Foști primari ai municipiului Iași sau demnitari care au avut funcții înalte la nivelul județeului Iași au ajuns să fie consilierii personali ai actualilor conducători. Astfel că la primăria municipiului Iași îl regăsim pe Constantin Simirad, iar la Consiliul Județean pe Gheorghe Nichita. Și nu sunt singurii. Bogdan Abălașei, fost subprefect și-a găsit un loc călduț la Primăria Tomești. Fostul senator Sorin Lazăr ține locul primarului Constantin Hîra, din comuna Heleșteni când pleacă în concediu. Fostul judecător Dan Anton și-a găsit și el de lucru, tot în domeniu. Este jurist la Primăria Butea. Să nu credeți că o duc rău în prezent. Și acum au salarii destul de motivante, peste media ieșenilor.
Consilier superior
Fostul primar al Iașului, Constantin Simirad este angajat la Primăria Iași pe funcția de consilier superior la Serviciul Informatizare, Biroul Baze de Date. Are un venit anual de 50.390 de lei, adică peste 4.000 de lei lunar. Invitația de a fi consilierul personal al celui care conduce Palatul Roznovanu a venit chiar din partea primarului Mihai Chirica.
„Chiar personal l-am vizitat acasă. Pentru mine domnul Simirad este un reper. Dumnealui intervine cu consiliere absolut necesară pentru cariera mea de primar, în funcție. Mă sfătuiește cu ceea ce nu a reușit să facă dumnealui. Și mă ajută să evit pericole, ceea ce este foarte important. A avut o carieră politică de succes, pentru că a reușit să clădească un partid, să câștige un mandat cu acest partid, să își facă o imagine de personalitate a Iașului respectată de toate celelalte partide și de ce nu o carieră diplomatică de succes. Mă ajută foarte mult, în special în realațiile cu state din orient. Aceste sfaturi îmi sunt de mare folos. Consilierea lui este foarte importantă. Sau mesajele politice. Uneori dumnealui ori mi le temperează, ori mi le accentuează”, a declarat Mihai Chirica, primar municipiul Iași.
„Am nevoie si eu de bani, de un salariu”
În aprilie 2017, fostul primar al municipiului Iași , Gheorghe Nichita a reușit să surprindă întreaga administrație locală, după ce a fost angajat la Consiliul Județean, pe postul de consilier personal al președintelui Maricel Popa. Acum, Gheorghe Nichita își împarte timpul între Consiliul Județean și sălile de judecată. „Nu avem atât de mulți oameni în Iași care să se priceapă. Are experiență bogată în administrație și trebuie să o folosim. Avem proiecte mari și el poate merge la București. Nu am om la Consiliul Județean să-l trimit la ministere pentru un aviz. Nu va avea drept de semnătură, dar va avea un birou împreună cu ceilalți consilieri ai mei. Până la pronunţarea sentinţei în dosarele în care este anchetat, Gheorghe Nichita beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. El va fi consilierul meu personal pentru ca are mare experienţă în administraţia publică. Vrem să folosim experienţa de 30 de ani pe care dumnealui o are în administraţie”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa.
Iată ce declara Gheorghe Nichita la acea vreme când președintele Consiliul Județean, Maricel Popa îi oferea tot sprijinul.
„Voi fi consilierul preşedintelui şi sper într-o relaţie de colaborare onestă. Important este să fie un respect reciproc. Am înţeles că nu este uşor să colaborezi cu Popa. Prima mea grijă va fi însă să-mi spun ferm părerea, pentru că asta trebuie să facă un consilier. Dacă mă ascultă, bine. Dacă nu, văd ce mai fac. Nu e obligatoriu să rămân. Am aşteptat oferte de angajare şi de la privat, şi de la administraţia publică locală, pentru că experienţa mea este destul de bogată şi mă gândeam că pot să fiu util, şi acum sunt convins că pot să fiu util. Am zis că nu vreau drept de semnătură, ci doar să ajut cu experiența mea. Nu mai pot sta deoparte, am nevoie și eu de bani, de un salariu. Nu știu cât voi câștiga”, declara Gheorghe Nichita, consilier personal președintele Consiliul Județean, Maricel Popa.
