Se prepară într-un mod foarte simplu, iar mâncarea este foarte bine condimentată și structurată. Astăzi vă vorbim despre mâncarea grecească. De la Tzatziki la Gyros sau de la brânză feta la Metaxa. Este vorba despre bucătăria mediteraneană, unde ingredientele naturale sunt punctul forte. Cele mai populare sunt legumele, verdețurile și originalul ulei de măsline.
Măsline și ulei de măsline
Iar dacă ne gândim la felurile de mâncare, nimic nu se prepară fără ulei de măsline, iar brânza feta este nelipsită de la masă. Totul are gust și aromă. Oriunde mergi în grecia măslinele și uleiul te însoțesc la fiecare masă. Pentru că au propriile măsline, grecii își fac propriul lor ulei aromatizat cu diverse ierburi și condimente. În plus aperitivul are diverse sortimente de măsline marinate, sau fie chiar coapte care merg perfect cu diverse legume sau brânzeturi.
Specialități grecești
Cea mai ușoară mâncare și cea mai cunoscută este Gyros-ul, frigărui cu sos și legume, care se servește fie în lipie sau pită sau Souvlaki, frigăruile de carne servite cu legume. Nelipsit este și sosul de Tzatziki, sos de iaurt cu usturoi și castravete. Iar la capitolul brânzeturi, cele mai căutate sunt cele din lapte de oaie și capră, Feta fiind cea mai cunoscută. Mâncarea este întodeauna condimentată cu ierburi aromate. Condimentele cele mai cunoscute sunt cimbru, oregano, mentă, busuioc, scorţişoară sau cuişoare. Iar la capitolul carne, cele mai consumate sunt ceel din pui, iepure şi porc. Mâncarea grecească este la mare căutare datorită produselor marine proaspte, care majoritatera se pregătesc foarte simplu pe grătar, folosind multe condimente. Pe lângă peşte şi fructe de mare, homarii sunt nelipsiţi de la o masă grecească autentică, pilaful de orez fiind şi el nelipsit de la un astfel de festin.
4 tipuri de localuri
În Grecia există patru tipuri de localuri în care se poate mânca. Cea mai cunoscută este taverna, unde se găsește mâncarea tradițională, fiind urmată de psistaria, locul unde mâncarea este pregătită exclusiv doar pe grătar. Pentru persoanele care vor să descopere mai multe tipuri de mâncare le este recomndat localul de tip estiatorion. Iar cei care vor să mănânce doar pește şi fructe de mare sunt îndrumați spre localurile de tip psarotaverna.
„Simplitatea-sofisticata” a mâncării
Îndrăgostiți de bucatele tradiționale grecești, de atmosfera plină de voie bună a grecilor dar și de istoria lor, în Iași se pot savura bucatele mediteraneene într-o locație desprinsă parcă din Grecia. I-au dat numele lui Dionisos, zeul vinului, al extazului și al fertilității, denumit la romani și Bacchus. Locul unde veți găsi preparate grecești autentice, vinuri și muzica de pe meleaguri elene dar și oameni zâmbitori și calzi care au învățat direct de la greci reteța pentru bucate delicioase și pentru o viață plină de voie buna.
REȚETA – Calamari la grătar umpluţi
Pentru o astfel de reţetă vă trebuie 250 de grame de calamari, brânză feta, caşcaval gouda, sos lemonato şi condimente.
Calamarii trebuie aleși cât mai mici, cei mari fiind greu de gătit. După ce se curăță, calamarii trebuie uscați foarte bine cu un șervețel de bucătărie. Separat se prepară brânza și cașcavalul. Eventual puteți adăuga pătrunjel și puțin piper. Se trece apoi la umplerea calamarilor cu amestecul de brînzeturi, după care se stropesc cu ulei de măsline extravirgin. Calamarii se pun pe grătarul unde se ţin cîte doua minute pe fiecare parte. După ce îi luați de pe grătar trebuie stropiți cu zeamă de lămâie și ulei de măsline.
Poftă bună!