Manifestanţi islamişti radicali au blocat joi, pentru a doua zi consecutiv, drumurile principalelor oraşe din Pakistan, protestând astfel faţă de decizia Curţii Supreme de a anula sentinţa de condamnare la moarte pronunţată împotriva creştinei Asia Bibi, relatează Reuters.
Confruntat cu proteste masive, Guvernul acestei ţări musulmane din sudul Asiei ameninţă cu intervenţia armatei. Protestele în cazul Bibi sunt animate de partidul islamist radical Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP). Simpatizanţi ai acestei formaţiuni politice au blocat drumurile principalelor oraşe, în timp ce liderii ei cer asasinarea celor trei judecători de la Curtea Supremă implicaţi în achitarea Asiei Bibi.
Mamă a patru copii, Asia Bibi este prima femeie condamnată la moarte prin spânzurare în Pakistan pentru blasfemie. Ea a primit această sentinţă în 2010, după ce a criticat islamul în faţa unor vecini musulmani care nu au lăsat-o să bea apă din acelaşi pahar cu ei pe motiv că e creştină. Cazul Bibi a ajuns până la Curtea Supremă, care a decis miercuri anularea acestei sentinţe. Totodată, a divizat societatea pakistaneză.
Doi politicieni care au apărat-o au fost asasinaţi, notează Reuters. Confruntat cu această criză, premierul pakistanez Imran Khan i-a avertizat pe manifestanţi cu intervenţia armatei. „Vă rog, nu obligaţi statul să acţioneze“, le-a transmis el. Însă şeful TLP, Mohamed Afzal Qadri, i-a cerut demisia şi i-a îndemnat pe militari să se răscoale împotriva şefilor lor.
Cazul Bibi a avut de asemenea un mare răsunet internaţional, atrăgând inclusiv atenţia papilor Benedict al XVI-lea şi Francisc. În 2015, una dintre fiicele ei s-a întâlnit cu Papa Francisc.
Blasfemia este un subiect extrem de sensibil în Pakistan, o ţară foarte conservatoare unde islamul este religie de stat. Legea prevede pedepse mergând până la cea capitală pentru persoane găsite vinovate de ofensă adusă islamului.