În cadrul Ministerului Mediului, se analizează o valoare, legat de Taxa Auto, care, pe de o parte să descurajeze potențialii cumpăratori de autovehicule vechi și poluante, în vederea înmatriculării unui număr cât mai mic de astfel de autovehicule. Iar pe de altă parte, să respecte gradul de suportabilitate financiară al cetățenilor, toate acestea realizându-se în concordanță cu legislația europeană, explică ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, într-un document oficial.
Potrivit reprezentanțiilor Ministerului Mediului, în prezent se lucrează la două variante în ceea ce privește taxa auto: introducerea unei taxe care să fie achitată periodic la ITP sau includerea unei taxe în impozitul datorat pentru mijloace de transport. Sursele citate au explicat că în prezent se insistă de prima variantă.
Potrivit documentului consultat de pe site-ul Ministerului Mediuluiși care este citat mai sus, românii care au achitat taxa de poluare își pot recupera banii până pe 31 decembrie 2018, în timp ce românii care au achitat taxa când ea se numea Timbru de Mediu – își pot lua banii înapoi până pe 31 martie 2019.
Taxa Auto datează din anul 2007, când premier la acea vreme era președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Ea a fost modificată de foarte multe ori.