Când alături cuvintele „energie” și „Cernobîl”, probabil că primul lucru care îți vine în minte este energia nucleară, iar această asociere nu este de bun augur. La Cernobîl, unde în urmă cu 32 de ani a avut loc celebrul dezastru nuclear, se produce acum energie solară.
Această inițiativă ar trebui să readucă la viață zona nelocuită și să producă energie suficientă pentru un sat de mărime medie.
Timpul și lumina soarelui vindecă rănile
Reactorul numărul 4 de la centrala nucleară Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986. Particulele radioactive s-au răspândit în atmosferă și au ajuns deasupra Uniunii Sovietice și deasupra unor părți din vestul Europei.
Centrala de la Cernobîl și zona înconjurătoare (aproximativ 2.200 de kilometri pătrați) au fost părăsite. Reactorul numărul 4 a fost izolat într-un sarcofag imens de beton la scurt timp după incident, iar în 2016 o nouă structură de siguranță a fost ridicată peste acest sarcofag.
Aceste structuri de protecție au rolul de a preveni răspândirea prafului și a particulelor nucleare rezultate în urma exploziei. În jurul centralei se află o zonă de protecție, unde trăiesc doar 200 de oameni.
În absența oamenilor, natura și viața sălbatică au înflorit în zonă. Totuși, arealul nu va putea fi repopulat cu oameni în viitorul apropiat, iar pământul nu poate fi cultivat.
Dar zona încă este potrivită pentru producerea de energie. Și nu este vorba de energie nucleară.
E loc de investiții importante
Aici apare în povestea noastră o centrală solară de un megawatt, situată la doar 100 de metri de noul sarcofag care izolează reactorul nuclear. Panourile solare și clădirile care o deservesc acoperă aproximativ 1,6 hectare.
Centrala produce energie electrică suficientă pentru un sat de mărime medie sau pentru un număr de aproximativ 2.000 de apartamente. Compania energetică ucraineană „Rodina” și compania germană „Enerparc AG” sunt responsabile de acest proiect.
Ceremonia de inaugurare a centralei a avut loc pe 5 octombrie. Cum deja există o legătură cu rețeaua energetică a țării, centrala solară ar putea deveni importantă.
Potrivit agenției France Presse, autoritățile ucrainene le-au oferit investitorilor alte 2.600 de hectare la un preț relativ mic, pentru a extinde centrala solară.
Ucraina este dispusă să cumpere energie solară la o rată de 50% peste media europeană, ceea ce constituie o ofertă atrăgătoare pentru afacerile din domeniul energetic. Dacă centrala s-ar mări, la Cernobîl s-ar putea produce până la 100 de megawați de energie electrică prin panourile solare.