Spitalul pentru Copii ”Sf.Maria” din Iași pregătește primul compartiment de îngrijiri pliative pediatrice. În prezent, Secția de îngrijiri palitive pediatrice funcționează cu doar câteva paturi în timp ce pacienții așteaptă zile în șir până primesc un loc la tratament.
La Iași se vor pune bazele primului compartiment de îngrijiri paliative pediatriace.
Până nu de mult, Secția de Recuperare Pediatrică a Spitalului pentru Copii ”Sf.Maria” din Iași a fost ținta unor discuții legate de condițiile în care ar sta cei 57 de pacienți cu boli foarte grave. Însă, lucrurile s-au dovedit că nu stau așa și că toate campaniile mediatizate despre acești copii orfani au fost false pentru ca niște persoane necunoscute să intre în posesia unor bani. În prezent, mai sunt internați doar trei pacienți și secția va fi folosită în următoarea perioadă pentru a oferi îngrijiri medicale în regim de ambulatoriu cazurilor ușoare până când se vor finaliza lucrările de reabilitare ale spitalului. Și asta nu e tot. Conducerea spitalului intenționează ca pe viitor să atragă fonduri pentru ca această clinică să devină cea mai mare secție de îngrijiri paliative pediatrice din întreaga regiune a Moldovei.
Campanie falsă
Anul trecut, pe toate rețelele de socializare circula un apel umanitar către populație pentru a-i ajuta pe cei 57 de copii care se aflau internați în Secția de Recuperare Pediatrică.
”Într-adevăr, aceste secții funcționau până în 1989 pentru că erau foarte multe nașteri și atunci apăreau și mulți prematuri sau copii cu probleme de creștere. În momentul de față cazurile sunt destul de rare tocmai pentru că depinde de numărul de nașteri din județul nostru și mai puțin din zona Moldovei. De obicei, acolo sunt recuperați în secțiile de pediatrie locale sau județene astfel încât noi lucrăm mult sub capacitatea paturilor pe care le avem”, a declarat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului pentru Copii ”Sf.Maria” din Iași
Medicamente, mâncare, pamperși, jucării și hainuțe toate erau bine venite pentru acești presupuși bolnavi care nu au fost niciodată scoși afară.
„Sunt copii care în loc de pamperşi folosesc pelinci învelite în celofan… nu mai vorbim de faptul că duc lipsă de hăinuţe, medicamente, şerveţele, mâncare, jucării, papucei şi cel mai important: au nevoie de părinţi, de oameni cu inima mare, de dragoste…“, se precizeaza în acel anunţ care s-a dovedit a fi un fals, iar oamenii legii continuă cercetările pentru a vedea ce s-a întâmplat cu acei bani strânși în urma donațiilor.
Relocarea activității medicale
În prezent mai sunt internați doar trei pacienți, motiv pentru care conducerea unității spitalicești intenționează să regândească structura acestei secții. Capacitatea sa este de 50 de paturi iar de curând, prin sprijinul Consiliului Județean, instituție în subordinea căreia se află, s-a reușit reabilitarea saloanelor și igienizarea lor.
”Noi am făcut niște eforturi bugetare anii anteriori și am refăcut din spațiile interioare și arată bine, dar clădirea necesită o reabilitare completă pentru a fi adusă la standardele unui sector medical adevărat. Sperăm în sprjinul Ministerului Sănătății pentr că ei ne-au solicitat o situație a spațiilor și clădirilor care necesită refăcute în anii următori și în care ar putea ei interveni prin diverse metode, prin fonduri europene sau fonduri prin Fondul Dezvoltării. Noi am trimis solicitarea față de această secție pentru a fi adusă la standardele pe care ni le dorim”, a completat managerul.
Nu mai puțin de 121,4 milioane de euro vor fi investiți în reabilitarea Spitalului ”Sf.Maria” din Iași prin accesarea celui mai mare proiect cu finanțarea Europeană din Regiunea de Nord-Est. Vorbim despre lucrări capitale de îmbunătățire a eficienței energetice la nivelul clădirii, lucrări la instalațiie spitalului și se dorește pe cât posibil reducerea consumului de energie electrică. Toate aceste lucrări vor fi realizate pe parcursul a patru ani și pentru a nu întrerupe activitatea medicală a unor secții, conducerea intenționează să relocheze activitatea medicală a unor clinici la Secția de Recuperare Pediatrică.
”În câteva luni de zile se va demara șantierul prin proiectul pe care îl derulează Consiliul Județean de reabilitare a spitalului și atunci o parte din cazurile care sunt mai simple dar care necesită spitalizare vor fi cazate în această locație. Clădirea va fi extrem de utilă pentru că nu putem tăia foarte multe paturi, nu putem închide spații prea mari pentru că ar însemna o afectare bugetară foarte mare care ne-ar greva activitatea medicală”, a spus managerul spitalului.
Paliație pediatrică doar cu cinci paturi
Secția de îngrijiri palitive pediatrice este locul în care sunt tratați copiii cu boli cronice, foarte grave. Activitatea medicală a acestei clinici se rezumă la doar cinci paturi dispuse în două saloane în cadrul Secției de Recuperare Neurologică.
”Aici sunt internați foarte mulți pacienți cu o categorie foarte diversă de boală și diagnostice dar vorbim despre pacienți cu boli cronice care nu se pot vindeca, boli care necesită în orice moment al evoluției lor îngrijiri de tipul acesta. Pacienți cu boală oncologică sau cu orice altă categorie de boală, boli neurologice, genetice și boli cardiace cronice care nu se pot vindeca. Deja avem liste de programări ale pacienților care necesită îngrijiri paliative ceea ce înseamnă că este nevoie de un spațiu mai mare”, a spus dr. Antonela Ciobanu, medic primar pediatru.
Cu toate acetea, mai există o speranță pentru aceste suflete condamnate la boală.
”Noi ,deja în Comitetul Director, am discutat ce vom face cu această zonă și vom dezvolta anumite specialități care au nevoie de spațiu și care sunt cu capacitate maximă și aici în primul rând mă refer la paliație. Există o cerere mare pentru cazurile de paliație, din păcate, peste capacitatea pe care noi o avem în această clădire a spitalului și vom înființa încă o secție de paliație acolo”, a mai declarat dr. Radu Terinte.