Ana-Maria Ionescu se numără printre zecile de elevi care provin din mediul rural și care vor reuși să facă un liceu în Iași mulțumită unei burse de la Asociația ProRuralis. Eleva a reușit să obțină prin multă muncă și seriozitate note foarte bune la Evaluarea Națională: 9,70 la Limba și literatura română și 9,30 la Matematică. Fără acestea, Ana-Maria nu ar mai fi reușit să fie elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, una dintre cele mai bune școli din județul Iași.
ProRuralis este singura asociație din județul Iași care le oferă copiilor cu rezultate foarte bune la învățătură șansa de a fi mai buni. Ana-Maria Ionescu este una dintre elevele care au reușit să obțină una din zecile de burse acordate de Asociația ProRuralis, pentru a acoperi costurile căminului și a hranei. Fata este din localitatea Andrieșeni și primii doi ani de gimnaziu i-a parcurs la Școala Gimnazială „Gheorghe Ciobanu”, iar în urmatorii doi ani, a învățat la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”.
„Pentru mine, Asociația ProRuralis reprezintă un sprijin foarte important. Acest proiect m-a ajutat să mă dezvolt ca persoană și să cunosc oameni noi, alături de care am creat puternice prietenii”, ne-a spus Ana-Maria.
Perseverența aduce performanță
Adolescenta spune că a avut tot timpul note bune la învățătură dar obiectele sale preferate sunt științele exacte precum matematica, informatica și geografia. După ce și-a stabilit prioritățile, fata s-a apucat de studiat pentru că știa că este singura metodă prin care poate ajunge la liceul mult dorit. Ea spune că Evaluarea Națională nu a fost una dificilă. Ana-Maria a avut mari emoții la admiterea la liceu pentru că anul acesta profilele de matematică – informatică au fost în topul preferințelor, iar mediile de admitere au fost foarte mari. La Liceul de Informatică „Grigore Moisil”, ultima medie de admitere a fost 9,30 pentru profilul de matematică-informatică unde s-au făcut șase clase.
„Evaluarea Naționala nu mi s-a părut foarte dificilă deoarece m-am pregătit patru ani, zi de zi, și nu mi-a plăcut să las nicio lecție neînvățată pentru că nu poți ajunge să faci performanță dacă nu ești perseverent”, a spus Ana-Maria.
Tânăra a participat pe parcursul celor patru ani de gimnaziu la mai multe competiții la care baieții excelează, și anume cele din domeniul fizicii.
„Până acum am participat la diferite concursuri printre care se numără și Concursul de Creativitate în Fizică și Tehnologii Ștefan Procopiu, unde am obținut diploma Copernic, pentru gândirea științifică flexibilă. Ceea ce am conceput a fost o provocare pentru mine, și, cu ajutorul profesorilor, am reușit să obțin un rezultat de care sunt mândră”, a completat fata .
IT-ul, visul elevilor de astăzi
Ana-Maria se numără printre tinerii care vor să aibă o carieră în domeniul IT, pentru posibilitățile atât financiare cât și pentru cele de a se dezvolta într-o companie din țară, și de ce nu, una din străinătate. Dacă până nu demult, informatica era o opțiune pentru cei de clasa a XII-a, acum lucrurile stau complet diferit. Încă din perioada gimnaziului, elevii acordă o atenție sporită obiectelor din domeniul real pentru a le ușura admiterea la celelalte trepte de învățământ.
„Am ales un profil de informatică deoarece ai foarte multe șanse de a ajunge departe. Poți avea un loc de muncă stabil, bine plătit și poți fi foarte bun în ceea ce faci pentru că este un domeniu într-o continuă dezvoltare. Ce mi-am propus? Să mă axez cât de mult pot în acest domeniu de viitor, pentru ca mai apoi să îmi pot face o carieră în informatică”, ne-a spus adolescenta.
Ani de liceu cu emoții
A trecut ceva timp de când a început școala și Ana-Maria a reușit să depășească emoțiile primelor ore de clasa a XI-a, atunci când materiile devin din ce în ce mai serioase.
„Prima întâlnire cu noii colegi mi-a dat puține emoții pentru că nu știam pe nimeni, dar cu timpul am reușit să ne cunoaștem și să legăm frumoase prietenii. Noii profesori mi-au dat încredere și m-au făcut să realizez că am tot potențialul necesar pentru a face față tuturor greutăților”, a conchis Ana-Maria.
Liceul de Informatică pregătește sute de generații de viitori it-iști. Foarte mulți dintre elevii liceului participă la concursuri naționațe și internaționale și nu se întorc oricum. An de an, ei obțin primele locuri la olimpiadele școlare, iar profesorii de aici spun că majoritatea elevilor care au învățat aici, continuă studiul informaticii în facultăți din țară și străinătate. De-a lungul timpului, un număr important de absolvenți ai liceului ajung să studieze și să lucreze în America de Nord, Europa de Vest sau Japonia, fiind extrem de apreciați pentru nivelul ridicat de cunoștințe.