Hotelurile lui Radu Mazare din Brazilia,executate de statul roman.

0
432

Fostul primar fugar al Constanței, Radu Mazăre, este la un pas de a fi adus în România. Dar şi de a rămâne fără o parte importantă a investiţiilor făcute în afara ţării. Motivul: Parlamentul a aprobat o lege în acest sens, iar președintele Klaus Iohannis a promulgat-o.

Concret, o lungă perioadă de timp, autoritățile române au negociat cu autoritățile braziliene posibilitatea încheierii unui acord bilateral de cooperare pe parte penală, acord care s-a transformat într-o lege care în prezent este în vigoare. Potrivit surselor DCBusiness, autoritățile române s-au deplasat în Brazilia și au semnat cu Republica Federativă a Brazilei un acord, iar apoi au inițiat legea în Parlamentul României, ea fiind aprobată în unanimitate. Cum ar putea fi afectat Mazăre de acest act normativ, ţinînd cont de faptul că el este acum în Madagascar? Afacerile sale în Brazilia nu sunt deloc de neglijat iar prin acest acord oficialităţile române ar putea ajunge mult la uşor la fostul primar al Constanţei.Pe baza noii legi, primarul fugar Radu Mazăre ar putea fi adus în țară. Sau măcar ar putea rămâne fără afaceri importante pe care le derulează deja în Brazilia.

Mazăre și afacerile din Brazilia

În noiembrie 2016, edilul mărturisise magistraților instanței supreme că vrea să facă investiții imobiliare în Brazilia și Madagascar, cu banii lui Elan Schwartzenberg. E vorba despre două terenuri în Brazilia, achiziționate în 2007 și 2008 și de cele „apoximativ două hectare” într-o zonă turistică din Madagascar.

În stilul care l-a consacrat, Radu Mazăre joacă tare. Deşi era plasat sub control judiciar, într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu şi trafic de influenţă, fostul primar al Constantei a fugit în Madagascar în decembrie 2017. A dat în schimb un telefon prin care a informat autorităţile că este în Madagascar. De pe plajele însorite, fostul primar Radu Mazăre, judecat şi cercetat în mai multe dosare penale, le-a transmis poliţiştilor că nu o să revină curând în ţară.

Marius Niculescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța: ”Astăzi, la ora 12:00, trebuia să se prezinte la sediul poliţiei. L-a informat pe ofiţerul de caz că nu poate să ajungă şi nu o să mai vină, că este pe teritoriul statului Madagascar şi a cerut acolo azil politic.”, a fost declarația dată de polițist după ce au aflat că Mazăre a fugit. 

A investit bani in Brazilia

Fostul primar se află sub control judiciar din 2016 şi nu a lipsit niciodată de la întâlnirea cu ofiţerul de caz. El este cercetat pentru de abuz în servicu, trafic de influenţă. Încă din 2012, pe când era primar al Constanței, Mazăre şi-a deschis o afacere în Madagascar și alta în Brazilia, unde ar avea statut special și unde este unul dintre refugile lui Mazăre. Are acolo un resort cu 16 bungalowuri, toate cu vedere spectaculoasă la Oceanul Indian. Cei aproape 300.000 de euro pentru ridicarea complexului au fost asiguraţi de un investitor. Terenul de două hectare a fost luat în concesiune pe 99 de ani, pentru că, potrivit legilor malgaşe, niciun străin nu are voie să deţină proprietăţi acolo. A plătit un euro pe metru pătrat, dar a trebuit să primească botezul şefului de trib din zonă.

„Cu fraţii Mazăre fac afaceri de la Revoluţie până astăzi. Eu aveam o consignaţie în Iaşi, ei aduceau marfă, ulterior ne-am ocupat de publicitate. Aveam panouri publicitare în Constanţa cu ani de zile înainte ca Radu să ajungă primar. (…) La un moment dat, fraţii Mazăre, că nu vorbesc nepărat de Radu, au fost în Brazilia, au fost în Madagascar, mi-au făcut propuneri de investiţii. Pe unele nu le-am acceptat, pe două le-am acceptat. Am finanţat 30 de hectare de plajă în Brazilia, proprietatea mea, am acceptat achiziţia şi construcţia respectivului proiect, resortul în Madagascar, în ambele datorită faptului că ei le-au identificat şi se ocupă de managementul proprietăţilor. Au un mic procent, acte notariale făcute acum 7-10 ani, 15 ani în afara ţării, pe care nu le falsifică niciodată”, a spus omul de afaceri Elan Schwartzenberg, fugit din ţară de peste şase ani şi urmărit internaţional. El susţine că le-a dat fraţilor Mazăre 175.000 de euro în mai multe tranşe.

Radu Mazăre este judecat în şapte dosare penale şi cercetat de DNA în alte patru. Are şi o sentinţă de 4 ani de închisoare cu suspedare într-un dosar cu retrocedări ilegale de terenuri la malul mării. Decizia nu este însă definitivă. La sfârșitul lunii ianuarie 2018, Radu Mazăre avea termen în care constesta măsura controlului judiciar.

Forfaleza, preferata mai multor politiceni români

Mai mulți politiceni și-au făcut un business în Brazilia, susține presa. De exemplu, Fortaleza, Brazilia, apare într-o deja celebră investigație de presa referitoare la Liviu Dragnea.  Alte afaceri celebre care s-ar derula acolo sunt Regiotrans – Costel Comana și frații Mazăre – Elan Schwartzenberg.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments