşte un bloc în apropiere de Spitalul de Boli Infecţioase. Acesta este acuzat de Marius Bodea şi consilierii locali liberali că ar fi dărâmat un monument istoric pentru a construi imobilul din strada Nicolae Bălcescu numărul 17.
Atacul furibund al liberalilor
În urmă cu câteva zile, deputatul liberal Marius Bodea, împreună cu Răzvan Timofciuc, consilier local liberal şi Alexandru Muraru, prim-vicepreşedinte PNL Iaşi, au susţinut o conferinţă de presă în care l-au pus cu faţa la zid pe investitorul imobiliar Cristinel Bolobiţă. Liberalii îl acuză în cor pe Bolobiţă că, cu complicitatea autorităţilor locale, ar fi demolat un monument istoric şi ar fi construit un bloc de locuinţe în zona protejată. În cadrul conferinţei, Marius Bodea a prezentat toate adresele pe care le-a transmis către instituțiile de control – Inspectoratul de Stat în Construcții, Oficiul pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară, Poliția Locală, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), Instituția Prefectului Județului Iași – și a arătat că IPJ a deschis dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „distrugere” și „executarea fără autorizație de construire sau desființare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute de lege”. Cu alte cuvinte, Marius Bodea a blocat proiectul lui Bolobiţă solicitând instituţiilor statului să verifice toate documentele care au stat la baza demolării imobilului presupus a fi monument istoric şi cele care au stat la baza emiterii autorizaţiei de constuire. Totul a plecat de la o bulibăşeală în scriptele autorităţilor cu adresa la care este ridicat imobilul lui Bolobiţă.
Au orbul găinii?
Investitorul imobiliar se apără şi spune că are toate documentele în ordine.
“În iulie 2014 am cumpărat de la Rusescu Maria Anca, moştenitoare a Margaretei Pogonat, terenul în suprafaţă de 1.281 mp, situate în strada Nicolae Bălcescu, nr. 17, având destinaţia Curţi Construcţii, deci oportun pentru construit. Conform contractului de vânzare încheiat la acea dată, terenul era format din trei parcele, după cum urmează: 682 mp – cu nr. cadastral 16969, 113 mp – cu nr. cadastral127010 şi 486 mp – cu nr. cadastral 127008. În contractul de vânzare – cumpărare se menţionează că pe teren nu există niciun Monument Istoric”, explică Bolobiţă. Fapt confirmat totodată de o adresă a Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi emisă în data de 10 martie 2014 cu numărul 248 prin care se preciza negru pe alb că: “imobilul precizat mai sus (n.r. – situat în strada Nicolae Bălcescu nr. 17 având număr cadastral 19969 – C1) nu este înscris în Lista Monumentelor Istorice publicată în Monitorul Oficial nr. 670 din data de 01.10.2010”. Ce nu a văzut Marius Bodea, sau nu a vrut să vadă, e faptul că în Lista Monumentelor Istorice publicată în Monitorul Oficial nr. 670 din data de 01.10.2010 apare un imobil de la adresa Nicolae Bălcescu 17 Bis, identificat cu nr. cadastral 131927, proprietatea aparţinând familiei Dumbravă. Ce ţi-e Nicolae Bălcescu nr. 17, ce ţi-e Nicolae Bălcescu 17 Bis? Pentru Marius Bodea, e tot una.
Luptă pentru imaginea şefului de partid
“După cumpărarea celor trei suprafeţe, am făcut alipirea lor, rezultând o singură parcelă cu un singur număr cadastral. Strada Nicolae Bălcescu numărul 17 devine strada Octav Botez numărul 1A. Bineînţeles, tot fără monument istoric”, explică Bolobiţă. Potrivit acestuia, imobilul cumpărat a fost demolat conform autorizaţiei de demolare numărul 311\03.04.2015 emisă de Primăria Municipiului Iaşi şi semnată fostul arhitect Tudor Vericeanu şi primarul de la acea vreme, Gheorghe Nichita. De asemenea, pentru eliberarea acestei autorizaţii a fost emis aviz favorabil chiar de către Comisia Regională de Monumente Iaşi. “Păi dacă era monument istoric, mai primeam eu aviz?”, se întreabă Bolobiţă. Mai mult, Comisia Regională de Monumente Iaşi a emis avize favorabile atât pentru Planul Urbanistic Zonal cât şi pentru emiterea Autorizaţiei de construire a imobilului de pe strada Octav Botez numărul 1A.
