Puterea voinței: Andreea Nechita, pacient și medic în scaun cu rotile

0
7176

Toată copilăria și-a petrecut-o prin spitale și de ani de zile se deplasează doar cu scaunul cu rotile. Cu toate acestea, boala de care suferă nu a împiedicat-o pe Andreea Nechita să-și dorească să performeze. A terminat Facultatea de Medicină și Farmacie „Grigore T.Popa” din Iași și acum este medic resident. Recent a primit și titlul de Cetățean de Onoare al orașului său natal, Târgu Neamț.

Medicul care a impresionat o țară întreagă prin puterea de a merge mai departe și de a lupta pentru binele ei și al comunității deși se află în scaun cu rotile, a primit de curând titlul de Cetățean de Onoare al orașului său natal, Târgu Neamț. Vorbim despre Andreea Nechita, un medic rezident dermatovenerolog care de ani de zile se luptă cu o boală care o ține legată de scaunul cu rotile. De ce este ea un model de urmat pentru noi toți? Tânăra în vârstă de 25 de ani a reușit să termine Facultatea de Medicină și Farmacie „Grigore T.Popa” din Iași cu brio și de câteva luni este medic rezident. Acum este un reprezentant de seamă al orașului în care s-a născut.

Copilărie petrecută în spitale

Fără voință, perseverență și ambiție, Andreea Nechita nu ar fi reușit să treacă peste boala pe care o are, amiotrofie spinală tipul III, o afecțiune care i-a furat copilăria pe care a petrecut-o mai mult în spitale. Dar nu s-a dat bătută niciodată. Tânăra spune că a avut parte de sprijinul familiei și al colegilor pentru a-și duce la îndeplinire cel mai mare vis, cel de a fi medic!

„Pentru mine este o mare realizare să fiu medic rezident Dermatovenerolog. Asta mi-am dorit încă de când am susținut admiterea și nu regret. Încă sunt în etapa de formare ca și medic, iar experiența se formează în timp”, ne spune Andreea.

Oamenii încă mai au prejudecăți

Să lucrezi într-un scaun cu rotile nu este simplu iar tânăra mărturisește că încă mai sunt persoane care o privesc diferit din cauza handicapului pe care îl are. Mai presus de orice, spune rezidenta, sunt aprecierile pe care le primește adesea de la pacienții săi.

„Recunosc că nu e tocmai ușor de interacționat cu unii oameni având în vedere situația mea. Unii sunt nesiguri când mă văd în scaunul rulant, îmi adresează întrebări, se uita insistent și au dubii, însă, sunt și pacienți care se comportă normal. Îmi amintesc acum de o pacienta care a oprit mașina în dreptul meu, pe stradă și mi-a mulțumit. Atunci am simțit ca a meritat efortul meu, chiar dacă unii încă mă identifică drept “doctorița bolnavă”. Pentru mine e ca o recunoștință”, a spus medicul.

Cetățean de Onoare

În semn de recunoștință față de munca pe care o face cu atâta pasiune, autoritățile locale din Târgu Neamț i-au acordat titlul de Cetățean de Onoare al orașului.

 Inițiativa și acordarea titlului de cetățean de onoare a fost o surpriză pentru mine. Nu mă așteptam. M-am bucurat enorm în acea zi. Am fost înconjurată de oameni de valoare, de bună credință, care au văzut dincolo de handicapul meu. E un lucru rar să fii apreciat de atât de multe persoane în lumea haotică în care trăim. Sunt fericită că am reușit să fac atât de multe lucruri dintr-un scaun cu rotile, lucruri pe care unii nu le fac într-o viață. Da, am în plan să mă întorc în județul Neamț, dar toate se vor așeza la un moment dat. Fiecare își are locul său!”, conchide tânăra.

Și pentru că viața nu e atât de roz pe cât pare, Andreea s-a confruntat și cu momente mai puțin plăcute de când este medic rezident.

„Da, a fost o situație delicată atunci când unul dintre pacienți a refuzat să îl consult. Nu l-am înțeles și nici nu încerc să fac asta. Nu consider că eu am avut de pierdut. Îmi doresc ca în anii de rezidențiat să acumulez cât mai mult, să fiu foarte bine pregătită, să schimb unele mentalități, să scriu o carte și, bineînțeles, să întemeiez o familie!”, ne-a mărturisit tânăra.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments