Am ajuns și zilele în care medicii pot face operații pe coloană cu mare precizie. Acestea sunt posibile datorită unui sistem de cea mai înaltă performanță. O-ARM-2 este, la ora actuală, cel mai avansat sistem de imagistică intra-operatorie la nivel mondial. Sala de operație mai dispune de un sistem de monitorizare neurofuncțională intra-operatorie NIM-Eclipse și o masă de operație radiotransparentă din fibră de carbon. Neuronavigaţia constă în aplicarea tehnicilor de calcul avansate în neurochirurgie, combinând cele mai bune practici şi metode din neurochirurgia clasică cu tehnologie de ultimă generaţie, oferă neurochirurgului posibilitatea investigării pacientului intraoperator, prin intermediul aplicaţiilor software fiind posibilă vizualizarea regiunii de interes în 3D și dă posibilitatea alegerii traiectoriei şi locaţiei optime minimal invazive de abordare.
Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a cumpărat acest sistem performant în urmă cu un an. Zeci ce pacienţi au fost operaţi până acum, iar procedura este extrem de complexă. Nu lucrează un singur chirurg sau doi, ci o echipă întreagă. Practic, în jurul pacientului sedat mişună o adevărată armată de doctori, asistente, fizicieni, infirmiere.
Recuperare rapidă
Operaţia de îndreptare a coloanei vertebrale a pacientului în vârstă de circa 50 de ani necesită multă atenţie şi grijă. Orice tăietură a bisturiului este marcată şi supravegheată de computer. Medicii ştiu în orice moment unde şi cât trebuie să taie. “Pacientul a suferit o fractură de coloană în urmă cu vreo trei luni. A fost tratat corect, în varianta conservativă, cu imobilizare, dar, din cauza instabilităţii, se plângea de dureri lombare. Din acest motiv, am decis să îi fixăm coloana prin abord posterior cu navigaţie. Va fi reevaluat peste două-trei luni”, ne spune dr. Bogdan Costăchescu, medic primar neurochirurg.
Intervenția chirurgicală a fost transmisă live prin intermediul sistemului imagistic O-ARM 2. Studenții aflați în biblioteca spitalului, precum și medici de specialitate aflați în alte orașe, au urmărit în timp real toate operațiunile. Pentru tinerii învățăcei, a fost o experiență cu totul nouă. Mihail Sebastian Harnău este student în anul IV la Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa”. Până să vadă această operație, nu era hotărât asupra viitorului său de medic. ”Este ceva nou pentru mine, e prima oara când văd așa ceva și mă gândesc la o carieră în viitor la o carieră în neurochirurgie”, spune tânărul.
Avantajele acestui tip de intervenție chirurgicală sunt multiple pentru pacient. În primul rând, durata de spitalizare după operație este de maximum trei zile. Practic, bolnavul se poate ridica din pat și poate pleca acasă. Și, mai important, își va putea relua viața de dinainte de accident. ”Va avea niște restricții la eforturile fizice, cam un an post-operator; noi considerăm că vindecarea se produce după un an, dacă lucrurile merg în ordine. O vindecare după o fractură de coloana vertebrală durează un an, și atunci politica noastră este de a-i avertiza că în primul an nu trebuie să facă eforturi fizice, nu trebuie să ridice greutăți. Mai mult decat atât, tot în primul an trebuie să înceapă procesul de recuperare, ceea ce înseamnă gimnastică medicală, kinetoterapie pentru musculatură, pentru reluarea posturii corecte. Și va vedea că rezultatele vor fi foarte bune”, a completat dr. Bogdan Costăchescu.
Noi investiții pentru Centrul de Neuroexcelență
Spitalul de Neurochirurgie a cumpărat sistemul de navigație anul trecut, iar de atunci, cu ajutorul lui au fost operați peste 40 de pacienți. Foarte important este faptul că pacientul nu trebuie să plătească niciun leu, intervenția chirurgicală fiind gratuită.
Nu este singura investiție a Spitalului de Neurochirugie. Conducerea unității spitalicești va înființa un Centru de Neuroexcelenţă. Acesta va fi în curtea spitalului, va avea o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi, două săli de operaţie şi va include și tehnologie pentru radioterapie modernă, un bazin şi echipamente robotizate pentru efectuarea de proceduri de recuperare în afecţiunile neurochirurgicale şi neurologice. „Ne propunem în continuare să aducem tehnologie de ultimă generaţie în spital. Am reuşit să facem aceste investiţii din fonduri proprii. În ultimii opt ani s-au investit peste 12 milioane de euro în tehnologizarea spitalului. Avem și echipa de specialişti care a fost interesată de progresul spitalului şi a reuşit să se adapteze şi să pună în aplicare aceste metode moderne care presupun utilizarea de tehnică de ultimă generaţie, așa încât să facem ceea ce ne-am propus: neuroexcelenţă la Iaşi”, a spus managerul Spitalului de Neurochirurgie, dr. Lucian Eva. Proiectul Centrului de Neuroexcelență este în faza de realizare a documentaţiei. Finanțarea lui va fi asigurată de către Consiliul Judeţean.