Una dintre cele mai longevive expoziţii din Iaşi a atras mii de vizitatori în acest weekend. Duminică după-amiază, mii de vizitatori au profitat de vremea caldă pentru a vizita expoziţia „Flori de Toamnă“.
„Editia a XLII-a a Expoziţiei «Flori de toamnă» este dedicată Centenarului României Mari şi reprezintă semnul de recunoştinţă al angajaţilor Grădinii Botanice pentru toţi eroii neamului care au contribuit la făurirea Statului Naţional Unitar Român“, au transmis oficialii Grădinii Botanie.
Serele şi aleile Grădinii au fost împodobite cu sute de soiuri de cizanteme, dar şi dovleci şi seminţe de diferite forme şi mărimi. „În Grădina Botanică, crizantema a fost introdusă în cultură în anul 1975, iniţial cu doar trei soiuri, însă de-a lungul anilor speciile şi soiurile au fost diversificate, iar numărul acestora a crescut continuu, pentru ca în prezent, colecţia să reunească 380 de soiuri de crizanteme şi tufănele sau dumitriţe, cultivate în sere, solarii şi terenuri experimentale, dintre care 59 au fost obţinute în cadrul grădinii, ca urmare a activităţii de cercetare“, au transmis organizatorii.
Totodată, vizitatorii au putut admira peste 100 de eşantioane de fructe şi seminţe provenite de la specii de plante cultivate în Grădina Botanică: plante utilizate în alimentaţie, în medicina tradiţională, în ritualuri, practici populare şi religioase. În expoziţie sunt prezentate şi peste 115 soiuri de ardei iuţi decorativi, inclusiv soiul Carolina Reaper, care este considerat unul dintre cei mai iuţi ardei din lume. „Într-un decor cu elemente tradiţionale specifice gospodăriilor ţărăneşti sunt expuse 200 de soiuri de dovleci decorativi care aparţin genului Cucurbita, 10 soiuri ale genului Cucumis (castraveţi ţeposi africani), 3 soiuri ale genului Luffa (burete vegetal) şi 25 de soiuri de Lagenaria, alături de Momordica charantia (insulină vegetală sau castravetele amar) şi Trichosanthes cucumerina, cu origini geografice în diferite zone din America de Sud, Africa sau Asia“, au explicat organizatorii.
Expoziţia este deschisă zilnic, între orele 9.00-16.00, până duminica, 18 noiembrie 2018. Preţul unui bilet este 5 lei, iar pentru grupurile organizate este 3 lei.