“La nivelul Primăriei există o politică deliberată pentru a se distruge clădirile de patrimoniu pentru ca rechinii imobiliari din jurul primarului să pună mâna pe terenuri foarte valoroase”, a acuzat consilierul liberal Răzvan Timofciuc. Ori autorizaţia de demolare a fost emisă în aprilie 2015. În heirupismul liberalilor de a căpăta imagine pentru şeful de partid, aceştia încurcă un pic lucrurile. Îl acuză pe primarul în funcţie pentru un document emis şi semnat de fostul edil, Gheorghe Nichita. Însă cum Nichita nu mai reprezintă vreo miză politică pentru liberali, Chirica este scos ţap ispăşitor.
Au mâncat usturoi, dar nu le miroase gura
Mai mult, în lupta cinică pornită pentru acapararea fotoliului de primar al Iaşului, liberalii omit nişte aspecte extrem de importante. În şedinţa de Consiliu Local din data de 31 martie 2017, când a fost emisă Hotărârea cu numărul 119, consilierii locali liberali, în frunte cu Răzvan Timofciuc, au votat “Pentru”, considerând ca oportună şi legală investiţia lui Cristinel Bolobiţă.
„În cazul proiectului imobiliar de pe str. Octav Băncilă Nr. 1A, nu a existat certificat de descărcare arheologică, deși construcția se află în zona protejată a Municipiului Iași care este de categoria A în Lista Națională a Monumentelor Istorice. Vrem să vedem dacă a fost un caz singular sau este o practică larg răspândită”, a mai spus Răzvan Timofciuc, în cadrul conferinţei de presă susţinută zilele trecute. Cu alte cuvinte, liberalii au votat în bloc nişte documente pe care acum le consideră a fi ilegale, devenind astfel complici cu investitorii imobiliari pe care acum îi numesc rechini.
Avize de la toate instituţiile
“În data de 12.10.2016 am obţinut Certificatul de Urbanism numărul 332, în vederea construirii de locuinţe colective. Condiţiile puse în Certificatul de Urbanism au fost respectate întru-totul, au fost obţinute toate avizele, inclusiv cel al Poliţiei Rutiere, al Comisiei de Versanţi şi al Comisiei Judeţene de Cultura Iaşi. Proiectul este avizat, de două ori, o data în faza de obţinere a Planului Urbanistic Zonal şi o data în faza de obţinere a Autorizaţiei de Construire de catre toate instituţiile abilitate. Şi mă refer aici la Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, ApaVital, E-On, Comisia de Circulaţie din Primarie. Unde e ilegalitatea?”, se întreabă iar Bolobiţă.
Proiectul din strada Octav Botez, numărul 1A, înainte de a intra în procedura de avizare a PUZ-ului a primit avizul Comisiei de Oportunitate, comisie formată din cei mai experimentaţi arhitecţi ai oraşului.
Incompetenţii lui Bodea
Fiind un proiect dezvoltat într-o Zona Protejată, proiectul a primit avizul unic al Consiliului Judeţean, aviz elaborat în urma hotărârii Comisiei de Urbanism, comisie ce are în componenţa sa şi membri ai Partidului National Liberal. Cu alte cuvinte, atât liberalii din Consiliul Local cât şi cei din Consiliul Judeţean ar fi incompetenţi, dacă ar fi să ne luăm după declaraţia deputatului Marius Bodea care i-a numit incompetenţi pe toţi cei care au semnat documente ce au stat la baza emiterii avizelor necesare construirii blocului lui Bolobiţă.
Contactat telefonic, Marius Bodea a admis că există posibilitatea să fie o eroare a sa după ce a pus autorităţile şi presa pe jar în încercarea sa de a-l denigra pe primarul Mihai Chirica şi a bloca investiţiile imobiliare din oraş.
“Oricând, în orice context, pot pune la dispoziţia oricărui organ abilitat documentaţia ce a stat la baza obţinerii autorizaţiei de construire. Cât despre domnul Marius Bodea, pe care personal nu-l cunosc, îi transmit pe această cale, că ne vom cunoaşte, dar în faţa instanţei”, a declarat Bolobiţă.