Consilierii pleacă acasă cu cel puțin 3.000 de lei pe lună
Și fostul subprefect, Bogdan Abălași a optat pentru funcția de consilier personal. Acesta merge de aproximativ un an la serviciu la primăria din Tomești.
„Este o experiență foarte bună pe care o am acum. Mă întâlnesc cu anumite probleme cu care înainte nu m-am confruntat. Îmi doresc în continuare să fac o carieră administrativă, e foarte bine. Sunt aceleași probleme, numai că sunt ale comunității și le cunosc în mare parte, în special cele care vizează fondul funciar, însă acum nu mai e la nivel de județ ci la nivel de comună. Mă ocup și cele de ordine publică. Sunt la un alt nivel. Financiar este salarul pe care îl are un consilier pe grila de salarizare a Guvernului. Am 4.900 de lei impozabil și rămân undeva la 3.000 de lei. Eu am lucrat foarte bine și înainte cu domnul primar Timofte, când eram suprefect al județului. E un om care face lucrurile mărețe”, a declarat Bogdan Abălași, consilier personal primar comuna Tomești, Ștefan Timofte.
Chiar dacă Bogdan Abălași este încântat de funcția actuală, primarul comunei Tomești, Ștefan Timofte se vede într-o postură ciudată, cea de a da ordine unui subprefect, de la care în urmă cu câțiva ani primea ordine.
“Chiar nu știu exact de cât timp este în echipa noastră, cred că are mai bine de jumătate de an. Colaborarea este bună, eu o consider bună, nu știu cum o consideră el, dacă acceptă ca eu să fiu șeful lui. A venit de pe o funcție mai înaltă față de cea pe care o are acum la Tomești. Sunt anumite lucruri pe care i le dau dumealui să le rezolve. Se ocupă de tot ce înseamnă investiții, acolo unde nu-mi ajunge timpul să le rezolv i le dau dumnealui. Avem multe proiecte în derulare, spre aprobare, avem nevoie de multe avize. În momentul când nu mai era în funcția de la prefectură, ne-am întâlnit, am discutat cinci minute, având postul liber de consilier personal, am zis că este un moment bun pentru noi și un câștig. Eu cred că s-a adaptat, este un om care nu se dă în lături de la treabă. Poate au fost probleme sub nivelul dumnealui, dar s-a ocupat să le rezolve”, a declarat Ștefan Timofte. Bogdan Abalași cochetază iar și cu politica. S-a înscris în Partidul Pro România.
De la senator la consilier
Și fostul senator Sorin Lazăr și-a găsit un post de consilier personal. Acesta ţine loc primarului Constantin Hîra, din comuna Heleşteni, atunci când pleacă în concediu.
“Face treabă, are experiență, are patru mandate de primar, a fost și senator. Eu am nevoie de un om cu experiență, mai ales pentru proiectele cu fonduri europene. Lucrez cu domnul Lazăr de aproximativ un an. Atribuțiile lui sunt diverse. Perioada în care sunt în concediu mă înlocuiește, plus am și probleme la primărie, cum ar fi reclamațiile, adrese de la președinție sau de la instituții. Pregătește materiale, se documentează. Pentru mine este un avantaj. Experiența își spune cuvântul”, a declarat Constantin Hîra, primarul comunei Heleşteni.
Şi nu sunt singurii. Fostul judecător Dan Anton și-a găsit și el un loc călduț, departe de ochii lumii. Este consilier pe probleme juridice la Primăria Butea. ”L-am preferat pe Dan Anton pentru experiența sa în domeniu. Se ocupă de tot ce înseamnă parte juridică a primăriei, a preluat toate atribuțiile. Sunt foarte mulțumit de activitatea lui. Datorită lui, lucrurile merg mai repede”, a explicat Anton Anti, primarul comunei Butea. Fostul judecător Dan Anton nu a răspuns la telefon pentru a comenta situația.