Moldova,cu judetele Iasi si Neamt in capul listei,regiunea copiilor cu parintii in alta tara

0
317

Aproape 100.000 de copii romani traiesc fara unul dintre parinti, efectele negative ale migratiei masive din ultimii ani lasand in urma copii depresivi,dezinteresati de scoala si cu risc mare sa consume droguri,tutun sau alcool de la varste fragede.

Multi dintre ei au dificultati de adaptare,rezultate la scoala slabe,tulburari de comportament si anxietate.Sunt viitori adulti,care mare parte din ei vor fi extrem de vulnerabili.Concluzia se desprinde din cel mai recent studiu facut de Institutul Natinal de Statistica(INS).

De departe,in zona Moldovei sunt cei mai multi copii lasati in grija rudelor,bunicii fiind cel mai adesea,cei care preia rolul parintilor plecati la munca in toata Europa.In judetul Iasi,peste 5500 de copii sunt lasati de izbeliste,iar in judetul Neamt, peste 4500 de copii traiesc in grija rudelor,sau doar a unuia dintre parinti. Judetul Suceava conduce in acest clasament avand cei mai multi copii lasati in grija rudelor,mai spune aceasta statistica.

O consecinta tragica a acestor plecari peste hotare,este abandonul scolar masiv in randul copiilor din ciclul primar si gimnazial.Un astfel de copil are nevoie de sustinere nu doar in efectuarea temelor,ci si in depasirea anumitor situatii mai delicate cu care se confrunta la scoala si in viata personala.

Probemele de adaptare ale copiilor care traiesc fara sprijinul parintilor sunt evidentiate si de cadrele didactice.Ei au subliniat ,ca acesti copii sunt lipsiti de motivatia pentru studiu,sunt hiperactivi,agresivi si au un randament scolar scazut.

Grav,arata specialistii,e faptul ca desi autoritatile au inceput sa aiba cifre referitoare la numarul de copii din sistemul educational,ramasi fara parinti,nu le ofera sprijin si nici consilierea necesara,de care au nevoie pentru a depasi trauma prin care trec.Ar trebui sa fie o prioritate si pentru fiecare psiholog din scoala.

Exista si cazuri fericite,copii care s-au maturizat precoce,fortati de context si care s-au maturizat precoce,au devenit adulti cu cariere si propriile familii.

Ultimele stastici,indica Romania cu cei mai multi imigranti in Europa,dupa Siria,numai in Germania migrand in 2017,aproximativ 70.000 de persoane.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentAi probleme cu banca? O instituție specială te ajută să găsești soluția
Articolul următorMedicii au dat VERDICTUL CRUNT! Din păcate, Daniela Crudu …
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments