Castelul Sturdza de la Miroslava ascunde o istorie aparte. Bijuterie arihtecturală ce datează încă din secolul al XIX-lea, castelul este parte componentă a Liceului Tehnologic „Mihail Kogălniceanu”. Clădirea este inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Iași încă din anul 2015 și conform datelor istorice, a fost construită de către familia boierului moldovean Vasile Beldiman în satul Miroslava.
Declarată ca fiind ce mai bogată comună din Miroslava, cu o infrastructură și o creștere a numărului de locuitori galopantă, acest loc ascunde, însă, multe povești știute doar de oamenii de aici. Castelul Sturdza este o bijuterie arihtecturală ce datează încă din secolul al XIX-lea și a trecut prin multe episoade până a ajunge ce este astăzi, parte componentă a Liceului Tehnologic „Mihail Kogălniceanu”. Castelul a fost inclus pe lista monumentelor istorice din județul Iași încă din anul 2015 și conform datelor istorice, a fost construită de către familia boierului moldovean Vasile Beldiman în satul Miroslava. Deși pare o clădire abandonată, ea este păzită de o fantomă îmbrăcată în mireasă care își face apariția adesea în jurul castelului.
Aflat la o distanță de numai patru kilometri de Iași, Castelul Sturdza și moșia boierească au fost donate și mai apoi gestionate de către principesa Olga Sturdza în urmă cu aproximativ 100 de ani. De-a lungul timpului, castelul a fost orfelinat, școală de agricultură, mai apoi a devenit Liceul Agroindustrial, iar în 1991 a fost numit Grupul Școlar Agricol „Mihail Kogălniceanu”.
Misterul fantomei de la Castelul Sturdza
Conform legendei, fiica unui propietar al castelului din 1880 urma să se căsătorească cu un tânăr care provenea dintr-o familie nobilă, însă acesta moare la câteva zile înainte de nunta lor. Fata nu a mai putut reuși să treacă peste această dramă și s-a îmbrăcat în rochia de mireasă pe care o lucrase cu atâta grijă, a mers pe balconul camerei sale și s-a aruncat. De atunci, spiritul ei veghează asupra Castelului Sturdza, iar oamenii de aici spun că o văd adesea fie prin camere, fie prin curte. Generații întregi au fost terorizate de prezența acestei fantome pe care au văzut-o și profesorii și elevii care învăță aici, însă nu a împiedicat activitatea didactică desfășurată aici de atâta timp.
„Începând de la Mihail Kogălniceanu, cel care a fost primul absolvent al Institutului de Fii de Nobili din 1831, în 1865 -1919 Școala de Sericicultură inițiată de Vitilimescu, o școală de viticultură care a obținut premii la competiții internaționale în Franța, în Germania și a fost furnizoarea Casei Regale pentru borangic. În anul 1919, când Principesa Olga Sturdza înființează Școala Agricolă din Miroslava și tot dumneai a donat acest palat plus terenurile aferente liceului”, a povestit Leonard Stafie, directorul executiv APIA și absolvent al Liceului Tehnologic „Mihail Kogălniceanu”.
Deși și-a schimbat denumirea adesea în actualul Liceu Tehnologic, sute de generații învățau aici agricultura.
„Din perioada interbelică până în 1936 a funcționat Școala Agricolă pe diferite nivele, de obicei pe școală profesională și liceală și, începând de prin anii 70, s-a înființat Grup Școlar Miroslava. Începând cu anii 1990 a primit denumirea de Mihail Kogălniceanu ținând cont că Mihail Kogălniceanu a fost primul absolvent al Instititutului de Nobili”, a completat Leonard Stafie.
Vor să conserve istoria
În cadrul muzeului aflat la etajul superior al Castelului Sturdza din Miroslava, putem regăsi fotografii cu elevii și profesorii care au predat aici în diverse perioade. Acum, în Castelul Sturdza este amenajat Muzeul Etnografic al Agriculturii Moldovei și biblioteca Liceului Agricol „Mihail Kogălniceanu” din Miroslava. Muzeul a fost deschis în mai 1980, iar toate piesele existente au fost adunate de la foști elevi sau profesori. Cele mai valoroase dintre ele se află expuse la Palatul Culturii din Iași, însă foarte multe dintre ele încă au rămas în muzeu. El a funcționat ani de zile în doar trei săli ale Palatului Sturza, iar astăzi este extins în 12 camere unde sunt unelte agricole, fotografii, porturi populare din zona Iașului, obiecte ceramice tradiționale, însă cea mai valoroasă componentă este cea legată de istoria școlii și a învățământului agricol românesc din Moldova.
„Încercăm prin acest album și prin sala aceasta să arătăm că există absolvenți de liceu de Miroslava care au ajuns în funcții publice, care ajută liceul, care poartă cu mândrie numele Și eu sunt urmașul lui Mihail Kogălniceanu! Această sală este doar un început pentru că avem doar 40 de fotografii personale și, pe această cale, dorim să îi provocăm și pe ceilalți absolvenți sau foști profesori să aducă fotografii și să completeze această sală”, spune Stafie.
Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult din trecut până în prezent. În cadrul muzeului se află o scrisoare adresată celor de la guvernare prin care conducerea liceului solicită finanțare.
„Cu respect vă aducem la cunoștință următoarele: Cooperația noastră școlară care a luat ființă în cursul lunii noiembrie în 1945 și în care se încadrează toți elevii școlii se zbate neputincioasă din cauza multor lipsuri”, se arată într-un document scris de mână.
Pe viitor, autoritățile locale vor să exploateze și mai mult potențialul Casteului Sturdza, una dintre bijuteriile istorice ale comunei Miroslava