Pe plan național, Ministerul Agirculturii și Dezvoltării Rurale estimează ca până în 2020 sistemul de irigații să coste un miliard de Euro, din care 26,5 milioane vor fi alocați doar în acest an.
Până în anul 2020, sistemele de irigații vor acoperi o suprafață de peste 48.000 de hectare în zona Iașului.
Suntem pe harta dezvoltării în ceea ce privește sistemul de irigații al județului Iași. Vorbim de un proces amplu de dezvolatare început în ultimii ani și la Iași, cu bani de la bugetul de stat. Până în anul 2020, sistemele de irigații vor acoperi o suprafață de peste 48.000 de hectare.
„Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Moldova Nord are în administrare pe teritoriul judeţului Iaşi o capacitate totală de irigaţii de 48.198 hectare suprafaţă netă, organizată în 10 amenajări de irigaţii cu o vechime de peste 30 ani, dintre care cele mai mari sunt: amenajarea complexă de irigaţii şi desecări Sculeni-Ţuţora –Gorban cu o suprafaţă netă de 20.981 hectare şi Amenajarea complexă Tabăra – Trifeşti – Sculeni cu o suprafaţă de 16.528 hectare. Fiecare amenajare are în componenţă unul sau mai multe sisteme de irigaţii funcţie de câte staţii de alimentare cu apă are amenajarea”, a declarat Ionel Grosu, director ANIF, filiala teritorială Moldova Nord.
Sistemul de irigații a revenit în atenția autorităților, dorind o dezvoltare a agriculturii județului. Astfel, s-au investit bani atât în stațiile de pompare de bază, cât și în cele de repompare, dar și în canalele de aducțiune.
“În judeţul Iaşi sunt în curs de modernizare prin Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România trei proiecte în diferite stadii, în Amenajarea Tabăra-Trifeşti – Sculeni, respectiv SPA Soloneţ, SPA Tabăra şi SPA Lunca, deoarece în această amenajare sunt constituite Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii care au preluat infrastructura secundară de irigaţii, denumite pe scurt OUAI – uri. Sunt constituite 7 OUAI – uri a 8-a fiind în curs de constituire. Aceste OUAI – uri au posibilitatea de a accesa fonduri comunitare pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii secundare de irigaţii prin submăsura 4.3 –„ Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice ”– componenta modernizarea infrastructurii de irigaţii din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR)”, a declarat Ionel Grosu, director ANIF, filiala teritorială Moldova Nord.
Apă gratis pentru fermieri
Și în acest an a continuat măsura de sprijin a fermierilor cu apă gartuită pentru irigat. Îm present, la nivelul întregii țări s-au umplut cu apă 1.100 de kilometri de canale. Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și-a propus numai pentru acest an să umple 2.000 de kilometrii de canale cu apa necesară irigațiilor. S-au instalat deja 80 de pompe care sunt ampalsate pa cursul canalelor de irigații.
,,Este un obiectiv propus si pe care il vom realiza. Am pornit la drum cu reamenajarea celor 40 de sisteme, pentru că am socotit să prindem etapele ca să se poată finaliza și să funcționeze în teren. Am luat aceste 40 de sisteme pentru că aveam structurile făcute ale asociațiilor utilizatorilor de apă’’, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
1 miliard de Euro până în 2020
Pe plan național, Ministerul Agirculturii și Dezvoltării Rurale estimează ca până în 2020 sistemul de irigații să coste un miliard de Euro, din care 26,5 milioane vor fi alocați doar în acest an. Asta chiar dacă în primul trimestru din acest an au fost alocate doar 6,2 milioane de lei pentru restaurarea sistemelor de irigații roomânești.
„Fermierii din zonă pentru a putea accesa fonduri prin submăsura 4.3 trebuie să fie organizaţi în OUAI –uri să preia infrastructura de irigaţii de la ANIF şi să întocmească toată documentaţia necesară pentru accesare de fonduri. Modernizarea sistemelor de irigaţii în judeţul Iaşi va duce la creşterea suprafeţelor irigate în judeţ, creşterea producţiei la hectar, respectiv la creşterea bunăstării fermierilor care au culturi irigate în aceste zone amenajate cu sisteme de irigaţii”, a mai spus Ionel Grosu, director ANIF, filiala teritorială Moldova Nord.