Festivalul Girafelor va avea loc în perioada 7-9 septembrie în parcările etajate de la Ciric. Evenimentul este definit de organizatori prin cuvintele cheie ”craft beer”, ”street food” și ”live music”. Un nou brand local de bere va fi lansat în cadrul festivalului.
În curând, Iașul va avea un nou jucător în domeniul berii artizanale. Berarilor de la Capra Noastră și Șapte Coline li se vor alătura cei de la ”Ce ar fi să”. În primă fază, noul brand va miza pe 2 beri: un pils și un sortiment de tip weissbier. ”Pilsul lor îndeamnă la echilibru: să bei ținând câte o bere în fiecare mână. Berea weissbier, adică nefiltrată, nu am gustat-o”, ne-a declarat Iulian Bănilă, organizator al Festivalului Girafelor. Grafica de pe etichete este curajoasă, trimițând la ideea de explorare. Un cosmonaut călare pe un butoi de bere, suprapus pe o puzderie de puncte luminos colorate ce ies dintr-un fundal negru precum stelele în spațiul cosmic, spune totul: malț, hamei, idei!
Zero Taxe, berea manifest
Festivalul Girafelor va veni cu o ofertă de aproximativ 50 de sortimente de bere artizanală, toate produse în România. Printre ele și o bere manifest, denumită sugestiv ”Zero taxe”. Cu o alcoolemie de 6.2 %, miruită din plin cu hamei Cascade și Amarillo, așa cum șade bine unei beri de tip india pale ale, Zero Taxe este un sortiment produs de un brand proaspăt lansat în București, White Collar. Denumirea aleasă își propune să afirme dreptul microberăriilor de a inova și de a produce fără barierele și dificultățile birocratice de care se izbesc acum. Întrucât micii producători nu pot lupta cu aceleași arme de care dispun giganții berilor industriale, calitatea și originalitatea sunt singurele lor arme. În lumea berii artizanale, denumiri precum ”Imperial Fuck”, ”Crowd Control”, ”Morning Glory”, ”Why the long face” vor asigura mereu deliciul publicului.
Atelier pentru făcut bere acasă
Berea ”craft”, spre deosebire de cea industrială, este produsă exclusiv pe cale naturală, fără ajutorul adjuvanților chimici. De aceea, diferența dintre o astfel de bere și una industrială este ca cea dintre un fresh și un suc pe bază de prafuri chimice. Din pasiune dar și din dorința de a populariza fenomenul ”craft beer”, câțiva ”homebreweri” cu experiență vor explica publicului cum se face berea și, în limita stocului disponibil, vor oferi pentru degustare câte ceva din producția proprie. Participanții vor afla cum trebuie să fie apa, ce rol are hameiul, care este drojdia potrivită pentru a produce tipul de bere pe care ți-l dorești și multe alte trucuri pe care pasionații le stăpânesc deja.
Muzică de să nu vă întoarceți acasă
La construirea programului muzical s-a pornit de la profilul consumatorului de craftbeer: persoană activă, creativă și experimentalistă. De aceea, trupele au fost selectate în așa fel încât să acopere o largă plajă muzicală, de la DJ-ii nelipsiți de la petrecerile urbane, formații de blues, rock, jazz, funk și până la folclor din zona cultă. Ne vom întâlni la Festivalul Girafelor cu Trei Parale, Jean Gavril, Odyssey, Tangerine, The KryptoniteSparks, White Mahala, Alister Mars, UFe, Andrei Cerbu & The Crossroads, Dacika, Jurjak, Kosta.
Festivalul va reuni și vendori de tip street food, gata să ofere participanților experiențe culinare. Pentru că este un gest infam să asociezi berea specială cu mici, aceștia vor lipsi cu desăvârșire.
Biletele vor costa 20 lei/zi sau 50 lei/eveniment (3 zile), achiziționate înaintea evenimentului, de pe www.iabilet.ro și 30 le/zi, cumpărate la intrarea în festival. Mai multe amănunte pot fi găsite pe www.girafele.ro .