Pedofilii din Kazahstan vor fi supuși procedurii de castrare chimică. Scopul acestei pedepse controversate este de a reduce pornirile agresorilor sexuali, diminuând astfel șansele ca aceștia să comită noi infracțiuni de acest gen.
Un agresor din regiunea Turkestan va fi primul care va fi castrat chimic, iar substanța cu pricina îi va fi administrată sub supravegherea ministerului sănătății local, relatează News.com.au.
Castrarea chimică constă într-o singură injecție cu anafrodisiace și steroizi antiandrogeni dezvoltați ințial pentru a fi folosiți împotriva cancerului. Procedura nu implică îndepărtarea de organe, așa cum se procedează în cazul castrării chirurgicale.
În schimb, se speră că injectarea acestei substanțe va scădea pornirile agresive și libidoul unui pedofil, astfel încât acesta să nu mai comită infracțiuni sexuale. Castrările sunt supravegheate de autoritatea sanitară din această țară și vor avea loc în clinici regionale.
Kazahstan nu este singura țară care a introdus măsura de castrare chimică
Kazahstanul a adoptat în acest an o lege care prevede castrarea chimică prin administrarea unor injecții care îl împiedică pe atacator să comită o altă infracțiune de același fel.
Într-un act de consolidare a imaginii sale publice, însuși președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a donat 37.000 de dolari pentru a finanța 2.000 de castrări, potrivit Newsweek.
În ultimii ani, infracțiunile de pedofilie au crescut în Kazahstan: numărul de violuri cu victime minore s-a dublat, de la 500 la 1000 de cazuri între 2010 și 2014.
Guvernul kazah consideră că pedeapsa cu castrarea este dreaptă în ceea ce privește aceste infracțiuni, însă multe organizații care apără drepturile omului au protestat față de această măsură. Aceste organizații susțin că s-ar putea ca procedura să nu aibă efectul dorit.
„În alte țări care au introdus castrarea chimică nu a existat o reducere a numărului de infracțiuni sexuale împotriva copiilor. De asemenea, este o procedură foarte costisitoare și ar trebui să ne investim banii în servicii care să sprijine și să ajute victimele”, a afirmat directoarea Comisiei Naționale pentru Femei, citată de Newsweek.
Cele mai multe tipuri de castrare chimică nu sunt permanente și sunt chiar reversibile. În Kazahstan, sentințele cu închisoare pentru infracțiuni sexuale împotriva copiilor pot ajunge la 20 de ani și pedofilii condamnați supuși la castrare chimică ar putea să primească sentințe mai scurte dacă se supun de bunăvoie acestei proceduri.
Kazahstan nu este singura țară din lume care a implementat această practică pentru a pedepsi pedofilii condamnați. Polonia, Coreea de Sud și Indonezia folosesc și ele această procedură.
Indonezia a introdus castrarea chimică în 2016, după ce un val uriaș de indignare națională izbucnit în urma violării și uciderii unei fete de 14 ani.
Un caz celebru: Alan Turing
Unul dintre cele mai celebre exemple de castrare chimică a avut loc în 1952, când matematicianul britanic Alan Turing (care a inventat calculatorul care a dus la descifrarea codurilor naziste Enigma) a fost condamnat pentru „indecență gravă”, după ce poliția a aflat că acesta avea o relație cu un bărbat.
În Marea Britanie, homosexualitatea a fost ilegală până în 1967 și Turing, având de ales între închisoare și castrarea chimică, a decis pentru această din urmă variantă.
Această pedeapsă controversată se aplică de zeci de ani și din ce în ce mai multe țări o adoptă, așa că este foarte probabil că nu va dispărea prea curând.