Mihaela a plecat de acasă la scurt timp după ce a terminat clasa a IV-a pentru a-și urma visul de a studia în Iași, atunci când alți elevi încă mai merg cu mama sau tata de mână la școală. Originară din comuna Belcești, tânăra a vrut să facă performanță și a reușit. Acum, Mihaela este studentă în anul al II-lea la Facultatea de Drept şi în anul I la Facultatea de Filosofie şi Ştiințe Social-Politice, departamentul de Sociologie şi Asistență socială, specializare Sociologie. Pentru a ajunge aici, Mihaela a depus eforturi supraomenești, însă, fără ajutorul bursei de la Asociația ProRuralis, nu ar fi reușit.
Salvată de Pro Ruralis
Tatăl fetei a aflat de această bursă prin intermediul unei cunoştințe, în urma dorinței de a ajunge la o şcoală cât mai bună, în Iaşi. Având în vedere faptul că fata avea note foarte mari, cei din asociație i-au oferit ocazia de a face un pas pentru dezvoltarea ei.
“Această bursă nu a reprezentat doar un ajutor din punct de vedere economic, ci şi educațional, întrucât a fost o oportunitate care nu apare foarte des în viață. De asemenea, această experiență mi-a deschis nenumărate uşi care au contribuit extrem de mult la dezvoltarea mea personală şi educațională. Părinții mei sunt extrem de mulțumiți de contribuția pe care a avut-o această bursă în viața noastră de familie, ba chiar aş putea spune că sunt mândri de ceea ce am realizat cu ajutorul şi în urma proiectului de burse ProRuralis”, a spus Mihaela.
Tânăra a făcut atât gimnaziul cât și liceul la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”, unde a absolvit un profil umanist, specializarea Ştiințe sociale.
“Atât perioada de gimnaziu, cât şi cea de liceu au reprezentat noi provocări pentru mine, în special trecerea de la mediul rural la cel urban, de la un loc familiar la unul cu totul nou unde urma să întâlnesc noi persoane şi mentalități. Nu au fost o mare problemă pentru mine toate acestea, întrucât am reuşit cu uşurință să mă acomodez noilor condiții şi să mă integrez în diverse grupuri”, ne-a povestit fata.
Pe parcursul acestor ani, Mihaela a participat la diferite concursuri la care a obținut premii.
“În timpul gimnaziului am participat la concursuri de interpretare critică şi de matematică, unde am obținut mențiuni şi premii (premiul al II-lea la Concursul Euclid, unde am obținut şi o medalie de argint), iar în timpul liceului am participat la două concursuri de fizică, la secțiunea referate (fazele județene şi naționale), unde am obținut premiile III şi I (Concursul de Creativitate în Fizică şi Tehnologii „Ştefan Procopiu” şi Concursul Național „Iulian Grindei”)”, ne-a spus Mihaela.
O problemă nu vine niciodată singură
La examenul de Bacalaureat, Mihaela a obținut media 8,55, notă cu care a putut să intre la facultatea la care visa și anume, Drept. Ușor nu a fost, pentru că din cauza unor probleme personale fata făcea naveta zilnic.
“Primul an de facultate a fost unul destul de greu şi cu experiențe cu totul şi cu totul străine față de ceea ce întâmpinasem deja. Acest lucru nu s-a datorat dificultății nivelului de învățământ, deoarece Dreptul este o facultate pe care voiam să o urmez încă de la finalul gimnaziului, ci din cauza unor probleme personale care m-au împins până la nevoia de a face naveta aproape zilnic pentru a merge la cursuri”, spune Mihaela.
Studiu, studiu și iar studiu
Pentru că este pasionată de sociologie, tânăra s-a mai înscris la încă o facultate care, spune ea, vine în completarea celei de Drept.
“Inițial mi-am dorit să devin criminalist, însă acum vreau să fiu avocat (mă încântă în special partea de drept penal), sau procuror militar. Această dorință a apărut în urma participării la una dintre conferințele organizate de facultate, unde ni s-a prezentat ce înseamnă, mai exact, această profesie. Sociologia este ca o pasiune, un „hobby”, o ştiință care consider că mă ajută enorm atât în timpul studiilor universitare, cât şi după”, a spus Mihaela.
Cu toate cursurile și seminariile la care are de mers și studiat, tânăra reușește să se bucure din plin de viața de student.
“Nu consider că programul meu de studiu este foarte încărcat şi asta datorită faptului că iubesc ceea ce fac, înțeleg cu uşurință ceea ce ține de sociologie şi drept şi astfel îmi este uşurat studiul individual. Am suficient timp cât să mă pot uita la serialul preferat, să citesc şi, ocazional, să cânt la chitară şi să joc baschet”, spune studenta.
Deși se află la început de drum, Mihaela și-a creionat viitorul și vrea să studieze în continuare pentru a se perfecționa.
“În ceea ce priveşte planul de viitor, nu pot spune că am ceva concret, întrucât viitorul poate fi influențat de mai multe aspecte. Tot ce pot spune este că îmi doresc să termin cele două facultăți cu rezultate cât mai bune şi să fac cele două mastere pe care mi le-am propus Criminalistica şi Securitate comunitară şi controlul violenței”, a conchis Mihaela.