La Castel – din dragoste pentru bucătărie

0
4200

A fost odată ca niciodată… în vremurile noastre, contemporane, pe una din cele 7 Coline ale Iașiului, Copou, doi antreprenori români care voiau ,,să schimbe față” gastronomiei românești. Asemeni lui Andre Rieu, Costel și Carmen Rădeanu și-au propus să democratizeze gastronomia.

Nu trecură mult și un Castel răsări pe Aleea Mihail Sadoveanu, la poalele pădurii, pe fostul unui parc dendrologic. Curioși de fel, am mers pe urmele istoriei recente, având ca motivație foamea de frumos și dragostea pentru gastronomie.

Astfel, am aflat de la Robert Constantin Rădeanu-Holicov, președintele Consiliului de Administrație și acționar al complexului, faptul că totul a pornit de la ideea unui business de familie, în care toată lumea să muncească cu drag. Așa se face că în 2011 a luat naștere Castelul, cu doar 7 angajați și pasiune nemărginită pentru ospitalitate. De atunci au trecut 7 ani și La Castel a devenit o mare familie, care numără peste 160 de angajați și zeci de mii de oaspeți mulțumiți, care le-au trecut pragul în nenumărate rânduri.

 

Șase departamente

Astăzi, complexul deservește o paletă vastă de servicii și a reușit să preîntâmpine fiecare nevoie și dorință a oaspeților care vor să petreacă un timp de calitate alături de prieteni, familie și colegi, dar și să ofere un cadru distins pentru petrecerea momentelor importante din viața și cariera clienților lor.

Puțini știu faptul că Hotel Restaurant La Castel este structurat în 6 departamente, iar fiecare dintre ele acoperă o nevoie distinctă a oaspeților: Restaurant, Hotel, Delivery Premium, Evenimente Private, Evenimente Corporate și Academia de Gastronomie și Ospitalitate.

 

Relaxare

Astfel, Restaurantul A La Carte e construit special pentru persoanele care vor să se relaxeze după muncă sau în timpul liber și să mănânce preparate culinare de excepție, într-un meniu care a cules bunătăți, atât românești, cât și de prin toate colțurile lumii.

Aici, oaspeții își potolesc atât foamea de delicii culinare, cât și de frumos, întrucât La Castel se poate lăuda cu o Grădina de Vară absolut mirifică, în care au loc unele din cele mai frumoase evenimente private din Iași, cât și cu amenajări și decoruri distinse, realizate de arhitecți renumiți pentru priceperea artistică și funcțională.

Am fost curioși să aruncăm o privire în bucătărie, cea care este inima Castelului, așa cum le place lor să spună. Acolo am avut prilejul de a sta de vorbă cu unii din cei mai pricepuți Chefi pe care îi are Iașiul, dar și țara aceasta. Ne-am pus față în față cu maeștrii bucătăriei La Castel, Cristian Zamfir, Chef Executive și Chef Ionuț David Răileanu, Director de Creație Culinară, dorind să aflăm mai multe din secretele bucătăriei La Castel și cu dorința de a descoperi care este preparatul lor vedetă și ce îl recomandă. 

 

În slujba bunului gust

Astfel, am aflat că pentru a avea succes în acest domeniu și a da oaspeților motive să se reîntoarcă cu drag, este important să pui suflet în mâncare, să iei feedback-ul oaspeților, să mergi la cursuri de perfecționare și la concursuri naționale și internaționale, care să te ajute să te întreci pe tine, în slujba bunului gust și a oaspeților care îți trec pragul. Așadar, nimic nu se câștigă ușor, însă rezultatele sunt pe măsura muncii.

 

O rețetă de îți lasă gura apă

Ajungând la rețeta de astăzi, vă putem împărtăși faptul că are o istorie cel puțin interesantă. Am aflat de la Chefii La Castel faptul că rasolul de berbecuț în supă, asortat cu piure de mere și spanac este un preparat de origine austriacă, care se regăsește, începând cu vara anului 2018, în noul meniu a la carte La Castel.

Curioși, i-am descusut și am aflat faptul că totul a început în luna ianuarie 2018, când Președintele Consiliului de Administrație, Robert Constantin Rădeanu Holicov, împreună cu General Managerul, Neculai Ciulu, cu Executive Chef Cristian Zamfir, cu Directorul de Creație Culinară, Chef Ionuț David Răileanu și șefii de sală și restaurant, au pornit într-un itinerariu gastronomic prin Europa, Ungaria, Austria, Italia, Elvetia, Germania, având ca destinație finală Paris, inima gastronomiei europene. Aici au vizitat cele mai bine cotate bucătării și restaurante, pentru a aprofunda gusturi, arome, plating-uri, materii prime, procedee și tehnici de servire.

 

Rasol de berbecuț în supă, asortat cu piure de mere și spanac

Un preparat cu specific austriac, care are o istorie vastă. Fiind realizat cu ingrediente de calitate superioară, acesta este considerat gustarea aristocraților, fiind consumat preponderent de regii și reginele Austriei.

Acest preparat-minune, cum aveam să aflăm, a fost cules de echipa de Chefi La Castel din Viena, regăsindu-l în meniul din Restaurantul Plachutta. Iar astăzi, l-au adus mai aproape de dumneavoastră, încluzându-l în noul Meniu A La Carte din Restaurantul La Castel, pentru a vă transforma fiecare masă într-un adevărat festin.

 

Mod de preparare:

În Restaurantul La Castel, Chefii folosesc gătitul sub vid, pentru a rămâne carnea fragedă, în sucurile proprii. Astfel, se ia o pulpă de berbecuț confit, care se condimentează cu semințe de fenicul, ghimbir, cimbru, sare și piper. Așa cum vă spuneam, pentru a păstra savoarea berbecului, se gătește la cuptor rațional, pe bază de aburi, unde se lasă timp de 2 h la 73 grade, într-o pungă vidată.  

Între timp, separat se pregătește o supă de legume, în care se va adauga rasolul de berbec, cu tot cu sucurile rezultate, care completează gustul excepțional. Spre final se adaugă tăițeii de casă și restul de condimente (aproximativ jumătate dintre acestea se adaugă în această etapă).

Pentru a încheia, se asezonează cu ierburi aromatizate (morcov, țelină, ceapă, pătrunjel, coriandru, leurdă și păstârnac).

Recomandarea Chefilor La Castel vizează servirea în compania unui piure de mere verzi, cu hrean ras și piure de spanac.

De gătit acasă

Dacă îl gătiți acasă, cel mai probabil nu aveți la îndemână un cuptor rațional și nici nu îl puteți găti sub vid. Însă vestea bună este că aveți o soluție optimă de preparare. Astfel, se recomandă condimentarea rasolului și fierberea acestuia împreună cu legumele (ceapă, țelină, morcovi, păstârnac, leurdă, pătrunjel, coriandru) într-o oala mare, la foc mediu, aproximativ 4 ore, până ce carnea este foarte moale și se desprinde cu ușurință de pe os (ca să vă faceți o idee, se fierb la fel ca răciturile).

Se îndepărtează de pe foc și se amestecă, se elimină oasele și se adaugă ierburile aromatizate, tăițeii și, la final, condimentele. Se servește împreună cu garnitura formată din piure de mere verzi, hrean și spanac.

 

Să curgă vinul roșu!

Și pentru că ne dorim să aveți o experiență gastronomică desăvârșită, am întrebat somelierii La Castel cu ce băutură asortăm acest fel inedit de mâncare.

Răspunsul nu a întârziat să apară: cu un buchet parfumat, de viță nobilă. De preferat un vin roșu, sec și corpolent, cum este Feteasca Neagră sau Merlotul, condimentat cu vorbe picante. Datorită calităţilor lor incontestabile, acestea sunt considerate vinuri elegante, cu gust puternic, care se disting fără echivoc și completează perfect un preparat inconfundabil, cum este Rasolul de berbecuț în supă, asortat cu piure de mere și spanac. Și pe care, evident, le găsiți în Restaurantul La Castel.

Vă recomandăm să nu urmați vechea zicală populară, de a vă pune pofta în cui, și să mergeți cat mai degrabă La Hotel Restaurant La Castel, acolo unde gusturile sunt desăvârșite și ospitalitatea este pusă pe tavă de maeștrii gastronomiei și al deservirii în HoReCa.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments