Anul Centenarului este prioritar pentru autorități. Guvernul a alocat sume considerabile pentru diverse proiecte menite să promoveze Centenarul. A uitat însă de românii care în acest an împlinesc venerabila vârstă de 100 de ani. Exact cât Centenarul României. Ziarul 7 Est a identificat doi ieșeni care au împlinit în acest an venerabila vârstă de 100 de ani.
Comuna Ciurea se mândrește cu doi centenari. Fii ai comunei, Mihai Ciapă și Maria Boboc au împlinit suta de ani. Mihai pe 2 februarie, iar Maria pe 24 august. Poate că atingerea venerabilei vârste ar fi fost treecută cu vederea de restul lumii, însă suntem în an centenar. 100 de ani de la Marea Unire. Iar autoritățile locale și județene au ținut să-i cinstească pe cei doi. Le-au oferit flori, diplome, câte o placheta aniversară și le-au dorit să aibă sănătate, ca să poată participa la evenimentele de pe 1 decembrie.
Veteranul Mihai Ciapă
Născut în satul Dumbrava din comuna Ciurea, pe 2 februarie 1918, Mihai Ciapă a fost nevoit să plece pe front, în cel de-al Doilea Război Mondial. Era căsătorit cu Eleonora de numai un an când a trebuit să plece pe front. Patru ani, din 1941 până în 1945, a răbdat de frig și foame. A ajuns până la Cotu Donului. ”Era frig, mizerie și foamete ce n-a văzut lumea. Ne-au suit în vagoane și ne-au dus așa până la Stalingrad. Eram murdari, n-aveam îmbrăcăminte, n-aveam mâncare… Am mâncat grăunțe de popușoi”, povestește bătrânul.
Dar a dat Dumnezeu și s-a terminat și războiul, iar Mihai Ciapă s-a întors acasă. Împreună cu nevasta a crescut cinci copii, doi băieți și trei fete, și a făcut gospodărie frumoasă. Apoi s-a angajat la Moldoforest, o societate de la Ciurea. A muncit până în 1978, când s-a pensionat. Iată că de 40 de ani primește pensie de la statul român, și a ajuns să aibă acum 1.700 de lei. Nevasta l-a părăsit de mult. ”Tata are casa lui, care-i în curte cu a unuia dintre frați. Merge el cam greu, nu prea aude, dar în general este independent. Mănâncă bine, trăiește bine, bea și câte un păhăruț de vin, și e îngrijit cum trebuie. Noi, copiii, îi dorim sănătate”, povestește Maria Toma, una dintre fete. În afară de cei 5 copii, veteranul se bucură de 15 nepoți, 22 de strănepoți și 7 stră-strănepoți.
Bunica Maria Boboc
Pe 24 august, Maria Boboc a împlinit și ea 100 de ani. Și ea merge greu, dar aude foarte bine, și, ce e mai important, nu și-a pierdut simțul umorului. S-a bucurat nespus când a văzut că primarul i-a dat flori și un premiu în bani. ”Dacă e vorba de bani, să știți că mă bucur”, le-a spus ea celor care i-au adus tortul aniversar. Bătrâna spune că au ținut-o în viață munca și mâncarea bună. N-a avut o viață ușoară, cu războiul, foametea din 1947 și apoi munca la câmp.
Împreună cu omul ei a făcut șapte copii, din care cinci mai sunt în viață. Are si 12 nepoți și 7 strănepoți, dar cei mai mulți sunt risipiți prin țară și prin străinătate.
Maria Boboc locuiește împreună cu una dintre fete, în casa din cartierul Chihan din satul Lunca Cetățuii, comuna Ciurea. Fiica și ginerele au grijă de ea în permanență. ”Mama e cam slăbită, a fost cam bolnavă, dar în general se menține. Soțul meu a purtat-o prin spitale așa mult, că s-au mirat și doctorii și asistentele. Chiar îl dădeau exemplu și spuneau că nu sunt multe paciente care să aibă gineri atât de grijulii. Noi îi acordăm toată atenția, o ajutăm cât putem, că merge cam greu. La noi stă de șase ani, de când a hotărât că vrea să stea aici. Eu, ce să-i doresc? Să o țină Dumnezeu în viață”, spune Elena Atasiei, fiica bătrânei.
Premiați de autorități
Ziua în care au împlinit 100 de ani cei doi veterani nu a trecut neobservată. Primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu, le-a oferit flori, o diplomă de recunoștință și un premiu în bani. 500 de lei, atât este valoarea premiului stabilit de către Consiliul Local Ciurea cetățenilor care se fac remarcați printr-o viață bogată. ”Acești oameni reprezintă un simbol. Exemplul lor trebuie urmat de noi, cei mai tineri. Consiliul Local Ciurea i-a răsplătit cu câte o diplomă și un premiu în bani, dar ei trebuie să știe că se bucură de toată aprecierea noastră”, spune Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.
Prefectul Marian Șerbescu le-a dat placheta aniversară: ”Cred că în fiecare zi ar trebui să amintim de asemenea oameni. Ei sunt dovada vie a patriotismului și cred că exemplul lor trebuie urmat. Bunul Dumnezeu să-i ocrotească, să le dea tot ce este mai bun, pentru că sunt născuți odată cu România Mare”.
Sublocotenentul Mihai Ciapă a primit o diploma de excelență și de la Centrul Militar Zonal Iași.
Ambii bătrâni trebuie să fie printre noi, pentru că pe 1 decembrie, Iașul, și toată țara, vor fi în sărbătoare. Și ei vor trebui să fie prezenți atunci la manifestări, pentru că lumea trebuie să-i vadă, și să le urmeze exemplul.