Cu toții avem neînțelegeri cu cei din jur (poate la locul de muncă, în familie, cu prietenii) și cu toții ne dorim soluționarea acestora cât mai rapid și mai avantajos pentru noi.
Tocmai pentru a veni în sprijinul vostru, astăzi vă recomand să citiți o carte scrisă de un coleg de al meu, mediator de vocație.
„Procesul de mediere” este o carte scrisă de Ilie Dorin și Parascheva Dorin. Ilie este avocat și mediator specializat în medierea conflictelor civile, familiale, penale, având o vastă experiență în negocierea soluțiilor/înțelegerilor amiabile în diverse situații conflictuale. Parascheva este judecător în cadrul Judecătoriei Constanța, cu o vastă experiență în litigiile civile și familiale.
Cartea se poziționează pe lista lecturilor mele preferate din domeniul practicii medierii deoarece teoria și practica se îmbină frumos, făcând lectura ușoară și foarte interesantă pentru oricine.
În viața de zi cu zi, cu toții ne dorim să soluționăm cât mai avantajos diferendele pe care le avem, de aceea, cartea nu se adresează doar mediatorilor, avocaților, magistraților, ci și managerilor, liderilor de grup și tuturor celor care se confruntă cu o situație conflictuală.
Puține sunt cărțile bune din domeniul medierii conflictelor, de aceea „nevoia de mediere survine din nevoia de pace și de relații sănătoase în comunitate”, spun autorii.
Ce poate fi mai bine și mai frumos decât să trăim într-o societate sănătoasă, cu oameni responsabili social și moral, o lume în care conflictele bine soluționate te ajută să crești, să te dezvolți, și nu te împiedică la fiecare pas.
„Procesul de mediere” pune accent pe relația conflict – comunicare – acord, autorii evidențiind faptul că noi, cetățenii, avem un drept pe care nu îl cunoaștem sau poate de care nu profităm la maximum: dreptul la mediere.
Cetățeanul trebuie să știe că deține un drept extraordinar, acela de a avea alternativă la instanța de judecată, o alternativă care aduce nenumărate avantaje pentru cetățean: cost mai mic, timp redus de rezolvare, confidențialitate maximă asigurată, relații câștigate și multe altele.
În această carte, dialogul reprezintă premisa medierii. Toate relațiile dintre oameni se bazează pe dialog, iar odată ce dialogul încetează, încetează și relația. Astfel, dialogul ca instrument al comunicării dintre oameni este hrana relației lor. Cu aste se ocupă medierea, construiește drumuri spre un dialog constructiv pentru a ajunge la acordul dorit.
Cu toții ne dorim să câștigăm; pentru asta muncim, pentru asta trăim: să câștigăm ceea ce ne reprezintă valorile, principiile. Medierea se bazează pe principiul „WIN-WIN”, ceea ce se traduce prin „CÂȘTIG – CÂȘTIG”. Toate părțile implicate câștigă în procesul de mediere; câștigă bani, timp, sănătate, înțelegere, empatie, dragoste…câștigă ceea ce își doresc și le reprezintă cu adevărat nevoile.
Despre aceste aspecte și despre multe altele tratează „Procesul de mediere”: despre fazele prin care trecem în cazul unui conflict, despre metodele de rezolvare ale acestuia, despre cele mai întâlnite întrebări fără răspuns, despre cum se pot soluționa problemele familiale, penale, comerciale, despre o nouă abordare a propriei vieți.
Îmi place la această carte că este umană și pune accent pe soluționarea nevoilor oamenilor în primul rând și nu pe rezolvarea superficială a numărului de dosare. Autorii precizează că medierea rezolvă conflictele oamenilor, și apoi dosarele lor. Pentru că acesta este cursul natural al lucrurilor: oamenii își rezolvă problemele iar dosarele se elimină prin curs firesc.
Așadar, vă îndemn la lectură în acest weekend și vă recomand „Procesul de mediere”, de Ilie Dorin și Parascheva Dorin.
Momentan cartea se poate cumpăra doar prin comandă directă de la autori, urmând a fi distribuită online și la librării în perioada următoare.
Fiat pax!
Maria Păduraru
Mediator Asociația pentru Dialog în Justiție