ANAF le trimite scrisori tinerilor însurăței

Fiscul vrea să „torni” muzicienii de la nuntă, nu și preoții

0
398

Agenția Națională de Admnistrare Fiscală (ANAF) a început să trimită tinerilor însurăței scrisori prin care cere date despre formațiile de muzicieni angajate să cânte la nuntă, despre fotografi și despre restaurantele în care au organizat petrecerea. Cei care nu oferă informațiile sunt pasibili de amenzi între 2.000 și 5.000 de lei. Din lista Fiscului lipsesc, însă, preoții, care primesc sume consistente pentru serviciile religioase.

Experții spun că aceasta este mai mult o măsură de prevenție, pentru a obișnui lumea să ceară bon fiscal la astfel de operațiuni.

Din lista de întrebări a Fiscului se observă că nu sunt trecuți preoții, către care se achită la rândul lor sume destul de consistente.

Iată ce se menționează în cererea ANAF:

„Vă solicităm informații despre persoane fizice/Întreprinderi Individuale, Persoane Fizice Autorizate, Întreprinderi Familiale/ Societăți Comerciale/alte forme de organizare privind raporturile economice sau juridice pe care le-ați avut cu ocazia evenimentelor prijeluite de celebrarea căsătoriei civile și religioase.

În sensul celor de mai sus, completați delcarația alăturată, cu privire la persoane/ societăți/ nr telefon/ adrese identificare/ intermediari/ orice alte date pe care le cunoașteți/dețineți privind:

-formație muzicală;

-locație eveniment;

-servicii foto-video”.

Scrisoarea a fost prezentată inițial de către Profit.ro.

Anterior, Eugen Teodorovici – ministrul Finanțelor, a declarat în mai multe rânduri că dorește impozitarea veniturilor Bisericii.

Cum sunt justificate scrisorile de către ANAF

Fiscul justifică scrisorile trimise printr-un articol din Codul de procedură fiscală care îi permite să solicite orice date pentru stabilirea unei situații.

Iată ce spune articolul 58, alineatul 1:

„Contribuabilul/Plătitorul sau altă persoană împuternicită de acesta are obligația de a furniza organului fiscal informațiile necesare pentru determinarea stării de fapt fiscale”.

Întrebat ce se întâmplă în cazul în care muzicanții și fotografii nu au oferit bon pe sumele încasate, Bența a spus că este un caz similar cu cel în care magazinele nu oferă bon. Adică nu este vinovat clientul, ci cel care a încălcat legea.

Mirii vor fi însă forțați să ofere informații Fiscului dacă nu vor să fie amendați.

„Mare atenție să aibă viitorii miri fiindcă mâna lungă a Fiscului ajunge până la nunta lor. Deși nu este o chestiune de noutate art. 58 din Codul de Procedură Fiscală, se pare că el este folosit mai nou, pentru „controale încrucișate” între miri, restaurante, biserica, fotograf și orice alt „artizan” al unei petreceri organizate cu ocazia căsătoriei.

Mai pe scurt, veți fi obligați, după ce se termină petrecerea, dacă fiscu află că v-ați căsătorit, de casă nouă, să va pună să completați o declarație care, ATENȚIE – este prevăzută sub sancțiunea falsului în declarații, cu cine v-ați organizat nuntă, cât ați plătit și altele”, a scris pe Facebook și avocatul Adrian Cuculiș.

Reamintim, în urmă cu mai mulți ani, Fiscul a mai avut o inițiativă prin care voia impozitarea maneliștilor, dar aceasta nu a avut succesul scontat.

De asemenea, Fiscul a organizat și verificarea celor mai bogați români, dar nici aici nu a înregistrat rezultate spectaculoase.

Actualul șef al ANAF este Ionuț Mișa, care anul trecut ocupa scaunul de ministru al Finanțelor. Mișa este „creierul” din spatele „revoluției fiscale”, care a permis trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments